Holka u plotny radí: Jak na křehké sýrové sušenky, pro pohoštění jak stvořené!
29. 12. 2021 Vaření
V období mezi svátky anebo na Silvestra se to návštěvami jen hemží. Obvykle bychom svým přátelům, známým či rodině rádi připravili jako pohoštění třeba i něco, co zatím nezkusili. Místo kupovaných krekrů to mohou být skvělé křupavé slané stromečky!
Někdo to rád sýrové
Příprava tohoto slaného mini snacku je jednoduchá a velmi připomíná postup při přípravě cukroví. Já stromečky, nebo jiné tvary, podle tohoto receptu dělám už mnoho let a zatím si nikdo nestěžoval. Postup je tak jednoduchý, že snazší už to být nemůže. Zkrátka jenom smícháte všechny suroviny a uhnětete z nich těsto. V tomto bodě je potřeba dát pozor jen na jednu věc: máslo by mělo být chladné! Stejně jako u křehkého těsta i tady platí, že nenecháváme máslo na přípravu těsta změknout. Následující práce s ním by mohla být horší a sušenky by se mohly drolit. Takže na stromečky smíchejte: 200 g hladké mouky a 150 g polohrubé mouky, 100 g jemně strouhaného parmazánu, 175 g studeného másla, nakrájeného na kousky, ½ lžičky soli a 1 vejce. Sůl skutečně do těsta patří, i přesto, že už samotný sýr je slaný. Kdybyste těsto ale neosolili vůbec a spoléhali jen na parmazán, chuť by byla trochu mdlejší. Hotové kompaktní těsto dejte vychladit. Na půl hodinky nebo na noc, jak je libo.
Mohlo by vás zajímat
Dokončení a dozdobení
Na dokončení budete ještě potřebovat: 1 vejce, kmín a strouhaný sýr na posypání. Z vychladlého těsta vyválejte plát silný asi 5 mm, vykrajujte stromečky nebo jakékoliv jiné tvary a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pak na plechu stromečky potřete rozšlehaným vejcem a posypte buď jen kmínem, nebo strouhaným sýrem, nebo obojím. Máte-li rádi mák, můžete posypat i jím. Stromečky pečte na plechu v předehřáté troubě při 190 C asi 12 minut. Poté nechte vychladnout a uchovávejte v plechové krabici v suchu. Ne na balkoně, ne v lednici! Těsto by změklo, což v tomto případě není žádoucí výsledek. Sušenky mají zůstat stále křehké. Pokud je budete mít při běžné pokojové teplotě v krabici, zůstanou dlouho křehké. Chcete-li, můžete je také dozdobit těsně před podáváním třeba šunkovou pěnou nebo jinou pomazánkou. Pěnu nebo jinou pomazánku dejte na stromečky pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a dozdobte třeba snítkou petrželky. V tomto případě je ale ovšem lepší zvolit pro sušenky jiný tvar, třeba hvězdičky. Tak ať se vám podaří a návštěvám chutnají!
Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.
Témata
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Domácí zeleninový bujón, který má bezkonkurenční chuť? Videonávod vám pomůže
Pokud patříte mezi odpůrce umělých dochucovadel, máme pro vás skvělý tip, jak si připravit domácí bujón, který se hodí téměř do každého pokrmu.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více