Marmeláda ze směsi ovoce

spagetka Kuchařka: spagetka

5 skleniček po 300g Zavařeniny 14 názorů

Suroviny

1150 g jahod
150 g meruněk
100 g ananasu
200 g melounu
krabička Dia želírovacího cukru (250g)
1 sáček želírfix (2:1) (obojí od Dr. Oetkera)
2 KL kyseliny citronové
Konzervační přípravek proti kvašení
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Veškeré ovoce nakrájíme na drobné kousky.

  2. Do hrnce vkládáme postupně - od nejpevnějšího po nejměkčí - tady takto: meruňky, ananas, jahody, meloun. Rozvaříme, trvá to cca 10 min, přidáme cukry a vaříme asi 3 min.

  3. Uděláme zkoušku tuhosti (na porcelánový talířek kápneme, pokud kapka ihned ztuhne a neztéká, je hotovo).

    Vypneme, přisypeme kyselinu citronovou a ještě promícháme. Plníme do skleniček a zavíčkujeme.

Poznámka

Marmeláda je opravdu hustá s kousíčky ovoce, nekazí se a vydrží, pokud ji nespapáme. Ten diacukr je kvůli diabetikům, ale běžný spotřebitel opravdu nepozná, že tam není běžný želírovací cukr, to mám ověřeno.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Marmeláda ze směsi ovoce

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    scofiq: Tu ti dávam link na recept na tie sladkokyslé marhule, čo spomína spagetka : http://www.toprecepty.cz/recept/41044-sladkokysele...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    scofiq: Já ale dělám diadžemy a diamarmelády. V každém případě meruňky rozvařím. Na kilo meruněk dávám 300 g diaželírováku pro diabetiky, nebo 400g fruktozy pro diabetiky, Přidám i kys. citronovou, aby to nezhnědlo. V případě marmelády rozmixuju do hladka, v případě džemu nechávám kousky ovoce.
    Jinak po babičce mám poměr surovin na kilo meruněk 750 g cukru, sterilovala to 10 minut při 85 °C
    Já osobně marmelády ani džemy už nesteriluju, vždyť to přejde varem, nikdy mi to nezplesnivělo.
    Pak dělám sladkokyselé meruňky k masu - 250 ml vody a 250 ml octa, 200 g cukru, dám meruňky, povařím. Přidám anýz, celou skořici, badyán, nové koření a feferonku. Povařím 5 minut, naplním do skleniček, obrátím na víčko a nechám vychladnout.

    Odpovědět

  • scofiq scofiq

    spagetko ahoj,
    urodily se nám meruňky, prosím, nemáš recept jenom na meruňkovou zvařeninu? nebo kdo máte :-))) jestli jo písněte díky jiřina

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    cathleen: hmotnost ovoce jsem opravila, i upravila dávkování kys.citronové ;-):-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    hosta: já to vím, Jituš, ale spagetka jí má v surovinách napsaný celý sáček. Proto jsem jí psala, ať to upřesní hmotností - sáčky bývají různě veliké:-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    cathleen: no - gelfix již kyselinu citronovou obsahuje, dávat se nemusí, pokud zavařuješ bez želírovacích prostředků, dává se na 1 kg ovoce cca lžička kyseliny (zarovnaná)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    spagetka: možná bys mohla pro ostatní upřesnit jak veliký sáček kyseliny;-)mám doma i 100 g...a píšeš, že ovoce je 1500 g, součtem ale vychází 1600 g.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Denisa Vachutková: Já ho tehdy fakt dávala celý, jenže v současnosti, kdy jsem k zavařeninám změnila postup, už nedávám ani kyselinu, ani cukr, prostě využívám přirozeného cukru v ovoci a funguje to. Meloun dávám jen vodní, nám prostě jiný nechutná, ale klidně zkuste ;-):yes:

    Odpovědět

  • Denisa Vachutková Denisa Vachutková(neregistrovaný)

    Do této marmelády patří opravdu celý sáček kyseliny citrónové, a ne jen 2 kávové lžičky? A ještě k melounu, předpokládám, že ten klasický vodní meloun, lze i jiný?

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Barvička je úžasná :yes::yes: +;-)

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

  • pipre pipre

    Ta kombinace ovoce je opravdu chuťově senzační:-*:yes:+

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Jani tak příště :-D:-D - jinak ten Dia je výborný a ty časy jsou fakt orientační, ono když mícháš abys nespálila, tak si dneska ty časy jen odvozuju ;-);-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Všeobecně platí, že jakmile přidáš želírovací cukr, tak ještě snad jen 1-2 minutky a dáváš do skleniček. Mne želírovák nikdy nesklamal. Dia jsem nezkoušela. Líbí se mi v tom ten meloun a měla jsi trošku vyfotit v misce, aby se člověk pokochal barvou;-):yes::yes:+

    Odpovědět

Tématické fráze: ovocná marmeláda ovocná marmeláda recept džem z mraženého ovoce dia marmeláda ovocne marmelady recept na ovocný džem dia marmelady ovocné džemy ovocne marmelady recepty marmeláda bez konzervantů šípková marmiláda dia marmeláda recept marmelady jake kombinace ovoce merunková marmelada dia recept ovocná marmeláda ovocný džem recept džemy z mraženého ovoce cuketová marmeláda recept marmeláda bez konzervantů pomalý hrnec marmeláda

Zapomněl/a jsem heslo