Léčivá slivovice podle zpěváka Ladi Kerndla
Suroviny
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Snad se mi letos podaří nezapomenout usušit si pár pecek, to ostatní lze koupit. Ať slouží na zdraví!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
21. 7. 2019 14:24
Lenunka: A proč tam nenapíší, jak se zpřipočítává moudrost k věku. Škoda. Mohli bycho zde na Topkách vypočítat některým účastníkům a účastnicím jejich "moudrý" věk. Zdravím!
21. 7. 2019 13:56
MamlajdaD: no, no se tam ale neuvádí, že jednak to byli skoro výlučně vegetariáni, takže to nebude jen těmi meruňkami, a hlavně ten věk oni počítají trochu jinak, např. wikipedie říká, že:
O Hunzech se často říká, že pamatují časy, kdy se dožívali 160 a více let a že u nich nejsou nijak neobvyklí vitální jedinci ve věku kolem 100 let. Tento mýtus má kořeny v odlišném způsobu počítání lidského věku, do něhož je započítáván odhad moudrosti dotyčného. Ze studií provedených v 80. letech vyplývá, že se místní muži dožívají v průměru věku 53 let, ženy pak 52 let.
O Hunzech se často říká, že pamatují časy, kdy se dožívali 160 a více let a že u nich nejsou nijak neobvyklí vitální jedinci ve věku kolem 100 let. Tento mýtus má kořeny v odlišném způsobu počítání lidského věku, do něhož je započítáván odhad moudrosti dotyčného. Ze studií provedených v 80. letech vyplývá, že se místní muži dožívají v průměru věku 53 let, ženy pak 52 let.
21. 7. 2019 13:56
MamlajdaD: "Ženy tohoto kmene mají nádhernou vyhlazenou kůži..."
No, třeba si aplikují meruňkový peeling...
***
Jádra jsme asi v dětství jedli skoro všichni, že Ale v rodině se traduje odstrašující případ, kdy dítě od vedle zemřelo po požití mer. jader
No, třeba si aplikují meruňkový peeling...
***
Jádra jsme asi v dětství jedli skoro všichni, že Ale v rodině se traduje odstrašující případ, kdy dítě od vedle zemřelo po požití mer. jader
21. 7. 2019 13:32
Eja57: Protože se jedná o celé pecky, a nikoliv o samotná jádra, není se třeba ničeho obávat.
Ale pro zajímavost připojuji výňatek z jednoho článku z netu o jádrech meruněk. Je to fakt zajímavé a páni vědátoři se tím zabývají už déle než sto let. Cituji:
"Vysoko v horách, na pákistánsko-indickém pomezí již po staletí žije asijský kmen Hunza, a to v naprostém souladu s přírodou. Zajímavé je, že největší částí jídelníčku těchto lidí jsou meruňky, kterým se v tomto klimatu velmi daří. Obyvatelé kmene Hunza jedí meruňky jak čerstvé v době zrání, tak sušené během zimních a jarních měsíců. Nejzajímavější na celé věci ale je, že tito lidé považují za nejhodnotnější část meruňky vyloupnuté jádro a ne samotnou dužninu. Tato jádra konzumují v obrovském množství, tvoří až 50 % zimního jídelníčku tohoto kmene.
Kmen Hunza byl podroben intenzivnímu studiu již od roku 1905 a mnoho moderních studií proběhlo během let 1970 až 1985. Tito lidé se totiž naprosto vymykají světovému průměru jak svým pevným zdravím a dlouhověkostí běžně přesahující 100 let (rada starších má ve svém kruhu členy o stáří až 120 let), tak jejich zachovalým vzhledem i ve velmi pokročilém věku. Lidé kmene Hunza vypadají v průměru o 25 let mladší než jejich vrstevníci v západní Evropě nebo v Americe. Ženy tohoto kmene mají nádhernou vyhlazenou kůži i ve věku 50 až 60 let. Co je ale naprosto zarážející je fakt, že žádný z členů tohoto relativně velkého kmene nikdy neonemocněl rakovinou. To je tedy něco z historie."
