Rebarborová marmeláda: Voní mátou a pikantní chuť jí dodá zázvor. Při vaření šetřete vodou, rebarbora ji totiž pustí až dost
8. 6. 2023 Vaření
Kyselá chuť rebarbory patří k jaru i časnému létu. Kromě voňavých koláčů a dalších moučníků ji můžete využít také v rebarborové marmeládě se zázvorem a mátou, která má svěží a pikantní aroma.
Jak sklízet rebarboru
Reveň neboli rebarbora se využívá jako ovoce, ale jde o zeleninu. Typická je svými velikými listy, které připomínají lopuch. Z rostliny se ale jedí pouze mladé řapíky, které mívají zelenou, růžovou, nebo červenou barvu.
Rostlinu je třeba odlomit v období od května do poloviny června (do svatého Jana). Pak bývá bohatší na kyselinu šťavelovou, která není pro organismus příliš vhodná, později dokonce jedovatá.
Množství kyseliny šťavelové můžeme snížit, když řapíky oloupeme nebo již pokrájené řapíky spaříme vroucí vodou.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit rebarboru na vaření
Řapíky bez listů omyjeme a nožem odspodu z řapíků stáhneme tuhá vlákna. Tak trochu se podobají vláknům řapíkatého celeru. Jestliže rebarboru nevyužijeme hned v den sklizně, neomytou rostlinu bez listů dáme bez dalších úprav do lednice. Tak vydrží v bezvadném stavu zhruba týden až dva.
Co se dá udělat z rebarbory
Pro svou nakyslou chuť je rebarbora je výborná do různých moučníků a dezertů, dá se z ní ale připravit i kompot nebo právě marmeláda.
Na co si dát pozor při přípravě rebarborové marmelády
Vody nedáváme víc, než je uvedeno v receptu. Rebarbora totiž sama pustí hodně vody.
Důležitý je také postup plnění sklenic. Sklenice je třeba mít dobře vyčištěné a sterilizované. Marmeládu plníme do horkých skleniček a po naplnění je obrátíme víčkem dolů a dáme na prkénko. Necháme vychladnout. Vychladlé sklenice skladujeme ve spíži nebo ve sklepě. Když sklenici otevřeme, je třeba ji uložit do lednice.
Varianty rebarborové marmelády
Rebarbora neboli reveň je vyhledávaná pro velký obsah minerálů a vitamínů. Na druhou stranu obsahuje vysoký obsah kyseliny šťavelové, kvůli čemuž bychom to s konzumací této zeleniny neměli přehánět.…

Jak připravit rebarborovou marmeládu
Na tuto pikantní a osvěžující marmeládu budete potřebovat: 1 kg rebarbory, šťávu z 1 citronu, 5 cm čerstvého zázvoru, 125 ml vody, 750 g cukru, 60 g kandovaného zázvoru a 2 lžíce jemně nasekané čerstvé máty.
Jak na to? Rebarboru oloupejte a nakrájejte ji na kousky o velikosti asi 1 cm. Citron rozkrojte a prolisujte šťávu do misky. Rebarboru vložte do hrnce, nalijte citronovou šťávu a vodu. Přiveďte směs k varu.
Zázvor oloupejte, rozkrojte asi na pět plátků a přidejte ke směsi. Za stálého míchání vařte, dokud rebarbora nezměkne. Pak zázvor odstraňte. Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Směs znovu přiveďte k varu, míchejte do zhoustnutí a průběžně odstraňujte pěnu.
Kandovaný zázvor nasekejte nadrobno, stejně tak mátu a přidejte je do směsi. Zamíchejte a nalijte do sklenic. Sklenicím dobře otřete hrdla, zavíčkujte, obraťte je dnem vzhůru a nechte sklenice vychladnout.
Zdroje informací:
nzip.cz: Rebarbora
Vimcojim.cz: Zdravá síla i nebezpečí v jednom. Taková je rebarbora?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Slaný koláč z pánve je velmi chutný a snadný. Podívejte se na náš videonávod
Máte rádi jednoduché, chutné a rychlé pokrmy, na které vám stačí jen pár základních surovin a přesto mají dokonalou chuť? Pak si s námi zkuste… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více