Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Králík s houbovou smetanovou omáčkou

Králík na houbách ve smetanové omáčce je doslova svátečním jídlem. Vůně lesních hub doplní křehké králičí maso, které se díky opečení zatáhne a nevysuší. Podávejte s nadýchaným kynutým knedlíkem.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Středně náročný

Doba přípravy 95 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 85 min

95 min (10 min příprava + 85 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla. Přidáme očistěné a nakrájené houby a podusíme 10-15 minut. Odložíme je stranou. Krok 2: V kastrolu rozehřejeme zbývající máslo. Zpěníme na něm jemně krájenou cibuli a zprudka opečeme osolené a opepřené králičí díly. Krok 3: Přidáme papriku a necháme ji rozvonět. Podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Krok 4: Měkké maso vyjmeme. V trošce vody rozmícháme mouku a přidáme do omáčky. Prošleháme a přivedeme k varu. Krok 5: Vložíme podušené houby a na mírném ohni vaříme ještě zhruba 20 minut. Krok 6: Na závěr vmícháme smetanu, případně dochutíme solí a pepřem.

TIP: Jak naporcovat králíka

Zveřejněno 18. 8. 2025

Poznámka autorky maris

Houby můžeme bez podušení vařit přímo v omáčce. Mně předem podušené přijdou chutnější, pevnější.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Králík s houbovou smetanovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADWm9

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Králík s houbovou smetanovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADWm9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Králíka jsem dělala celkem nedávno poprvé a sice byl dobrý, ale takhle hezky nevypadal.

AnnBra: určitě vypadal i chutnal ještě líp😉

Suroviny:
maso králičí, cibule, houby lesní, smetana ke šlehání, ghee, mouka hladká, paprika sušená sladká, vývar masový, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu