Východňarské pirohy s povidly
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 071 kJ / 973 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 33,68 g |
Tuky | 10,06 g |
Vláknina | 7,50 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 505 mg |
Sůl | 1,21 g |
Sacharidy | 183,20 g |
Postup přípravy
Ještě než začneme těsto vyvalovat, dáme vařit vodu se špetkou soli. Krok 2: Na připravený hladkou moukou pomoučněný vál dáme půlku těsta, kterou pěkně rozválíme, síla těsta musí být 1- 1,5 mm. Po dosažení výše uvedené síly těsta už vrchní část těsta nemoučníme! Krok 3: Hotové těsto rozkrájíme ostrým nožem asi tak na 6 x 6 cm široké čtverce. Do středu čtverců dáváme jídelním nožem z polévkové lžíce povidla o velikosti meruňkové pecky.
Toto opakujeme i s druhou půlkou těsta. Krok 4: Když máme hotovo, čtverce přeložíme do obdélníků nebo trojúhelníků (proto pirohy). Nastává lepení. A tady se mohou přidat a pomáhat i šikovné děti. U nás se slepovaly otevřené okraje pirohů ručně palcem a ukazováčkem, potom se ve vodě nerozlepují. Krok 5: Naházíme do vroucí vody a sem tam promícháme ode dna. Po vyplutí pirohů na hladinu jeden vyjmeme a ochutnáme, zda jsou hotové. Když nejsou, ještě je necháme minutku a vyndáme. Neochlazujeme. Krok 6: V malém kastrůlku zpěníme máslo, kterým na talíři pirohy omastíme a pozor - dle chuti osolíme!!!
Zveřejněno 10. 8. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Východňarské pirohy s povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PDNn
Moje poznámka
Východňarské pirohy s povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PDNn
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 11 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 12 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 12 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 12 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 12 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 13 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 14 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 16 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 18 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 18 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 18 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 19 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 19 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 20 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 20 hodinami
Tématické fráze:
pirohy s povidly,
pirohy s mákem,
pyrohi s povidla,
recept na pirohy s povidly,
pirosky z makem,
pirohy s povidlama,
pirohy s povidly recept,
pirohy s povidli,
povidlove pirohx,
ruské pirohy-recept s povidly,
pirozky s povidly,
vychodnarské lokše,
smažené makove pirozky,
smažené makové pirohy,
recept na pirohy s povidli,
pyrohy s povidlama,
pirohy makove,
povidlove pirohy,
pirohy s povidly a s mákem,
riské pirohy s mákem
Suroviny:
vejce,
mouka polohrubá,
voda,
sůl,
povidla švestková,
voda,
máslo,
sůl
Komentáře (9)
díky nim si pochutnáváme i my všichni, tedy ten kdo sem zavítá.
Kdo založil tento web měl fakt príma nápad. Děkujeme Vám.
Kdo nerad vaří stále stejná jídla, zde si vybere a uvaří si něco nového na co má chuť a
nebo i starší jídla na která už dávno zapomněl.
Já nevím zda měli tenkrát na Slovensku mák, mě to v 8 letech ani nezajímalo.
A jelikož se mák musí dochucovat cukrem, nám vůbec na pirohách nescházel,
ani zde v Čechách nám nescházel i když mák doma byl. Prostě každý je asi od
malička zvyklí na chutě z mládí...
Je to Ukrajina, ano je to pravda, zase chyba jako hrom...
To mi vůbec nedošlo, myslela jsem hlavně na recept.
Ach jo.
Moji rodiče jsou od Michalovec a ty jsou na východě Slovenska, pár km od ruských hranic.
A tak je nám vařila mamka když jsme byly malé. Potom jsme se je naučily i mi, tři sestry.
Chtěla jsi starý recept, tak tady ho máš. A mákem jsme je vůbec nesypaly...
Tento recept už má 72 let, možná i víc, nevím jak dlouho je vařila babička.
To platí i pro ty halušky od mamky.
...
Jednodušší recepty jsou zdravější než ty složité, ale to nemám ze své hlavy...