Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Španělský ptáček s rýží na cibulce

Španělské ptáčky obvykle připravujeme z hovězího masa, ale skvělé jsou i z vepřové krkovice, která je trochu šťavnatější. Příprava je časově náročnější, ale pokud máte rádi klasickou českou kuchyni, nebudete litovat.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Radiologia Radiologia

Středně náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Plátky masa naklepeme na větší plochu, aby se maso lépe balilo. Krok 2: Maso osolíme, opepříme a posypeme z obou stran trochou česneku. Krok 3: Poté maso z jedné strany potřeme plnotučnou hořčicí a naplníme čtvrtkami uvařených vajec, slaninou, můžeme přidat i papriku a nakládanou okurku. Krok 4: Maso zabalíme do závitků a upevníme nití, aby se nerozbalilo. Můžeme použít také párátka. Krok 5: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 6: V hrnci rozehřejeme sádlo a cibulku na něm osmahneme dozlatova. Na připraveném základu zprudka osmahneme maso, aby se zatáhlo. Krok 7: Maso podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou doměkka asi 60 minut. Občas zkontrolujeme a otočíme. Krok 8: Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho z hrnce, dáme bokem a udržujeme v teple. Krok 9: Do základu přidáme mouku a šťávu tak zahustíme.
Pokud se základ vyvařil, nejprve přidáme trochu vývaru, necháme chvíli redukovat a poté přidáme mouku a mírně zahustíme. Šťávu vaříme alespoň 15 minut, aby se mouka dobře provařila. Krok 10: Maso vrátíme zpět do hrnce s omáčkou a necháme společně krátce prohřát. Podáváme s rýží. Krok 11: Rýži připravíme v rýžovaru. Důkladně ji propláchneme a v poměru 1 díl rýže na 1,5 dílu vody dáme do rýžovaru. Přidáme sůl a hřebíček a vaříme asi 30 minut (podle návodu na vlastním rýžovaru).

Zveřejněno 5. 7. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Španělský ptáček s rýží na cibulce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRD16

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Španělský ptáček s rýží na cibulce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRD16

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
krkovice vepřová, vejce, slanina, paprika, okurky sterilované, hořčice plnotučná, cibule, sádlo, vývar masový, sůl, pepř mletý, česnek sušený, rýže, voda, sůl, koření hřebíček

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu