Díky Malé pekárně jsem si splnila sen o vlastní cukrárně, říká Naďa Pohlreichová. Největší úspěchy slaví s makovcem
14. 6. 2024 Rozhovory a reportáže
Když Naďa Pohlreichová s cukrářkou Denisou Neprašovou rozjížděly podnik, byly jen samy dvě. Nyní má Malá pekárna v Letech západně od Prahy celkem 27 zaměstnanců a daří se jim skvěle. Jejich dortíky a sladké pečivo jsou vyhlášené nejen v blízkém okolí. Jezdí se sem na ně až z Prahy.
Malá pekárna u Berounky
Údolí řeky Berounky je oblíbeným cílem převážně cyklistů. Zajít si po náročném výletě, ať už na kole nebo pěším, na něco sladkého na zub je dokonalou odměnou. A přesně chutě na sladké všech výletníků uspokojí v Malé pekárně v Letech u Dobřichovic.
Na první pohled nenápadný podnik Malá pekárna je mezi místními vyhlášený a je ve zdejším okolí jedním z mála míst, kam se rozhodně vyplatí si zajít na kávu, dortík, koláček nebo čerstvé voňavé pečivo na nedělní snídani.
Mohlo by vás zajímat
Od korporátu k pečení
Po vlastní cukrárně toužila Naďa Pohlreichová odjakživa, protože sama ráda pekla. „Ale život běžel rychle. Od roku 1993 jsem pracovala v korporátu, v pětihvězdičkových hotelích – Marriott, Four Seasons a v Alcronu. Chtěla jsem ale dělat něco víc smysluplného, než psaní tabulek. A tak jsem vlastně jen čekala, až syn trochu povyroste,“ vzpomíná Naďa, s níž jsme se sešli u stolku v Malé pekárně v Letech.
Cukrárna jako splněný sen
Vše začalo kavárnou v Radotíně, pro kterou Naďa sama pekla zákusky, a později přibyly i další kavárny. „Pekla jsem z domova, pak už se to se nedalo úplně zvládat a já potřebovala najít nějakou zkušenou cukrářku,“ vypráví Naďa Pohlreichová a dodává, že naštěstí potkala Denisu Neprašovou, která je nyní šéfcukrářkou Malé pekárny a společně s Naďou celý podnik vede.
„Denisa je vyučená cukrářka. Měla za sebou dvanáct let zkušeností, nejprve v Café Imperial a v jejich pobočce Next Door, takže to všechno do sebe krásně zapadlo,“ říká Naďa a dodává: „Na Denise se mi hlavně líbí, že i když je mladší než já, peče tak nějak postaru, tradičně. Hlavně jsme se shodly, že nechceme dělat žádnou vysokou, ale ani alternativní cukrařinu.“
Cukrárna z dob covidu
K otevření vlastní cukrárny jim v roce 2019 paradoxně pomohl covid. „Když se všechno zavřelo, nevěděly jsme, co budeme dělat se zásobami, co jsme měly. Jako první jsme vymyslely covid krabičky. Hned po třech dnech jsme začaly oslovovat lidi na sociálních sítích a začaly jsme jim vozit krabičky po celé Praze. Díky tomu jsme tu dobu přežily a získaly spoustu kontaktů. Lidé se o nás dozvěděli,“ vzpomíná Naďa.
Právě v době covidu se jim i naskytl prostor v Letech, kde fungovala původně velká herna, pro kterou dodávaly dorty, což byla výhoda, neboť je díky tomu lidé z okolí už znali. Když pak v dubnu 2021 otevřely na tomto místě vlastní cukrárnu, měly Naďa s Denisou hosty hned od prvního dne.
To, že se podniku daří, dokazuje i fakt, že letos společně otevřely další pobočku - bistro v Nové Vsi pod Pleší, kde frčí nejen jejich zákusky, ale i chleby s domácími pomazánkami, které jsou ostatně vyhlášené i v Letech, a polévky. Mají tu otevřeno až do večera a místní jsou zvyklí se tam scházet na skleničku.
Vyhlášený makovec
To do původní Malé pekárny v Letech se chodí hlavně na sladké, nejvíc asi na místní, dalo by se říct vlajkový moučník, a tím je makovec, který je jen z máku a je tak bezlepkový.
