Nejlepší fazolová polévka

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

1 balení červených fazolí
cca 20-30 dkg nižší slaniny (špeku)
mouka
cukr
ocet
sůl
pepř
bobkový list

Postup přípravy receptu

  1. Fazole den předem opláchnu a namočím.
    Druhý den sleju vodu a v nové dám vařit fazole společně s kořením.
    V mezičase nakrájím na kostičky špek a dám ho do malého hrnce vysmažit. Jakmile špek pustí tuk, tak ho posbírám a přidám do hrnce k fazolím. Se solí buďte opatrní, protože slanina je dost slaná a její výpek také.
    Hrnec s výpekem (tukem) odstavím na později.

  2. V momentě, kdy jsou fazole měkké, znovu rozpálím tuk ze špeku a do něj nasypu mouku na jíšku, kterou zahustím polévku.

  3. Cca 10 minut nechám polévku probublat. Jakmile se mouka provaří, nastává samotné dochucování octem a cukrem. Nic z obou surovin by nemělo být dominantní. Já se řídím tím, dvě lžíce cukru a lžíce octa. Je třeba dělat vše podle svých chutí a s octem velmi opatrně.
    K dochucení občas stačí par kapek octa a pár krystalků cukru, takže opravdu mějte trpělivost a po troškách.

Poznámka od kuchařky

Tuto polévku si pamatuju od dětství. Takhle se u nás dělala a musím říct, že jiná mi nechutnala nikdy více. Špek dodá polévce skvělou chuť.

Množství surovin nepíšu, protože většinou vařím podle sebe a podle svých chutí.

Ještě bych chtěla napsat, že do polévky dávám vyvařit i kůži ze špeku, slaniny. Kůže mám i v mrazáku a když dělám polévku, vždy je vytahuju a přidávám. Přidávám i do zelné, čočkové.....

Fotku přidám, jakmile budu polévku vařit. ;)

Přeju dobrou chuť.

Komentáře k receptu Nejlepší fazolová polévka