Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 204 kJ / 2 200 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,43 g |
Tuky | 212,86 g |
Vláknina | 6,60 g |
Cholesterol | 897 mg |
Sodík | 122 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 51,30 g |
Postup přípravy
Zemiaky nastrúhame na strúhadle na kašu, osolíme, pridáme vajce. Poriadne rozmiešame a postupne pridávame múku, až kým cesto nie je trochu hustejšie (Ale pozor! Múky nesmie byť príliš, halušky by boli veľmi tuhé).
Správnu konzistenciu cesta testujeme vo vriacej vode - hodíme jeden malý kúsok cesta do vriacej osolenej vody a ak haluška zostane vcelku, do cesta už nemusíme pridávať múku. Je dôležité, aby bolo v ceste správne množstvo múky, preto testujem aj dva-trikrát počas pridávania múky. Krok 2: Varenie halušiek:
Cesto sa hádže do vriacej vody postupne cez ploché strúhadlo s 1 cm dierkami. Ja používam ešte malú bielu špachtličku, ktorou padanie cesta urýchlim potieraním po strúhadle. Zakaždým halušky napadané do vody poriadne premiešam, hlavne dno hrnca, inak by sa prilepili.
Medzitým, čo varím cesto, polovicu masla pokrájam na plátky a dám ich do misy, kam budem hádzať uvarené halušky z vody. Halušky vyberám malým klasickým sitkom, hotové sú vtedy, keď plávajú na hladine. Pridávam tam rovno aj tvaroh/bryndzu (tými nešetrím). Krok 3: Osmažím druhú polovicu masla dohneda a to tak, že ho občas premiešavam a čakám, kým nezačne maslo peniť. Potom už je to len chvíľka a maslo začne na spodku hnednúť (pozor, rýchlo sa môže pripáliť).
Všetky uvarené halušky nahádžem do misy a poriadne rozmiešam. Osmažené maslo pridávam až na hotové halušky. Občas pridám aj trochu osmaženej slaninky.
Zveřejněno 28. 11. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pravé slovenské halušky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VL5X
Moje poznámka
Pravé slovenské halušky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VL5X
Nejnovější recepty
Kynuté nekynuté koláčky
Přidáno před 1 hodinou
Rychlá fazolová směs s klobásou, kukuřicí a rajčaty
Přidáno před 4 hodinami
Babiččin štrúdl z másla
Přidáno před 19 hodinami
Cibulová marmeláda s medem
Přidáno před 20 hodinami
Rajčatové bruschetty
Přidáno 29. 8. 2025 16:01:01
Kroupy s kořenovou zeleninou a trhaným vepřovým masem
Přidáno 29. 8. 2025 11:07:37
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vlčická játrová omáčka
miryg13 před 10 minutami
Švestkové knedlíky
marcela.cl před 11 minutami
Vepřové závitky s paprikami a hráškem
Kolarovaa před 30 minutami
Ostružinový koláč s tvarohem
Elinka1 před 32 minutami
Pomazánka s kapií a balkánským sýrem
Frankie69 před 52 minutami
Klasické křupavé domácí rohlíky
GProch před 3 hodinami
České buchty
Martas6 před 3 hodinami
Nepečený jablečný dort
EvaUl před 3 hodinami
Rychlá sušená rajčata
Hellda před 3 hodinami
Nadýchané kefírové lívance
Beruna před 3 hodinami
Suroviny:
brambory,
mouka hladká,
vejce,
sůl,
brynza,
máslo
Komentáře (2)