Staročeská uhlířina je dokonalý pokrm ze zbytků. Kombinace brambor a nočků ze speciálního těstíčka zasytí i skvěle chutná
4. 1. 2024 Vaření
Po vánočním hodování a novoročních oslavách přijde vhod jíst trochu skromněji. Pokud nevíte, co byste mohli vařit, můžete se inspirovat v jídlech z dávné minulosti. Uhlířina je neskutečně snadná na přípravu, vyjde vás na pár korun a ještě je opravdu vydatná. Vždyť dřív dodávala sílu na práci i uhlířům.
Uhlířinu jedli uhlíři i horníci
Uhlířina byla jedním z tradičních pokrmů našich předků. Kde přesně vznikla, není známé, podobnou specialitu si ale dělali kdysi dávno i maďarští pastevci a říkali jí šlambuc. U nás se vařila převážně v lesnatých oblastech, kde přebývaly rodiny uhlířů, kteří v lesích pálili v milířích dřevo a vyráběli tak dřevěné uhlí.
Protože šlo o náročnou práci, potřebovali se pořádně nasytit, a to přesně splňoval jednoduchý pokrm z brambor a těstovinových noků, který vařili v kotlících přímo na ohni. Pro svou vydatnost byla uhlířina oblíbeným jídlem i mezi horníky v hornických oblastech.
Mohlo by vás zajímat
Hoďbidlo nebo grenadýrmarš
Uhlířina se ovšem připravovala i v dalších koutech naší vlasti a mnohdy i v trochu pozměněných variantách a pod různými názvy - například v Podkrušnohoří se dělala s houskovým knedlíkem místo noků či těstovin, v Polabí byla známá jako hoďbidlo.
Obdobnému jídlu ze zbytků se říkalo i sedlácká bída, ještě známější je ovšem grenadýrmarš či grenadýrský pochod. Tento pokrm z dob Rakouska-Uherska, jenž pro změnu dodával sílu vojákům a často se vařil v polních kuchyních, je často s uhlířinou zaměňován nebo je označován za jejího předchůdce. Spíš má ale blízko k maďarskému šlambucu, je bohatší a místo nočků se do něj dávají těstoviny.
Prosté jídlo z brambor
Ačkoli se můžete setkat s celou řadou receptů na uhlířinu vylepšených o slaninu či špek, v základu byla uhlířina opravdu velmi chudý pokrm, jehož hlavní ingrediencí byly právě brambory uvařené ve vodě. Těstoviny se do uhlířiny nedávaly, do vody k bramborám se házely jen jednoduché nočky z mouky, vody a vajec nebo z kynutého těsta, které se pak uvařily společně s bramborami.
K tomu se pak na troše sádla obvykle osmahla jen cibulka, případně se přidala pro chuť trocha česneku a uhlířina byla hotová. Někdy se pro vylepšení posypala i škvarky, v létě se často zapíjela podmáslím. Přidat si k ní můžete ale třeba i kysané zelí, výborně chutná rovněž s kyselou okurkou.
Jak na pravou uhlířinu?
Pokud vám doma zbyly vařené brambory a láká vás uhlířinu vyzkoušet, můžete si ji rovnou uvařit podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 8 menších brambor, 4 lžíce sádla, 2 cibule, sůl, kmín, 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 2 vejce, voda podle potřeby, 180 g škvarků na posypání, případně kysané zelí nebo kyselou okurku.
- Oloupané brambory nakrájejte na kousky a dejte do hrnce s dostatečným množstvím osolené vody. Přiveďte je k varu a vařte téměř doměkka.
- Mezitím si připravte z obou druhů mouk, vajec a případně trochy vody husté těstíčko a vytvarujte z něj malé nočky. Ty přihoďte k bramborám a vařte je, dokud nevyplavou na hladinu. Pak vodu sceďte.
- Cibulky oloupejte, nasekejte nadrobno a osmahněte na sádle. Sádlo s cibulkou pak smíchejte s bramborami a nočky a případně ještě posypejte škvarky. Můžete podávat i s kysaným zelím.
Náš tip: Trochu jiný grenadýrmarš si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více