

Tvarohový koláč z dvojího těsta
Suroviny
- Linecké těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 g Hery
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- Tvarohová hmota:
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 130 g cukru
- 1 balíček vanilkovího cukru
- borůvky
- meruňky
- jahody (čerstvé i kompotované)
- Piškotové těsto:
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
- 80 g krupicového cukru
- 1 lžička kakaa (nemusí být)
Postup přípravy receptu
Na linecké těsto prosejeme mouku na vál, přidáme cukr, promícháme a uděláme důlek, kam rozklepneme vejce a přidáme nasekané máslo a citronovou kůru. Zpracujeme těsto a uložíme ho na půl hodinky do lednice.
Pak ho rozválíme na plát a dáme na plech s pečícím papírem a vytvoříme okraj. Těsto propícháme vidličkou a předpečeme v troubě vyhřáté na 200°C dorůžova.
Smícháme všechny přísady na tvarohovou hmotu a naneseme jí menší polovinu na předpečené linecké těsto, poklademe ovocem (v případě kompotu dobře okapaným)-já použila kompotované borůvky, a zakryjeme zbytkem tvarohové hmoty.
Na piškot ušleháme sníh z bílků a cukru, lehce vmícháme žloutky a mouku s kakaem a naneseme na tvarohovou náplň (případně nastříkáme mřížku).
Koláč vložíme zpět do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 20-30 minut.
Poznámka od kuchařky
Koláč je možný připravit i bez ovoce, pouze s tvarohovou náplní, ale kdo má ovoce rád, tak určitě nevynechá :-).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Tvarohový koláč z dvojího těsta
-
práve som ho urobila,pokrájala...musím podotknúť,že kakaového cesta bola málo
,musela som dorobiť ešte jednu dávku
...spodný plát je tvrdší
,preto som ešte horúci koláč prikryla druhým plechom po upečení,aby zmäkol plát na spodku
Inak celkový dojem a chuť hodnotím na dvojku
herdova.ivetka@gmail.com
-
ráno jsem ochutnala ke kafíčku, musím říct, že je nízký, neměla jsem ho dávat na tak velký plech, ale je výborný. Ale příště zvětším dávky.
-
tak jsem dopekla. Nebudu ho mít asi tak vysoký, linecké těsto je ok. Jen jsem mohla přidat o jeden tvaroh víc a o jendu várku piškotového těsta. Trochu jsem si ho zrychlila, že jsem do tvarohové hmoty, dala rovnou ovoce - vše zamíchala a rozetřela na linecké. Už se těším na snídani, až ochutnám. Nesmím si dát teď večer. Zítra připíšu, jak byl dobrý.
-
díky moc Anni. Pak písnu, jak chutnal.
-
Myslím, že s nastrouháním těsta by nemusel být problém. Já většinou místo vyválení těsto do pekáče prostě vmačkám rukama. Pekáč je o něco menší než je klasika, je to cca 24x34 cm. Ale jak přidávala fotky Olča, tak ta ho určitě pekla na klasickém plechu.
-
na víkend zkusím, chci se zeptat, můžu to linecké těsto po vytažení z lednice nastrouhat na hrubém struhadle? Většinou to tak dělám, když se musí těsto válet. A na jak velkém plechu je ten koláč, díky.
-
Tak ty jsou taky super
. Já mám teflonový pekáč a proto koláče krájím plastovým nožem a nejsou na řezu tak pěkné jako třeba tvoje
.
A co ten rybíz, nebyl tam moc kyselý? Teď ho mám taky dost, tak bych zkusila obměnu podle tebe.
-
Aničko přidala jsem ti fotky i k tomuhle výbornému koláči!Měl veliký úspěch!
Bodíka už jsem dala!
-
Dneska jsem pekla,dala jsem černý a červený rybíz,je vynikající! Moc děkuji za recept!
Přidala jsem fotečky.Dávám bodíka!
-
tý jo, to musí být mňamka!
-
Bigpatrik - proč máš stejnou fotku u tohoto receptu jako autor "aanicka"
To jsi nám sem okopíroval fotku autora
-
Tento koláč dělám a je moc dobrý
-
Ptávě jsem hledala něco takového,tak to musím vyzkoušet a věrím,že to bu mňamka -p
-
Bože, hned bych si dala!
-
Lenino, to je mi líto. Nevím, kde byl problém. Linecké by nemělo být tak křehké, protože ho zvlhčí tvarohová hmota a piškot by měl chutnat klasicky. Rozhodně neměl být rozmáčený. Přijde mi to, jako kdybys měla spodek pečený víc než vršek. Ale to je jen moje doměnka.