Vrstvené zelí s rýží
S podzimním sychravým počasím přichází ideální čas na složitější vydatná jídla jako je tento vrstvený koláč. Místo těsta použijeme zelné listy a prokládáme je vrstvami mletého masa. Podáváme s dobře ochucenou rýží jako nedělní oběd.
Postup přípravy
Krok 1: Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibulku nakrájíme nadrobno. Česnek nadrtíme.
Krok 2: Ze zelí vyřízneme košťál a celou hlávku povaříme 5-7 minut v osolené vodě. Zchladíme ve studené vodě a zelí rozebereme na jednotlivé listy. Tuhé středy lehce rozklepeme paličkou na maso.
Krok 3: V pánvi opečeme slaninu, na ní zesklovatíme cibulku a poté orestujeme maso. Smícháme s vejci, vínem, strouhankou a česnekem. Ochutíme solí, pepřem, oreganem a kmínem.
Krok 4: Hlubokou zapékací mísu vyložíme papírem na pečení tak, aby okraje dostatečně přečnívaly, abychom je nad vytvořenou hlávkou zelí mohli stáhnout k sobě jako papilotu místo poklice.
Krok 5: Mísu vyložíme největšími zelnými listy tak, aby se mírně překrývaly a přesahovaly přes okraj. Na listy naneseme třetinu masové směsi, uhladíme, zakryjeme vrstvou zelí a pokračujeme masem, znovu zelím a nakonec zbylým masem.
Krok 6: Nakonec ohneme přečnívající vnější listy přes maso a povrch potřeme sádlem. Přečnívající papír zavážeme nad zelím a celou mísu vložíme do další, větší, naplněné asi do výše 5 cm vodou.
Krok 7: Pečeme v troubě rozpálené na 160 °C přibližně 1 hodinu a 40 minut. Když je koláč hotový, servírujeme ho samotný nebo s rýží.
Krok 8: Rýži připravíme tak, že na oleji osmahneme oloupanou a nakrájenou cibuli dosklovita. Vsypeme rýži, necháme ji celou obalit olejem a poté zalijeme vývarem, osolíme a opepříme. Přiklopíme pokličkou a na mírném plamenu dusíme 20 minut.
Zveřejněno 31. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vrstvené zelí s rýží
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DkY0k
Moje poznámka
Vrstvené zelí s rýží
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DkY0k
Nejnovější recepty
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno před 2 hodinami
Vepřová směs se zeleninou a hranolkami
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
Přidáno před 3 hodinami
Bulgur s restovanou zeleninou, sýrem a klíčky
Přidáno před 6 hodinami
Rychlé kynuté knedlíky s rebarborou
Přidáno před 11 hodinami
Mechové řezy z mikrovlnky
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sekaná
evik_svistik před 11 minutami
Kopřivový špenát
Jan_Nepomuk před 1 hodinou
Zapečený chřest s kuřecím masem
danamamina před 2 hodinami
Tvarohové řezy
Saratice před 5 hodinami
Kuřecí čína
Mike_Fidler před 5 hodinami
Jablkový zázrak
Fitulka před 6 hodinami
Květák pečený s bramborami a slaninou v jednom pekáčku
Fitulka před 6 hodinami
Tvarohové řezy, velmi šťavnaté
Fitulka před 7 hodinami
Blesková polévka s vaječnou jíškou
margotka53 před 7 hodinami
Banánová buchta - hrnková
Hepetka před 8 hodinami
Suroviny:
zelí bílé hlávkové,
sůl,
pepř mletý,
slanina,
cibulka jarní,
maso mleté,
vejce,
víno bílé suché,
strouhanka,
česnek,
koření oregáno čerstvé,
kmín mletý,
sádlo,
olej,
cibule,
rýže,
vývar masový,
sůl,
pepř mletý
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.