Tvarohový makovec

Moučníky Řezy Doba přípravy: 30 minut+ pečení 2 názory

Moučníky Řezy Doba přípravy: 30 minut+ pečení 2 názory

Suroviny

0,65 kg tvarohu (400g + 250g)
20 dkg mletého máku
2 vrchovaté lžíce moučkového cukru (pokud ho nebudete ničím plnit, tak 3 lžíce)
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1 hrnek (250 ml) hrubé mouky smíchat s práškem do pečiva
kůra z 1/2 citronu (i více)
1,5 dl mléka (nebo smetany)
2 vejce - žloutky, bílky
2 dl rozpuštěného másla nebo oleje
1 lžíce skořice
olej na vymazání pekáče
strouhanka na vysypání pekáče (nebo hrubá mouka)

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smícháme s práškem.
    Do misky dáme žloutky a za stálého šlehání přiléváme rozpuštěné máslo, přidáme tvaroh, mák, cukr, vanilkový cukr, kůru, skořici, mléko a rozšleháme nebo dobře umícháme.

  2. Z bílků ušleháme sníh. Střídavě přidáváme do směsi sníh a mouku. Lehce převracíme, aby se sníh nesrazil. Těsto nalijeme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Pečeme v rozehřáté troubě na 190°C asi 30 min. Pokud ještě nezezlátnul povrch, přidáme pár minut.

Poznámka od kuchařky

Makovec můžeme naplnit lehkým krémem, nebo pikantním džemem. Já plním obojím, krém s mascarpone. Je sám o sobě velmi vláčný.

Komentáře k receptu Tvarohový makovec

  • janky3 janky3(autor receptu)

    bystrouska: Díky.:-K

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    V úterý jsem makovec upekla, bohužel jsem se od té doby nedostala k PC, abych si přečetla diskusi pod receptem, jinak bych vložila fotku. Dnes už makovec není :-D. Trochu jsem makovec vylepšila domácí rybízovou marmeládou, kterou jsem namazala na upečený moučník a ještě polila čokopolevou. Byl výborný :yes::yes::yes:. Pokud budu někdy péct makovec, tak tento :-).

    Odpovědět