Slunečnicový pšenično-žitný chléb z formy

Merylas Kuchařka: Merylas

Slané pečivo 14 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
130 g pšeničné celozrnné hladké mouky
70 g žitné celozrnné hladké mouky
2,5-3 lžičky soli
120 g vařených studených brambor
350-360 g vlažné vody (dle potřeby)
2 lžíce octa
16 g čerstvého droždí
60 g slunečnicových semínek
lžíce oleje na formu
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto necháme zpracovat v domácí pekárně běžným způsobem na program Těsto. Nejprve dáme vlažnou vodu, ocet, jemně nastrouhané vařené brambory, pak přidáme přes síto proseté mouky smíchané dohromady se solí. Nakonec na povrch rozdrobíme čerstvé droždí. Semínka slunečnice přidáme až po zvukovém signálu. Těsto po zadělání vyjmeme do mísy, aby nepřekynulo přes nádobu pekárny. Případně v pekárně necháme a kynutí kontrolujeme. Těsto po vykynutí jednou krátce propracujeme a necháme znovu vykynout.

  2. Vykynuté těsto zpracujeme do bochánku, uprostřed vytvoříme otvor a těsto vytvarujeme do tvaru prstence. Formu vymažeme olejem a vložíme do ní těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Po vykynutí povrch orosíme postřikovačem vlažnou vodou. Vložíme do trouby předehřáté na 200°C, po cca 20-25 minutách můžeme teplotu trochu snížit, na 185-190°C. Celkově pečeme zhruba 45 minut, tato doba je orientační. Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.

Poznámka

Použila jsem kulatou formu se středem o objemu 2,3 l. Kdo nemá, může upéct kulatý bochník v dortové formě. Ale i tam se dá střed udělat třeba vložením žáruvzdorné sklenice nebo lépe je použít nerezovou kulatou formičku určenou na food styling. Je vyšší než běžné formičky na cukroví, musí se taktéž potřít olejem.

Celozrnné mouky jsem použila zn. Pernerka.

Mám raději světlejší pečivo a spíš pšeničné. Ale přece jen přidávám celozrnné mouky, včetně žitné alespoň v menším množství. Vařené brambory chléb zvláční a díky nim vydrží déle měkký.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Slunečnicový pšenično-žitný chléb z formy

  • MamlajdaD MamlajdaD

    magdalenka: No dnes to nevyzkouším, ale ozvu se. :-D Magdi, ony ty zavařovací sklenice jsou taktéž na 100 stupňů, na víc stupňů vodu v zavařovacím hrnci nezahřeješ. Tak ještě nevím, jestli použiji duritku nebo zavařovačku. ;-) Ať jedno, nebo druhé, použitou nádobku určitě obalm alobalem, dám ho buď dvojitě, nebo použijí ten hodně silný (jak je na grilování), co kdyby to přece jen prasklo? Ale myslím, že nepraskne. :-8 ;-) Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    casino: duritky som kedysi vlastnila, aj turka som si zalievala. Ak sa pamätám, var vody je 100 st. C. Chlieb pečiem pri vyše 200 st. C...

    Odpovědět

  • casino casino

    magdalenka:
    Duritka snese vroucí vodu :yes:
    Blahé paměti s v ní dělal neblaze proslulý český "turek", že ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: netusim, duritka kolko znesie teploty... Maly zavarovaci pohar by som ja skor pouzila. Som zvedava na tvoj vyskum... :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    magdalenka: Magduška, dobrý nápad. :-K Já trdelníky nikdy nepekla, tak mi to nedocvaklo. Když už jsi mi takhle navedla na správnou cestu, tak mne napadá, že bych také mohla obalit alobalem duritku. Doufám, že ten název je známý i ve slovenštině? ;-) Dík za skvělý nápad! :yes: Ten chlebík bych možná mohla zkusit upéct už zítra, jestli mi zbyde trochu času. Budu zítra zavařovat poslední okurky - přerostlice (koupené) na řezy (chci zkusit i ty okurky v hořčici, ty jsem nikdy nezkoušela) a musím si také něco uvařit atd... :-8:-K Děkuji, měj se moc hezky a zdravím!:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: viem, že trdelníky (kto má dnes doma trdlo?) bežne pečú na plechovke napr. od piva, alebo na zaváraninových pohároch. Obaliť alobalom, potrieť olejom a piecť?

