

Tvarohovo - karamelový řez
Suroviny Plech cca 27 x 37 cm s vyšším okrajem
- 500 ml hladké mouky
- 250 ml cukru(stačí méně) dala jsem kombinaci řepného a třtinového
- 250 ml oleje
- 250 ml vlažného mléka
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce kakaa holandského typu
- 1 prášek do pečiva
- 4 plátky želatiny
- 4-5 polévkových lžic studené vody
- 500 g tvarohu v kostce
- 200 g kysané smetany
- 1 karamelové Salko
- 200 ml šlehačky na šlehání
- 100 g hořké čokolády (použila jsem 81% Equador Arriba)
Postup přípravy receptu
Jednoduchý piškot:
Celá vejce vyšleháme s oběma cukry do lehké pěny, opatrně přiléváme olej. Pak metlou zamícháme střídavě vlažné mléko a prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakaem. Vylijeme do plechu vymazaného a vysypaného anebo vyloženého pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 185 - 200°C (respektujeme vlastní troubu) na spodní a horní ohřev. Piškot je upečený, pokud se odlepuje od stěn plechu a má mechovitou konzistenci :-). Pro jistotu použijeme špilktest :-). Necháme dobře vychladnout na mřížce nebo podložce, nechávám i s papírem, lépe se s řezem manipuluje.Ještě jednodušší krém:
Plátky želatiny namočíme do 4-5 lžic studené vody a necháme v klidu pracovat. Rozšleháme tvaroh s kysanou smetanou, pilně a neúnavně, aby krém neměl hrudky, pěkně dohladka. Postupně zašleháváme karamelové Salko, množství nechám na Vás, podle chuti, polovina se mi zdála málo .... dala jsem 3/4 plechovky. Hodně záleží na kvalitě a chuti tvarohu. Želatinu postavíme na sporák a pozvolna zahříváme do úplného rozpuštění, přivedeme téměř k varu, ale nevaříme !! Do horké vmícháme dvě lžíce krému a tuto směs vmícháme do zbytku krému.Navrstvíme na vychladlý piškot a necháme ztuhnout. Stačí cca 2 hod.
Polijeme polevou: Šlehačku necháme dojít k varu, postupně vmícháme hořkou čokoládu nalámanou na malé kousky. Necháme dobře rozpustit, umícháme do hladké a lesklé polevy. Nalijeme na ztuhlý krém, zdobíme podle fantazie (tu nemám).
Poznámka od kuchařky
Zákusek vznikl kombinací a úpravou dvou receptů dohromady:http://www.toprecepty.cz/recept/34274-kakaovy-krem... od danielle72
a http://www.toprecepty.cz/recept/25694-tvarohova--f... od rebeky.
Dani a Nadi, díky, vytrhly jste mi trn z paty před nečekanou návštěvou a při stávajících zásobách v lednici :-))
Původně jsem zamýšlela použít http://www.toprecepty.cz/recept/20161-hebka-husta-... ale kakao došlo :-), přišla na řadu improvizace :-).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Tvarohovo - karamelový řez
-
Krásné řezy
-
nurse from deadhouse:
-
ne, díky, v pohodě. Jen mě to zarazilo
-
nurse from deadhouse: překlep to není
je to pouze přepsaný hrnkový recept na ml ..... vadí to moc
-
ještě jsem neviděla, aby se pevné suroviny udávaly v ml. Je to překlep nebo to tak má opravdu být?
-
Vozena: http://www.potraviny-cz.cz/zelatina-platkova-10g-d... koupíš v každém supermarketu
Rádo se staloa díky
-
Řezy jsou úchvatnéwww.toprecepty.cz/recept/36345-tvarohovo-karamelov..., jako od mistra cukráře!!!
Mám naprosto stupidní dotaz - kde se dá koupit plátkovaná želatina a jak je balená? Nikde jsem ji neviděla a dost možná ji přehlížím.
Moc děkuji. -
Všem moc děkuji
moc jste mně potěšily/i
janvotruba:Milý jenevotrubomoc si vážím Vaší pochvaly, ale já mám k Bahulce asi 50 km, nebo-li hooooodně daleko
to jsou tu jiní machři
Jitkas:Jituš, improvizace podle zásob v lednici a : " Jste doma?? Stavíme se kolem páté na kafe."Rozhodnutí pak bylo už jen dílem okamžiku
-
smekám - řezy jako od profíka
o úžasném chuťovém zážitku vůbec nepochybuji
-
kolegyňko milá
krásně jsi to nakombinovala, máš to parádní a já na to chuť mám ohromnou
-
Krásné
-
Moc pěkné řezy
-
Tedy Senky, ty jsou prekrasne. A jak jsem pochopila, byla to "jen" rychla improvizace! Jsi neuveritelna.
-
-
Jani, tak to je něco
Máš je nádherné, moc se Ti to povedlo. To musím někdy vyzkoušet,