Náš život s celiakií aneb Jak jsem měnila pojišťovnu kvůli příspěvkům a co se vlastně pro celiaky nabízí
18. 4. 2024 Ostatní
Celiakie je nemoc, která dokáže poměrně zkomplikovat život, a to nejen tím, že najednou musíte sledovat, kde všude je lepek, ale i tím, že se bezlepková strava poměrně prodraží. O tom jsem se přesvědčila, když tuto nemoc diagnostikovali mé dceři Áně. Vše ale trochu usnadní příspěvky některých pojišťoven.
Změna pojišťovny
Asi dvě měsíce předtím, než naší dceři Aničce diagnostikovali celiakii, jsem změnila zdravotní pojišťovnu, mně, Áně i Dorce (Aniččině sestře). Nechala jsem se prostě nalákat telefonátem, v němž mě přesvědčili, že si budu moct nechat proplácet různé aktivity a podobně.
Obvykle všechny podobné nabídky odmítám, ale tentokrát jsem podlehla, a to přes to, že jsem si nikdy dřív nenechala proplatit nic z toho, co nabízela má předchozí pojišťovna, a to dokonce ani dentální hygienu nebo třeba sportovní kroužky dětí. Prostě jsem se k tomu nedostala. Ale najednou mi to přišlo jako dobrý nápad.
Mohlo by vás zajímat
Příspěvky na potraviny
Vlastně by tento můj krok ani moc nevadil a mohla jsem dál zvesela nevyužívat různých příspěvků, kdybychom nezjistili, že má Áňa celiakii. Zkušenější kamarádka nás totiž seznámila s tím, že pojišťovny celiakům přispívají na potraviny. To, že se to bude hodit, jsem zjistila záhy, když jsem se v obchodě podívala na ceny bezlepkových potravin.
Třeba taková bezlepková mouka stojí až třikrát tolik než normální, bezlepkové pečivo nebo těstoviny jsou také mnohem dražší a v restauracích si také připlatíme, když Áně necháme připravit extra něco bezlepkového.
Ne, že bychom si to nemohli vůbec dovolit, ale přece jen to byl zásah do rodinného rozpočtu, a tak mě informace o příspěvcích pojišťoven potěšila, tedy do té doby, než jsem zjistila, že na celiakii přispívají všechny pojišťovny… Kromě té, k níž jsme zrovna přešli. Naštěstí je možné pojišťovnu jednou za 12 měsíců změnit, tak jsem při nejbližší možné příležitosti o změnu zažádala, a pak i o příspěvek.
Mohlo by vás zajímat
Kolik dostanete od pojišťovny
Velkým plusem je, že třeba naše pojišťovna (nyní tedy VZP) dává všem celiakům, kteří o to zažádají, příspěvek 8000 Kč (rozdělený na dvě pololetní platby ve výši 4000 Kč), a to bez ohledu na to, kolik utratíte. Dřív to prý, jak říkala jiná kamarádka, bylo mnohem složitější a bylo nutné si nechávat účtenky.
To ale neplatí u všech pojišťoven a jinde doklad požadují. Myslím, že pokud by to tak bylo i u VZP, dopadla bych stejně jako s těmi příspěvky na plavání nebo dentální hygienu. Takto však byla žádost o příspěvek snadná, stačilo jen vyplnit formulář, zaslat pojišťovně, a ta nám po nějaké době zaslala peníze rovnou na účet.
Jaké jsou příspěvky pro celiaky?
Pokud byste zrovna řešili podobnou záležitost, zapátrala jsem, jak je to s podmínkami všech pojišťoven a kolik a jakým způsobem přispívají. A zde je jejich přehled.
Všeobecná zdravotní pojišťovna – příspěvek 8000 Kč je určen dětem do 18 let a studentům do 26 let (se statusem nezaopatřené dítě). Není nutné předkládat platební doklady o nákupu bezlepkových potravin nebo o platbě jídel třeba ve školní jídelně. Žádat o něj mohou ti s potvrzenou diagnózou s kódem K 90.0 celiakie.
Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví – příspěvky získáte prostřednictvím bonusového systému OZP Vitakarta podle dosažených kreditů, a to až do výše 10 000 Kč. Není nutné dokládat diagnózu, je však nutné předložit účtenky, na níž jsou potraviny označené jako BLP. Účtenka nesmí být starší než tři měsíce.
