Houbová omáčka z tvrdých hub

StandaCB Kuchař: StandaCB

Doba přípravy: 1,5 hod 3 porce Houby 13 názorů

Suroviny

300 g tvrdých hub nejvyšší kvality - pravé hřiby (smrkový, dubový, borový), popř. křemenáče, apod.
175 g bio husté zakysané smetany
1 střední cibule
5 lístků bobkového listu
3 kuličky nového koření
8 kuliček pepře
1/2 kostky zeleninového bujónu anebo 1/3 lžíce Podravky Natur
2 lžičky cukru
Na zahuštění:
hladká mouka nebo tapioková mouka
jíška
prášek ze sušených hub
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné, omyté a nakrájené houby dáme vařit do hrnce (můžeme přidat trošku octa). Krátce povaříme, houby scedíme přes sítko a řádně propláchneme studenou vodou. Hrnec vypláchneme a naplníme novou čerstvou vodou. Toto opakujeme ještě 2x. Poté houby dáme stranou. Do hrnce dáme 300-400 ml nové čerstvé vody.

  2. Oloupeme cibuli, nakrájíme na hrubo, přivedeme vodu v hrnci k varu a dáme do něj cibuli, nové koření, pepř, bobkové listy a bujón nebo Podravku. Vaříme 20 minut.

  3. Poté vývar scedíme přes sítko, do vývaru přidáme houby a vaříme dalších 25-30 minut.

  4. Do hrnečku dáme smetanu, cukr, některé zahušťovadlo a trochu studené vody. Řádně promícháme a přidáme k houbám. Provaříme za stálého míchání dalších 10 minut.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Houbová omáčka z tvrdých hub

  • Frantiska Frantiska

    bofinka: tak vune a chut hribu pri tolika koreni je asi irelevantni :)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    StandaCB: v houbách toho stejně moc není...to ste na veľkom omyle. Napriek tomu, že obsahujú 80-90% vody, ten zvyšok je pre človeka dôležitý. ;-)

    Odpovědět

  • StandaCB StandaCB(autor receptu)

    bofinka: jasně... :-D

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    StandaCB: Mela jsem na mysli jejich VUNI a CHUT ;-)

    Odpovědět

  • StandaCB StandaCB(autor receptu)

    bofinka: jasně, a na mimibazaru jsou z toho nadšené... čím to asi bude? :-D
    Takto jsem je dělal už vícekrát a je to velmi dobrý způsob. Nic neodchází do odpadu, neb v houbách toho stejně moc není... Např. lišky v sobě nemají takřka nic, a pokud by se po opuštění trávicí soustavy omyly a znovu použily, vyšlo by to úplně nastejno... :-D

    Odpovědět

  • StandaCB StandaCB(autor receptu)

    magdalenka: aha, a já myslel, že ano.... viz: "proč ty houby tak trápíš"....

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    StandaCB: Jste dal recept pro ty, co nemaji radi houby:-?
    Kdyz je takto priravite, je v podstate uplne jedno, zda jite varene slupky z brambor nebo houby 8-( , to nejlepsi odeslo do odpadu . . . .

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    StandaCB: ak niečo zverejníte, musíte rátať, že sa k tomu niekto vyjadrí. Komentáre pod receptom na to slúžia. Dotaz nie je kritika.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    StandaCB: Tady na Topreceptech jsme si od začátku tykali,bylo to přátelské,ale vždy ve slušnosti:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Mňa zaujala posledná veta, povariť za stáleho miešania s pokličkou by asi nešlo, nie? ;-) Sorry. :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    StandaCB: Dotaz není kritika...ani slovo o "hrozných receptech" jsem nepoužila...odkaz na mimibazar mi stačí, děkuji za odpověď.
    Za tykání se omlouvám, je to tady jaksi zvykem, pokud jste si nevšiml, a ostatně i na jiných webech o kulinaření...
    Přeji Vám ,aby se Vám tady na TOPkách líbilo, já Vás rozhodně dotazy obtěžovat nebudu. Hezký večer.

    Odpovědět

  • StandaCB StandaCB(autor receptu)

    Eja57: Ach jo... :-(
    Např. tady: https://www.mimibazar.cz/recept.php?id=8002
    Já třeba naopak nekomentuji jiné recepty, protože každý má právo napsat ten svůj, a prostě je to jeho recept.
    Já se jen divím, že tedy mé recepty čtete, když Vám připadají takové hrozné. Asi nemáte co dělat...
    A také nevím nic o tom, že bychom si tykali... :-// :no:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    :-O to je jak s těmi houbami v octu...proč ty houby tak trápíš:-? jestli tomu správně rozumím, tak houby 3x přivedeš k varu, propláchneš a dáš do čisté vody:-?:-O
    Ano, každý máme své recepty, ale tady mě fakt zajímá PROČ....

    Odpovědět