

Bůčkový výpek na chleby
Suroviny Záleží na tom, kolik si kdo namaže.
- 1 kg prorostlého vepřového boku i s kůží
- 1 velká cibule
- 5 stroužků česneku
- sůl, pepř a kmín, jak kdo má rád
Postup přípravy receptu
Přišel Vojtíšek a povídá: Dědo, máme ještě to dobrý na chleba, jak se peklo maso? Kloučku, už jste to snědli. Ale děda nelenil, vzal kus boku, nakrájel na kostky. Kosti očistil, přidal do kastrolu spolu s nekrájenou cibulí a česnekem, jo, jo, trošku nasekat. Dále přidal kmín, pepř a sůl. Podlil vodou a šup do pece (trouby). Pekl, aby se sádlo vyškvařilo, to odlil a kastrol vrátil do trouby, aby se maso dopeklo. Kosti děda okousal a vyhodil, k masu přidal slité sádlo a tyčovým mixérem dokončil. Mixnul to nahrubo i s těmi pečenými kůžemi.
Vojtíšek, odborník na dobroty: Dědo, co tu voní? A už mazal chleba, k tomu hrnek čaje. Někdo dá na vršek ještě hořčici a třeba i čerstvou cibuli pěkně ozdobit, taťka si přidá i něco ostřejšího a ham ham.
Poznámka od kuchařky
Připomnělo mi to moje dětská léta. Venku sněhu po kolena, teploměr hluboko v mínusu, my okolo stolu a babička maže chleby a vaří čaj. To byly naše večeře. Mazané chleby s babiččinými dobrotami. Za to jí musím poděkovat do nebíčka.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bůčkový výpek na chleby
-
Krása, dobrůtku od pečeně odmalička miluju, ale nenapadlo mě ji upéct takhle, moc děkuji a ukládám si a jdu do toho.
-
jan.alois:
-
Eja57: Vojtíšek je vděčný strávník ,Hlavně když to voní masem. Nikdy nezapomene říci ,dědo máš to dobrý ,když odchází od oběda. Tento týden mě bude mít ještě raději. V sobotu budou kuřecí restované kousky s penne a omáčkou z gorgonzoly . Verča také ale ta zobe jako vrabec stále se ptá to musím všechno a uhádá půlku.
, Tak jí podle toho nandávám.
-
Jsem ráda, že nejsem sama koho recept potěšil...já Vojtíška úplně vidím jak dlabe
-
-
Krásne. Ďakujem.
-