Vojenská zdravotní pojišťovna - celiakům nepřispívá
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky – jejich předností je, že přispívají dětem i dospělým. Částka může být až 2000 Kč. O příspěvek se žádá pomocí formuláře, je nutné předložit daňový doklad (ne starší než 3 měsíce). Pojišťovna může zažádat k první žádosti o formulář s potvrzenou diagnózou.
Revírní bratrská pokladna - příspěvek 1000 Kč se poskytuje bez rozdílu věku, poprvé je nutné předložit tiskopis Potvrzení o celiakii.
Bez ohledu na příspěvky pojišťoven je dobré vědět, co nakupovat. Ne všechny bezlepkové potraviny vám totiž budou chutnat. Třeba s těstovinami to u nás byl poměrně boj. O tom, jaké nakonec Aničce zachutnaly, si můžete přečíst v dalším díle našeho seriálu Máma a bezlepková Áňa.
Něco navíc: Patříte-li taky mezi celiaky, můžete si podle našeho receptu upéct bezlepkový dort.
Máma a bezlepková Áňa je seriál o bezlepkovém vaření a pečení naší redaktorky Hanky, u jejíž dcery Aničky byla před více než rokem zjištěna celiakie. Hanka v seriálu popisuje celý příběh o tom, jak byla diagnóza zjištěna a jak to ovlivnilo vaření a stravování celé rodiny. Hanka Malénková je zároveň zkušená kulinární redaktorka a autorka kuchařky Hezky česky. Jídlo je její velkou vášní, ráda peče, zkouší cizokrajné recepty a baví ji cestovat a objevovat nová bistra a kavárny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Desatero rad na téma grilování s přáteli: Příjemné chvíle prožijeme v přírodě
Zahradní grilování znamená příjemné posezení s přáteli v přírodě s dobrým jídlem a pitím - a také to, že hospodyňka netráví společný čas v kuchyni,… Číst více
Desatero o španělské kuchyni: Pokrmy ovlivňuje horko, moře a španělský temperament
Španělské pokrmy jsou i přes horké podnebí svěží a lehce stravitelné. Je to díky rybám a zelenině, ty jsou základem kuchyně především na mořském… Číst více
Desatero rad na téma gyros: Řecký pokrm je z vepřového masa připravovaného na rožni
Slovo gyros je doslovným překladem tureckého slova döner, který znamená "otáčet se" na rožni. Mnoho lidí si plete řecký gyros z vepřového nebo… Číst více
Desatero na téma dýně: Není to jen podzimní dekorace, ale i skvělá surovina k vaření
Kromě svého úžasně barevného vzhledu jsou dýně vynikající a zdravou zeleninou plnou vitamínů a s minimem kalorií. Jejich zpracování v kuchyni je tak… Číst více
Desatero rad na téma zdravé Vánoce: Prožijte svátky ve zdraví a dobré náladě
Vánoce nemusí být jen o nadměrném přejídání a ochutnávání všech dobrot na stole s myšlenkou na předsevzetí o hubnutí, které si dáme na Nový rok.… Číst více
Jak připravit sváteční pohoštění? Připravte rodině i hostům netradiční chuťovky
Svátkem se rozumí Vánoce, Velikonoce, oslava narozenin, rodinná setkání nebo návštěva vzácných hostů. V tyto dny připravíme pohoštění, které je… Číst více
Desatero rad na téma masové karbanátky: Co byste měli vědět o jejich přípravě
Co se týká masa, je i zde velký prostor pro experimenty. Můžeme kombinovat různé druhy masa v různých poměrech nebo mít karbanátky jednodruhové.… Číst více
Desatero rad na téma španělský ptáček: Jeden název pro mnoho variací plněného závitku
Plněný závitek, španělský ptáček, se vyznačuje silnou, tmavou omáčkou, jejíž barva se výrazně odráží od bílé rýže, s kterou se podává. Udělat dobrou… Číst více
Desatero rad na téma gulášová polévka: Oblíbený pokrm připravíme mnoha způsoby
Gulášová polévka je jednou ze základních polévek našich kuchyní. Její předností je výrazná barva i chuť, která se pohybuje od jemné pro děti až po… Číst více
Desatero rad na téma sladké velikonoční pečení: Jaké jsou tradiční druhy pečiva
Velikonoce jsou svátky jara a k nim nepochybně patří něco sladkého nejen k svátečnímu pohoštění pro hosty a pro koledníky - ale i jen tak ke kávě.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více