Sacherův dort
Sacherův dort neboli Sacher je originální druh čokoládového dortu s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou. Tento dort je populární hlavně ve Vídni, kde se také podává. I vy si ho však můžete sami vyrobit. Pokud ho nesníte dřív, vydrží vám v lednici až 14 dní.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 639 kJ / 5 172 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 89,28 g |
Tuky | 274,80 g |
Vláknina | 22,20 g |
Cholesterol | 1,66 g |
Sodík | 2,36 g |
Sůl | 5,70 g |
Sacharidy | 574,29 g |
Postup přípravy
Krok 1: Předehřejeme troubu na 180 °C a vyložíme dortovou formu o průměru 22 cm pečicím papírem.
Krok 2: Čokoládu nakrájíme na malé kousky a rozpustíme ji nad vodní lázní. Necháme ji poté chvíli vychladnout.
Krok 3: Změklé máslo šleháme s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem cca 7-10 minut na nejvyšších otáčkách mixeru, dokud máslo nedostane světlou barvu.
Krok 4: Po jednom zašleháme do máslové směsi žloutky a postupně přidáváme rozpuštěnou čokoládu.
Krok 5: Bílky vyšleháme s cukrem a solí do tuha (šlehací nástavce musí být čisté!).
Krok 6: Vyšlehaný sníh velice opatrně vmícháme do máslové směsi, poté na těsto prosejeme mouku, kterou také pomalu pomocí stěrky vmícháme.
Krok 7: Nadýchané čokoládové těsto nalijeme do připravené dortové formy, uhladíme vršek a pečeme v troubě přibližně 45 minut.
Krok 8: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Krok 9: Po upečení vyndáme korpus z trouby a necháme ho ve formě 15 minut vychladnout, následně ho vyndáme z formy a položíme na mřížku, aby mohl zcela vychladnout.
Krok 10: V malém hrnci zahřejeme meruňkový džem a rozmícháme ho do hladka.
Krok 11: Korpus vodorovně rozpůlíme. Jednu vrstvu necháme ležet na mřížce a potřeme ji džemem.
Krok 12: Na první korpus položíme druhý a celý dort zvenku potřeme džemem. Dort necháme pak chvíli odsedět.
Krok 13: Na polevu dáme do hrnce cukr a vodu a vaříme na vysoké teplotě asi 5 minut. Cukrový sirup poté stáhneme z plotny a necháme trochu vychladnout.
Krok 14: Čokoládu nasekáme nahrubo a postupně ji přidáváme k sirupu a mícháme, dokud nevznikne hustá poleva.
Krok 15: Vlažnou polevou nalijeme na vršek dortu a rychle ji rozetřeme cukrářskou paletou či stěrkou. Polevu necháme zatuhnout a můžeme dort servírovat.
Krok 16: Dort servírujeme nejlépe s neslazenou šlehačkou.
Zveřejněno 1. 7. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sacherův dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n5RRY
Moje poznámka
Sacherův dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n5RRY
Nejnovější recepty
Kuřecí směs se žampiony
Přidáno před 7 hodinami
Bramborová scarpaccia se sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Zapečené těstoviny se šunkou a tofu
Přidáno před 12 hodinami
Domácí libečková sůl
Přidáno před 15 hodinami
Svačinová polévka z masového vývaru, se zeleninou a lahůdkovým párkem
Přidáno před 19 hodinami
Zavařený kedlubnový salát
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Česneková bramboračka s vaječnou jíškou
Sahula před 6 hodinami
Pečená švestková povidla
Verosa před 8 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
dominikahonesova před 9 hodinami
Svíčková na smetaně
Sahula před 9 hodinami
Rychlý švestkový koláč s mákem
Snike2006 před 9 hodinami
Koláč z cukety
Vampi před 11 hodinami
Broskvová hrníčková buchta
Monika95 před 11 hodinami
Odlehčené kuře na paprice
Picik před 12 hodinami
Rajská omáčka
Maroun416 před 13 hodinami
Nadýchaný piškotový korpus
Rouzis před 13 hodinami
Suroviny:
čokoláda,
máslo,
cukr moučkový,
extrakt vanilkový,
žloutek,
bílek,
sůl,
mouka,
džem meruňkový,
čokoláda,
voda,
Komentáře (3)