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    magdalenka: Magdi, bábovkovou formu mám ještě po mojí babičce a to polévanou "kameninovou" a ta by byla malá i na chlebík z poloviční dávky (nebo by byla na poloviční dávku jen tak tak. ;-):-8 Je fakt malá. ;-( Mně to taky napadlo, ale když jsem si uvědomila tu velikost...! Já se ale nikdy jen tak nevzdávám. ;-):-8 Na něco přijdu! Dík za nápad, budu vymýšlet dál. To by čert na koze jezdil, kdybych na něco nepřišla! ;-):-8:-D Buď hodně zdráva! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: Bábovková forma?

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Merylas: Díky za odpověď! :-K Je to přesně tak, jak jsem si myslela, jen pořád rozmýšlím, co do toho prostředku dát. Kdysi jsem měla takový středový "kužel" s oblým vrškem, který byl do malé staré remosky, tu jsem dostala jako dárek někdy v roce 1960 a už jí nemám, a ten kuželík tudíž taky nemám, teď by se mi hodil. ;-) No nějak si poradím a ozvu se! :-8 Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    MamlajdaD: Doprostřed se může dát nějaký tzv, plecháček, ale aby byl bez ucha. Kdyby se třeba našla nějaká žáruvzdorná sklenice(Simax), byla by taky dobrá. A na tu veku stačí ubrat jen malinko vody, nebo opačně pak do těsta přidat trošku mouky. Nebude to hodně, třeba jen lžíce nebo dvě. :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Merylas: Dík za odpověď! :-K Chlebík mne nadchl právě tím otvorem uprostřed, představila jsem si hned, jak se z něj hezky krájí krajíce. ;-):-8 Až budu péct chleba, zkusím to ve větší nerez míse a s tím plechovým (smaltovaným) hrnkem uprostřed. ;-):-D Na to ostatní jsem se ptala jen tak pro jistotu, no kdybych z tohoto těsta někdy chtěla dělat veku, tak asi uberu trochu vody. Dělala jsem už i kváskový chleba podle receptu od cathleen, byl výborný, ale přišla jsem o kvásek, tak jsem se zase vrátila ke chlebům z droždí. Tak už se těším na "dobrodružství s plecháčkem"! :-D:-D:-D Děkuji a moc zdravím!:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    MamlajdaD: Bochník se dá upéct i bez středového otvoru, kulaté bochníky se pečou běžně, tady bych použila třeba dortovou formu. Výhodou pečení ve formě je to, že těsto může být trošku volnější. Může se použít i chlebíčková forma, ale množství těsta se musí přizpůsobit velikosti formy. A péct úplně bez formy lze také, jen těsto musí být trošku pevnější-tužší, aby udrželo svůj tvar a nerozjelo se. Kdo pracuje s kynutým těstem tak konzistenci už pozná. A jinak děkuji za pochvalu a zájem.:-K
    Jaromira18: Děkuji.:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Merylas: Moc pěkný recept, líbí se mi. :yes:<3:-8 Ale mám dotaz, vlastně dva;-): Propeče se bochník dobře i v nádobě bez středového otvoru? Dost velkou kulatou nádobu bych měla, ale co s tím středem? S tím středovým otvorem se chleba ale musí dobře krájet, to je prima nápad! <3:yes: No napadá mi jedině postavit tam plecháček, snad by tím horkem neoprýskal. :-D;-) A druhý dotaz: Kdybych chtěla udělat místo kulatého bochníku tvar veky, nerozjede se těsto do stran (aby to pak nebylo moc placaté ;-)) :-8 Dík a moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Jaromira18 Jaromira18