Vdolečky (ze Slovácka)
Recept ještě nebyl hodnocenKoláčky, drobňáčky, svatební koláčky, vdolečky. V každém regionu mají svůj osobitý název, tvar a hlavně náplň. V tomto receptu přinášíme tradiční koláčky od Slovácka s…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Koláčky, drobňáčky, svatební koláčky, vdolečky. V každém regionu mají svůj osobitý název, tvar a hlavně náplň. V tomto receptu přinášíme tradiční koláčky od Slovácka s…
Luštěniny jsou doslova plné bílkovin a vlákniny. Měly by proto být součástí zdravého a vyváženého jídelníčku, proto je dobré je zařadit třeba jako přílohu. Navíc je jen…
Majonézu, cukr a vejce prošleháme metličkou. Přidáme mléko, prosátou mouku a zbytek surovin. Vše spojíme do hladkého těsta. Pekáček cca 25 x 35 cm vyložíme pečícím…
Všechny ingredience v míse smícháme a necháme chvilku odpočinout.Pomocí fólie vyválíme a vykrájíme požadované tvary. Z půlky jsem vyválela asi 3 cm kuličky, do nich jsem…
Mleté řízky se sýrem jsou u nás známé jako holandské. Tentokrát si vyzkoušíme variaci s Nivou a kyškou, která masovým placičkám dodá říz. Vychutnat si je můžeme nejen…
Nakrájíme maso, brambory, celer na kostky. Cibuli a česnek na drobno. Cibuli zpěníme na sádle, po chvíli přidáme česnek a protlak. Zarestujeme přisypeme papriku a mouku.…
Velmi rychlé a velmi jednoduché škvarkové pečivo připravíte smícháním mouky, tvarohu a mletých škvarků. Z vyváleného těsta vykrájíme libovolné tvary, potřeme vajíčkem a…
Olej s vodou přivedeme k varu, potom přidáme mouku s práškem do pečiva a stále mícháme. Až se vytvoří tuhé těsto, odstavíme z ohně a dáme vychladnout. Do vlažného těsta…
Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostky. Naťovou cibulku nakrájíme na větší kousky. Líčka dobře očistíme (zejména blanky) a zlehka obalíme v hladké mouce. V…
Do mísy nasypeme ovesné vločky, mouku, kypřící prášek, nasekané sušené ovoce (já jsem použila sušené brusinky) a namleté ořechy. V hrnečku rozpustíme máslo, rozmícháme…
Dáme si předehřát troubu na 170 °C, pečeme bez horkovzduchu. Nebo s horkovzduchem na 160 °C. Máslo si vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme skořici, hřebíček a kůru,…
Vánočka s máslem a sádlem je nadýchaná a jemná a určitě vám zachutná. Dvojité kynutí chce sice svůj čas, ale odměnou bude správně nakynutá vánočka, která při pečení…
Nahrubo nasekaná ořechová jádra promíchejte se sušenými švestkami pokrájenými na drobné kousky. V další misce propracujte metličkou hladkou mouku se sodou, kypřícím…
Cheesecake není sice naším tradičním moučníkem, ale oblibu si získal velkou. Jeho základ tvoří nadrcené sušenky smíchané s máslem. Náplň je tvarohová s citrusovou chutí…
Tradiční pagáče, pocházející ze Slovenska, se pečou při slavnostnějších příležitostech, například při masopustu. Naplnit je můžete třeba škvarky, bryndzou, nebo sladkým…
Vepřovou plec nakrájíme na stejně velké kostky. Do hrnce dáme trochu oleje a přidáme na jemno nakrájenou cibuli, kterou necháme jen zesklovatět. Vložíme nakrájené…
Uděláme těsto, které nakrájíme na proužky a obalíme na formičky. Upečeme dorůžova.Vychladlé plníme šlehačkou nebo sněhem. Sníh: Bílky se ušlehají dohusta a potom se…
Kuchyně amerického jihu je známá vydatnými pokrmy ovlivněnými evropskou, indiánskou, africkou i mexickou kulturou. Ochutnejte její snad nejtypičtější jídlo: smažené kuře…
Korpus: Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ve druhé misce si ušleháme pěnu ze žloutků, cukru a horké vody. Do této pěny postupně nasypeme mouku a…
Hovězí roštěnou nakrájenou na silnější plátky zlehka naklepeme a nařízneme. Bohatě osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a potřeme hořčicí. Okořeněné plátky vkládáme…
Vymiesime cesto z uvedených surovín, rozvaľkáme ho a formičkou s priemerom 3-4 cm vykrajujeme kolieska. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie alebo na silikónovú…
Cukroví z křehkého máslového těsta, které voní pomerančem díky nastrouhané kůře a pomerančové marmeládě. S tímhle cukrovím u návštěv zaručeně zabodujete, je voňavé a…