Marmeláda ze směsi ovoce

spagetka Kuchařka:

5 skleniček po 300g Zavařeniny 14 názorů

58

Suroviny

1150 g jahod
150 g meruněk
100 g ananasu
200 g melounu
krabička Dia želírovacího cukru (250g)
1 sáček želírfix (2:1) (obojí od Dr. Oetkera)
2 KL kyseliny citronové
Konzervační přípravek proti kvašení
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Veškeré ovoce nakrájíme na drobné kousky.

  2. Do hrnce vkládáme postupně - od nejpevnějšího po nejměkčí - tady takto: meruňky, ananas, jahody, meloun. Rozvaříme, trvá to cca 10 min, přidáme cukry a vaříme asi 3 min.

  3. Uděláme zkoušku tuhosti (na porcelánový talířek kápneme, pokud kapka ihned ztuhne a neztéká, je hotovo).

    Vypneme, přisypeme kyselinu citronovou a ještě promícháme. Plníme do skleniček a zavíčkujeme.

Poznámka

Marmeláda je opravdu hustá s kousíčky ovoce, nekazí se a vydrží, pokud ji nespapáme. Ten diacukr je kvůli diabetikům, ale běžný spotřebitel opravdu nepozná, že tam není běžný želírovací cukr, to mám ověřeno.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Marmeláda ze směsi ovoce

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    scofiq: Tu ti dávam link na recept na tie sladkokyslé marhule, čo spomína spagetka : http://www.toprecepty.cz/recept/41044-sladkokysele...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    scofiq: Já ale dělám diadžemy a diamarmelády. V každém případě meruňky rozvařím. Na kilo meruněk dávám 300 g diaželírováku pro diabetiky, nebo 400g fruktozy pro diabetiky, Přidám i kys. citronovou, aby to nezhnědlo. V případě marmelády rozmixuju do hladka, v případě džemu nechávám kousky ovoce.
    Jinak po babičce mám poměr surovin na kilo meruněk 750 g cukru, sterilovala to 10 minut při 85 °C
    Já osobně marmelády ani džemy už nesteriluju, vždyť to přejde varem, nikdy mi to nezplesnivělo.
    Pak dělám sladkokyselé meruňky k masu - 250 ml vody a 250 ml octa, 200 g cukru, dám meruňky, povařím. Přidám anýz, celou skořici, badyán, nové koření a feferonku. Povařím 5 minut, naplním do skleniček, obrátím na víčko a nechám vychladnout.

    Odpovědět

  • scofiq scofiq

    spagetko ahoj,
    urodily se nám meruňky, prosím, nemáš recept jenom na meruňkovou zvařeninu? nebo kdo máte :-))) jestli jo písněte díky jiřina

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    cathleen: hmotnost ovoce jsem opravila, i upravila dávkování kys.citronové ;-):-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    hosta: já to vím, Jituš, ale spagetka jí má v surovinách napsaný celý sáček. Proto jsem jí psala, ať to upřesní hmotností - sáčky bývají různě veliké:-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    cathleen: no - gelfix již kyselinu citronovou obsahuje, dávat se nemusí, pokud zavařuješ bez želírovacích prostředků, dává se na 1 kg ovoce cca lžička kyseliny (zarovnaná)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    spagetka: možná bys mohla pro ostatní upřesnit jak veliký sáček kyseliny;-)mám doma i 100 g...a píšeš, že ovoce je 1500 g, součtem ale vychází 1600 g.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Denisa Vachutková: Já ho tehdy fakt dávala celý, jenže v současnosti, kdy jsem k zavařeninám změnila postup, už nedávám ani kyselinu, ani cukr, prostě využívám přirozeného cukru v ovoci a funguje to. Meloun dávám jen vodní, nám prostě jiný nechutná, ale klidně zkuste ;-):yes:

    Odpovědět

  • Denisa Vachutková Denisa Vachutková(neregistrovaný)

    Do této marmelády patří opravdu celý sáček kyseliny citrónové, a ne jen 2 kávové lžičky? A ještě k melounu, předpokládám, že ten klasický vodní meloun, lze i jiný?

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Barvička je úžasná :yes::yes: +;-)

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

  • pipre pipre

    Ta kombinace ovoce je opravdu chuťově senzační:-*:yes:+

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Jani tak příště :-D:-D - jinak ten Dia je výborný a ty časy jsou fakt orientační, ono když mícháš abys nespálila, tak si dneska ty časy jen odvozuju ;-);-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Všeobecně platí, že jakmile přidáš želírovací cukr, tak ještě snad jen 1-2 minutky a dáváš do skleniček. Mne želírovák nikdy nesklamal. Dia jsem nezkoušela. Líbí se mi v tom ten meloun a měla jsi trošku vyfotit v misce, aby se člověk pokochal barvou;-):yes::yes:+

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: ovocná marmeláda ovocná marmeláda recept džem z mraženého ovoce dia marmeláda ovocne marmelady dia marmelady ovocné džemy marmeláda bez konzervantů ovocne marmelady recepty dia marmeláda recept šípková marmiláda recept ovocná marmeláda recept na ovocný džem džemy z mraženého ovoce cuketová marmeláda recept marmeláda bez konzervantů pomalý hrnec marmeláda recept na ovocnou marmeládu recept dia marmeláda melounová marmeláda

Zapomněl/a jsem heslo