Trhací makovo-ořechová buchta, pod vodou kynutá

hosta Kuchařka: hosta

Moučníky , Kynuté 5 názorů

Suroviny

100 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
200 g másla
25 g droždí
5 lžic mléka
2 lžíce cukru krystal
1 lžička soli
Ořechová náplň:
100 g vlašských ořechů
cca 100 ml mléka
1 lžíce medu
1 lžička citronové šťávy
1 lžíce másla
piškoty dle potřeby
Maková náplň:
100 g mletého máku
150 ml mléka
cukr podle chuti
1 lžíce másla
1 lžíce rumu
půl lžičky perníkového koření
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smíchejte hladkou a polohrubou mouku, přidejte sůl, lžíci cukru, máslo a vypracujte drobenku. Kvásek připravte z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru. Do drobenky rukama zapracujte vzešlý kvásek a udělejte hladké těsto.

  2. Do misky nebo hrnce dejte vodu pokojové teploty (v průběhu kynutí jsem přidávala vlažnou), těsto zabalené do vlhké jemné utěrky do ní vložte a nechte odpočinout, dokud nevyplave na hladinu - trvá to asi hodinu. Nenechte déle, začalo by se trochu rozpouštět.

  3. Zatímco těsto kyne, uvařte ořechovou a makovou náplň - ale klidně jen jednu. Nechte vychladnout, počítejte s tím, že chladnutím náplně dost zhoustnou.

  4. Těsto vyndejte z vody, otřete povrch papírovými utěrkami a na vále s polohrubou moukou propracujte. Pak vyválejte na cca půl centimetru vysoký plát. Pokud chcete náplně střídat jako já, pokrájejte na čtverce cca 8x8 cm, jestliže použijete jen náplň jednu, tak ji na vyválené těsto natřete a pokrájejte pak. Do formy na biskupský chlebíček, vyložený pečícím papírem, skládejte za sebou (v případě dvou náplní střídavě) jednotlivé čtverce, které vždy trochu přimáčkněte, aby držely pohromadě.

  5. Dejte péct do trouby rozehřáté na 170 st. asi 20 minut, pak formu přikryjte (třeba alobalem nebo pečícím papírem) a ještě 10 minut dopékejte.

Poznámka

Volně podle www.prozeny.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 102 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Trhací makovo-ořechová buchta, pod vodou kynutá

  • marieann marieann

    medanek: ...já kynu všude, i pod vodou (to je jen špás)...

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    Připomnělo mi to cukroví, které babička pékávala na vánoce. Říkala tomu podvodnice ;-) a já jako malá holka jsem napjatě čekala, až bochánek nakynutého těsta vyplave nad hladinu :-D

    Odpovědět

  • medanek medanek

    hosta: Určitě vyzkouším a možná nejdříve ten závin :-) Děkuji za recept, až bude hotovo ukáži :-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(autorka receptu)

    medanek: myslím, že by šel z toho těsta i závin :-8

    Odpovědět

  • medanek medanek

    Je to moc pěkný a zajímavý recept :-):yes: Pod vodou jsem ještě nekynula, ale určitě vyzkouším:yes::-K:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: kynutá buchta se skořicí recept na makovo buchtu

Zapomněl/a jsem heslo