Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slunečnicový pšenično-žitný chléb z formy

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

26. 10. 2020 20:50

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie12 238 kJ / 2 925 kcal
Bílkoviny90,00 g
Tuky41,28 g
Vláknina36,52 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8,87 g
Sůl22,12 g
Sacharidy530,08 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Použila jsem kulatou formu se středem o objemu 2,3 l. Kdo nemá, může upéct kulatý bochník v dortové formě. Ale i tam se dá střed udělat třeba vložením žáruvzdorné sklenice nebo lépe je použít nerezovou kulatou formičku určenou na food styling. Je vyšší než běžné formičky na cukroví, musí se taktéž potřít olejem.

Celozrnné mouky jsem použila zn. Pernerka.

Mám raději světlejší pečivo a spíš pšeničné. Ale přece jen přidávám celozrnné mouky, včetně žitné alespoň v menším množství. Vařené brambory chléb zvláční a díky nim vydrží déle měkký.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

MamlajdaD MamlajdaD

30. 10. 2020 21:21

magdalenka: No dnes to nevyzkouším, ale ozvu se. :-D Magdi, ony ty zavařovací sklenice jsou taktéž na 100 stupňů, na víc stupňů vodu v zavařovacím hrnci nezahřeješ. Tak ještě nevím, jestli použiji duritku nebo zavařovačku. ;-) Ať jedno, nebo druhé, použitou nádobku určitě obalm alobalem, dám ho buď dvojitě, nebo použijí ten hodně silný (jak je na grilování), co kdyby to přece jen prasklo? Ale myslím, že nepraskne. :-8 ;-) Zdravím! :-K:-K:-K

magdalenka magdalenka

30. 10. 2020 11:52

casino: duritky som kedysi vlastnila, aj turka som si zalievala. Ak sa pamätám, var vody je 100 st. C. Chlieb pečiem pri vyše 200 st. C...

casino casino

30. 10. 2020 11:09

magdalenka:
Duritka snese vroucí vodu :yes:
Blahé paměti s v ní dělal neblaze proslulý český "turek", že ;-)

magdalenka magdalenka

30. 10. 2020 08:51

MamlajdaD: netusim, duritka kolko znesie teploty... Maly zavarovaci pohar by som ja skor pouzila. Som zvedava na tvoj vyskum... :-K

MamlajdaD MamlajdaD

30. 10. 2020 00:53

magdalenka: Magduška, dobrý nápad. :-K Já trdelníky nikdy nepekla, tak mi to nedocvaklo. Když už jsi mi takhle navedla na správnou cestu, tak mne napadá, že bych také mohla obalit alobalem duritku. Doufám, že ten název je známý i ve slovenštině? ;-) Dík za skvělý nápad! :yes: Ten chlebík bych možná mohla zkusit upéct už zítra, jestli mi zbyde trochu času. Budu zítra zavařovat poslední okurky - přerostlice (koupené) na řezy (chci zkusit i ty okurky v hořčici, ty jsem nikdy nezkoušela) a musím si také něco uvařit atd... :-8:-K Děkuji, měj se moc hezky a zdravím!:-K:-K:-K

magdalenka magdalenka

29. 10. 2020 21:17

MamlajdaD: viem, že trdelníky (kto má dnes doma trdlo?) bežne pečú na plechovke napr. od piva, alebo na zaváraninových pohároch. Obaliť alobalom, potrieť olejom a piecť?

MamlajdaD MamlajdaD

29. 10. 2020 18:48

magdalenka: Magdi, bábovkovou formu mám ještě po mojí babičce a to polévanou "kameninovou" a ta by byla malá i na chlebík z poloviční dávky (nebo by byla na poloviční dávku jen tak tak. ;-):-8 Je fakt malá. ;-( Mně to taky napadlo, ale když jsem si uvědomila tu velikost...! Já se ale nikdy jen tak nevzdávám. ;-):-8 Na něco přijdu! Dík za nápad, budu vymýšlet dál. To by čert na koze jezdil, kdybych na něco nepřišla! ;-):-8:-D Buď hodně zdráva! :-K:-K:-K

magdalenka magdalenka

29. 10. 2020 18:24

MamlajdaD: Bábovková forma?