Také jádra pecek ze švestek obsahují kyanidové sloučeniny, ovšem v daleko menším množství. Ale ani vyloupaných 5-6 jadérek bych se přece nebála, natož když se v receptu jedná o celé pecky. No ona je tato sloučenina obsažena i v jádrech jablek a přece se jablka nebojíme jíst. Zdravím
Ale pro zajímavost připojuji výňatek z jednoho článku z netu o jádrech meruněk. Je to fakt zajímavé a páni vědátoři se tím zabývají už déle než sto let. Cituji:
"Vysoko v horách, na pákistánsko-indickém pomezí již po staletí žije asijský kmen Hunza, a to v naprostém souladu s přírodou. Zajímavé je, že největší částí jídelníčku těchto lidí jsou meruňky, kterým se v tomto klimatu velmi daří. Obyvatelé kmene Hunza jedí meruňky jak čerstvé v době zrání, tak sušené během zimních a jarních měsíců. Nejzajímavější na celé věci ale je, že tito lidé považují za nejhodnotnější část meruňky vyloupnuté jádro a ne samotnou dužninu. Tato jádra konzumují v obrovském množství, tvoří až 50 % zimního jídelníčku tohoto kmene.
Kmen Hunza byl podroben intenzivnímu studiu již od roku 1905 a mnoho moderních studií proběhlo během let 1970 až 1985. Tito lidé se totiž naprosto vymykají světovému průměru jak svým pevným zdravím a dlouhověkostí běžně přesahující 100 let (rada starších má ve svém kruhu členy o stáří až 120 let), tak jejich zachovalým vzhledem i ve velmi pokročilém věku. Lidé kmene Hunza vypadají v průměru o 25 let mladší než jejich vrstevníci v západní Evropě nebo v Americe. Ženy tohoto kmene mají nádhernou vyhlazenou kůži i ve věku 50 až 60 let. Co je ale naprosto zarážející je fakt, že žádný z členů tohoto relativně velkého kmene nikdy neonemocněl rakovinou. To je tedy něco z historie."
Také jádra pecek ze švestek obsahují kyanidové sloučeniny, ovšem v daleko menším množství. Ale ani vyloupaných 5-6 jadérek bych se přece nebála, natož když se v receptu jedná o celé pecky. No ona je tato sloučenina obsažena i v jádrech jablek a přece se jablka nebojíme jíst. Zdravím
20. 7. 2019 19:29
Víra tvá tě uzdravila
No, pokud ti játra nezničila
***
Tímto způsobem se od nepaměti provádí umělé (především optické staření slivovice
No, pokud ti játra nezničila
***
Tímto způsobem se od nepaměti provádí umělé (především optické staření slivovice
20. 7. 2019 19:05
No, snad pecky českých švestek amygdalin neobsahují asi ne...s meruňkovicí a peckami meruněk bych to asi nezkoušela. Radši.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banana split
Přidáno před 40 minutami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 14 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 14 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 15 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno 27. 4. 2024 09:12
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Právě bylo uvařeno:
Bramborové krokety se sýrem a anglickou slaninou
Monika.b19 uvařila před 36 sekundami
Kynutý makový závin
monika.jandikova uvařila před 49 minutami
Povidlové šátečky bez kynutí
gedzitka uvařila před 1 hodinou
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Wanilor uvařila před 2 hodinami
Polévka z ředkviček
ha.vavrova@gmail.com uvařila před 4 hodinami
Sýrové bulky
Slozilova uvařil před 7 hodinami
Hrnkový koláč s rebarborou
lenkavincibrova@seznam.cz uvařila před 11 hodinami
Muffiny s lesním ovocem
Jan Nemec uvařila před 11 hodinami
Žampionoví rarášci
Jan Nemec uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Další recepty
Tématické fráze: vyuziti slivovice recepty ládi hrušky kmen hunza jak využítí slivovici jak se nakládá na slivovici slivovice s peckami vylepšena slivovice jak usušit ládi hrušky slivovice využití
Suroviny: slivovice, švestky sušené, švestky
Léčivá slivovice podle zpěváka Ladi Kerndla
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/l1Oj
21 názorů