Pšenično - žitný chlebík pečený ve formě

Merylas Kuchařka: Merylas

Slané pečivo 9 názorů

Suroviny

350 g hladké mouky
80 g žitné celozrnné mouky (měla jsem hrubě mletou)
1 vrchovatá lžička drceného kmínu
necelé 2 zarovnané lžičky soli (1 + 3/4)
1 lžíce oleje
1 lžíce octa
1 malá lžička cukru
21-25 g čerstvého droždí
zhruba 260 ml vlažné vody (dle potřeby)
1,5 lžíce lněného semínka
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme prosátou hladkou a celozrnnou žitnou mouku se solí, uděláme důlek, tam dáme cukr, část vlažné vody a rozdrobíme droždí.

  2. Chvíli necháme až droždí vzejde, přidáme zbytek vody, olej, ocet a zaděláme těsto. Těsto může být trochu volnější, jelikož se pak peče ve formě.

  3. Ke konci hnětení přidáme lněné semínko.

  4. Těsto necháme vykynout a pak z něho vytvarujeme bochánek a z bochánku vyválíme šišku.

  5. Tu dáme do chlebíčkové formy, kterou jsme vyložili papírem na pečení nebo potřeli olejem.

  6. Těsto roztlačíme ke dnu a ke kraji formy, necháme vykynout. Pak vložíme do předehřáté trouby, upečeme, vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce..

Poznámka

Formu mám o rozměrech 30 x 11,5 o výšce 8 cm.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Pšenično - žitný chlebík pečený ve formě

Tématické fráze: chleba peceny ve forme recept chleba pečený ve formě recept na žitný chléb pečeny v troubě chlaba domacidomaci peceny ve forme chléb peceny ve forme zitny chleba pečený v troubě chleba do formy kvaskovy chleb peceny ve forme domaci chleb peceny ve formě chléb z droždí pečený ve formě recept chleba pečený ve formě psenicnozitny chlebik peceni chleba ve forme pečení chleba ve formě recept peceni chleba ve forme recepty chléb z čerstvého droždí pečený v troubě jak dlouho se pece chleba ve forme chleba z drozdi peceny v troube recept na chleba pečený ve formě recept na chleba pečený ve formě

Zapomněl/a jsem heslo