Obyčejná vánočka
I obyčejná vánočka dokáže svojí chutí potěšit naše ústa. Kombinace vláčného těsta, rozinek a mandlí, je nedílnou součástí nejen snídaně o vánočních svátcích, ať už samotná, nebo namazaná marmeládou.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 452 kJ / 3 215 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 73,67 g |
| Tuky | 132,53 g |
| Vláknina | 15,90 g |
| Cholesterol | 972 mg |
| Sodík | 153 mg |
| Sůl | 0,35 g |
| Sacharidy | 423,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme alespoň dvě hodiny předem do rumu.
Krok 2: Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl.
K mouce nalijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek. Krok 3: Máslo rozpustíme v mikrovlnce. Do mouky přidáme zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné máslo a strouhanou citronovou kůru. Za pomocí ručního šlehače s háky těsto mísíme, do té doby než se přestane chytat k míse. Pokud je těsto stále vlhké, jemně jej poprášíme moukou. Krok 4: Těsto necháme kynout 1,5 hodiny. Dvakrát jej při vykynutí vařečkou nebo šlehačem zpracujeme na menší objem. Krok 5: Do vykynutého těsta zapracujeme mandle, rozinky a pár kapek citronátu. Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 7: Vykynuté těsto na pracovní desce rozdělíme na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme jednotlivé prameny. Krok 8: Spodní část spleteme ze 4 pramenů, střední část ze 3 pramenů a horní ze 2. Na připravený plech přeneseme každou část a vánočku sestavíme na plechu. Můžeme zajistit špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Krok 9: Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Krok 10: Vložíme do trouby a pečeme 15 minut na 180 °C. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme 20 minut. Když začíná hřbet vánočky tmavnout, přikryjeme alobalem. Ke konci pečení alobal sundáme a potřeme zbytkem vajíčka, aby vánočka měla stejnoměrnou barvu.
K mouce nalijeme vlažné mléko, přidáme lžíci cukru a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek. Krok 3: Máslo rozpustíme v mikrovlnce. Do mouky přidáme zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné máslo a strouhanou citronovou kůru. Za pomocí ručního šlehače s háky těsto mísíme, do té doby než se přestane chytat k míse. Pokud je těsto stále vlhké, jemně jej poprášíme moukou. Krok 4: Těsto necháme kynout 1,5 hodiny. Dvakrát jej při vykynutí vařečkou nebo šlehačem zpracujeme na menší objem. Krok 5: Do vykynutého těsta zapracujeme mandle, rozinky a pár kapek citronátu. Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 7: Vykynuté těsto na pracovní desce rozdělíme na 9 stejných dílů, ze kterých vyválíme jednotlivé prameny. Krok 8: Spodní část spleteme ze 4 pramenů, střední část ze 3 pramenů a horní ze 2. Na připravený plech přeneseme každou část a vánočku sestavíme na plechu. Můžeme zajistit špejlemi. Vánočku přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Krok 9: Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Krok 10: Vložíme do trouby a pečeme 15 minut na 180 °C. Poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme 20 minut. Když začíná hřbet vánočky tmavnout, přikryjeme alobalem. Ke konci pečení alobal sundáme a potřeme zbytkem vajíčka, aby vánočka měla stejnoměrnou barvu.
Zveřejněno 1. 1. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Obyčejná vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MzyR
Moje poznámka
Obyčejná vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MzyR
Nejnovější recepty
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 38 minutami
Domácí veka
Přidáno před 12 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 14 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno před 18 hodinami
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno před 19 hodinami
Poctivý vepřový burger v domácí housce
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sedlácké fondue
vitula1 před 1 hodinou
Jemné domácí houskové knedlíky
Pecenesele před 12 hodinami
Rychlé nočky z kefíru
Praevka před 13 hodinami
Kančí žebra s řeznickým salátem
sedmikraska 77 před 14 hodinami
Čočka na kyselo (bez mouky)
Markeeta před 16 hodinami
Pudinkové slepované cukroví
Panova před 16 hodinami
Pečené uzené koleno s černým pivem
[email protected] před 19 hodinami
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 19 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 19 hodinami
Tématické fráze:
obycejna vanocka do formy na pečení,
vlhka vánočka recept,
recept na obyčejnou na vánočku,
vanocka z kvasnice,
vanocka doba peceni 25 minut,
domácí obyčejná vánočka recept,
obyčejnou vánočku,
testo obycejnou na vánočku,
vlhká vanocka
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
mléko,
droždí čerstvé,
žloutek,
máslo,
cukr krupice,
sůl,
kůra citronová,
mandle,
rozinky,
rum,
vejce,
mandle plátkové
Komentáře (1)