MamlajdaD MamlajdaD

29. 10. 2020 15:24

Merylas: Díky za odpověď! :-K Je to přesně tak, jak jsem si myslela, jen pořád rozmýšlím, co do toho prostředku dát. Kdysi jsem měla takový středový "kužel" s oblým vrškem, který byl do malé staré remosky, tu jsem dostala jako dárek někdy v roce 1960 a už jí nemám, a ten kuželík tudíž taky nemám, teď by se mi hodil. ;-) No nějak si poradím a ozvu se! :-8 Zdravím! :-K:-K:-K

Merylas Merylas

29. 10. 2020 08:50

MamlajdaD: Doprostřed se může dát nějaký tzv, plecháček, ale aby byl bez ucha. Kdyby se třeba našla nějaká žáruvzdorná sklenice(Simax), byla by taky dobrá. A na tu veku stačí ubrat jen malinko vody, nebo opačně pak do těsta přidat trošku mouky. Nebude to hodně, třeba jen lžíce nebo dvě. :-K

MamlajdaD MamlajdaD

28. 10. 2020 15:26

Merylas: Dík za odpověď! :-K Chlebík mne nadchl právě tím otvorem uprostřed, představila jsem si hned, jak se z něj hezky krájí krajíce. ;-):-8 Až budu péct chleba, zkusím to ve větší nerez míse a s tím plechovým (smaltovaným) hrnkem uprostřed. ;-):-D Na to ostatní jsem se ptala jen tak pro jistotu, no kdybych z tohoto těsta někdy chtěla dělat veku, tak asi uberu trochu vody. Dělala jsem už i kváskový chleba podle receptu od cathleen, byl výborný, ale přišla jsem o kvásek, tak jsem se zase vrátila ke chlebům z droždí. Tak už se těším na "dobrodružství s plecháčkem"! :-D:-D:-D Děkuji a moc zdravím!:-K:-K:-K

Merylas Merylas

28. 10. 2020 09:09

MamlajdaD: Bochník se dá upéct i bez středového otvoru, kulaté bochníky se pečou běžně, tady bych použila třeba dortovou formu. Výhodou pečení ve formě je to, že těsto může být trošku volnější. Může se použít i chlebíčková forma, ale množství těsta se musí přizpůsobit velikosti formy. A péct úplně bez formy lze také, jen těsto musí být trošku pevnější-tužší, aby udrželo svůj tvar a nerozjelo se. Kdo pracuje s kynutým těstem tak konzistenci už pozná. A jinak děkuji za pochvalu a zájem.:-K
Jaromira18: Děkuji.:-K

MamlajdaD MamlajdaD

27. 10. 2020 13:54

Merylas: Moc pěkný recept, líbí se mi. :yes:<3:-8 Ale mám dotaz, vlastně dva;-): Propeče se bochník dobře i v nádobě bez středového otvoru? Dost velkou kulatou nádobu bych měla, ale co s tím středem? S tím středovým otvorem se chleba ale musí dobře krájet, to je prima nápad! <3:yes: No napadá mi jedině postavit tam plecháček, snad by tím horkem neoprýskal. :-D;-) A druhý dotaz: Kdybych chtěla udělat místo kulatého bochníku tvar veky, nerozjede se těsto do stran (aby to pak nebylo moc placaté ;-)) :-8 Dík a moc zdravím! :-K:-K:-K

Jaromira18 Jaromira18

26. 10. 2020 21:43

:yes::yes::yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: mouka hladká, mouka hladká celozrnná, mouka hladká celozrnná, sůl, brambory, voda, ocet, droždí čerstvé, semínka slunečnicová, olej

TopRecepty.cz

Slunečnicový pšenično-žitný chléb z formy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7QLO