Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 204 kJ / 2 200 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 16,43 g |
| Tuky | 212,86 g |
| Vláknina | 6,60 g |
| Cholesterol | 897 mg |
| Sodík | 122 mg |
| Sůl | 0,21 g |
| Sacharidy | 51,30 g |
Postup přípravy
Zemiaky nastrúhame na strúhadle na kašu, osolíme, pridáme vajce. Poriadne rozmiešame a postupne pridávame múku, až kým cesto nie je trochu hustejšie (Ale pozor! Múky nesmie byť príliš, halušky by boli veľmi tuhé).
Správnu konzistenciu cesta testujeme vo vriacej vode - hodíme jeden malý kúsok cesta do vriacej osolenej vody a ak haluška zostane vcelku, do cesta už nemusíme pridávať múku. Je dôležité, aby bolo v ceste správne množstvo múky, preto testujem aj dva-trikrát počas pridávania múky. Krok 2: Varenie halušiek:
Cesto sa hádže do vriacej vody postupne cez ploché strúhadlo s 1 cm dierkami. Ja používam ešte malú bielu špachtličku, ktorou padanie cesta urýchlim potieraním po strúhadle. Zakaždým halušky napadané do vody poriadne premiešam, hlavne dno hrnca, inak by sa prilepili.
Medzitým, čo varím cesto, polovicu masla pokrájam na plátky a dám ich do misy, kam budem hádzať uvarené halušky z vody. Halušky vyberám malým klasickým sitkom, hotové sú vtedy, keď plávajú na hladine. Pridávam tam rovno aj tvaroh/bryndzu (tými nešetrím). Krok 3: Osmažím druhú polovicu masla dohneda a to tak, že ho občas premiešavam a čakám, kým nezačne maslo peniť. Potom už je to len chvíľka a maslo začne na spodku hnednúť (pozor, rýchlo sa môže pripáliť).
Všetky uvarené halušky nahádžem do misy a poriadne rozmiešam. Osmažené maslo pridávam až na hotové halušky. Občas pridám aj trochu osmaženej slaninky.
Zveřejněno 28. 11. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pravé slovenské halušky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VL5X
Moje poznámka
Pravé slovenské halušky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VL5X
Nejnovější recepty
Vepřová roláda plněná houbami a slaninou, celerové pyré
Přidáno před 5 hodinami
Plněné bramborové knedlíky škvarky a houbami
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí kousky se smetanovým špenátem
Přidáno před 10 hodinami
Husí stehna s jablky
Přidáno před 11 hodinami
Čočková polévka s nočky a párkem
Přidáno před 12 hodinami
Fazolová polévka podle tatínka
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hovězí svíčková na smetaně
JirkaB před 58 minutami
Sachr dort z jablek
KristinaT před 1 hodinou
Tiramisu roláda s Mascarpone
agibail před 2 hodinami
Zapečené brambory se smetanou a kuřecím masem
Kajkajak před 3 hodinami
Cikánská pečeně z hovězího masa
L.Botosova před 4 hodinami
Langoše z jogurtu
Lucie Hertlova před 5 hodinami
Cuketová polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Jitinka před 6 hodinami
Krkovice zapečená se sýrem a zeleninou
MilanKopper před 6 hodinami
Suroviny:
brambory,
mouka hladká,
vejce,
sůl,
brynza,
máslo
Komentáře (2)