Recept na něj získala Naďa Pohlreichová od své pratety, která žila v Rakousku v městečku Glognitz. „Já jsem tam jezdila s rodiči na prázdniny. Prateta byla původem Češka a měla vystudovanou dívčí školu, takže pořád vařila, šila, pletla a pekla a jeden z jejích oblíbených moučníků byl makovec,“ vzpomíná Naďa.
A právě s tímto makovcem podle původního receptu od pratety nyní v Malé pekárně slaví velké úspěchy. Naďa Pohlreichová o něm říká: „Je to jediný recept, který jsem nikdy nikomu nedala, kromě jedné kamarádky. Původní receptura je obyčejná buchta bez krému. Naši zákazníci nás ale prosili, jestli bychom ho mohli načančat, aby se dal použít i jako narozeninový dort, takže nyní nabízíme makovce dva."
Francouzské i rakouské zákusky
Kromě makovce si můžete do Malé pekárny zajít na mnoho dalších zákusků. Naďa s Denisou při jejich výrobě čerpají hlavně z českých, rakouských a francouzských receptů, dále z receptů maminek a babiček. Vynikající je třeba místní sachr s domácí meruňkovou marmeládou, který milují hlavně děti.
Při pohledu do vitríny si tu i trochu budete připadat jako v klasické francouzské cukrárně. Oblíbený je hodně čokoládový Royal, francouzské větrníky, Paris-Brest nebo sněhová Pavlova.
Kromě toho tu mají každý den napečeno spoustu koláčů, buchet a menších koláčků a v neděli si sem dokonce místní mohou zajít na čerstvý chléb a rohlíky. A ty také rozhodně stojí za to.
Malá pekárna na Apetit pikniku 2024
Na produktech z Malé pekárny si budete moci pochutnat například na jarním Apetit pikniku, který se uskuteční v pražském parku Grébovka v sobotu 15. června. Malá pekárna na piknik přiveze poctivé zákusky z prověřených surovin. Vyzkoušejte jejich vlajkovou loď – bezlepkový makový dort, promazaný domácími švestkovými povidly.
Na fotografie z Malé pekárny a jejích úžasných moučníků se můžete podívat v naší fotogalerii:
Náš tip: Pokud byste do Letů neměli cestu, ale máte chuť na něco dobrého, můžete si upéct třeba tyto koláčky podle našeho video receptu.
Témata
Apetit piknik 2025
Jarní Apetit piknik se uskuteční 14. června 2025 od 10:00 do 19:00 v parku Grébovka. Vstup je jako vždy zdarma.
Apetit piknik je oblíbená gastro akce plná prodejců, kulinářů, jedinečných pop-up restaurací. Na jarním Apetit pikniku můžete po celý den ochutnávat dobroty oblíbených prodejců. K nim vám naservírujeme spoustu skvělé zábavy. Těšte se na známé tváře, workshopy, hudbu a další lahůdkový program, který si užije opravdu každý. Je připraven i program pro děti.
Slavné tváře na Apetit pikniku
Moderátorkou Apetit pikniku bude, stejně jako v minulých letech, Kristina Kloubková, která uvede množství výjimečných hostů z kulinářského světa. Dorazí Marek Raditsch, šéfkuchař a člen Akademie Bocus d'Or. Těšit se můžete také na Helenu Fléglovou a řadu dalších.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Desatero rad na téma grilování s přáteli: Příjemné chvíle prožijeme v přírodě
Zahradní grilování znamená příjemné posezení s přáteli v přírodě s dobrým jídlem a pitím - a také to, že hospodyňka netráví společný čas v kuchyni,… Číst více
Desatero o španělské kuchyni: Pokrmy ovlivňuje horko, moře a španělský temperament
Španělské pokrmy jsou i přes horké podnebí svěží a lehce stravitelné. Je to díky rybám a zelenině, ty jsou základem kuchyně především na mořském… Číst více
Desatero rad na téma gyros: Řecký pokrm je z vepřového masa připravovaného na rožni
Slovo gyros je doslovným překladem tureckého slova döner, který znamená "otáčet se" na rožni. Mnoho lidí si plete řecký gyros z vepřového nebo… Číst více
Desatero na téma dýně: Není to jen podzimní dekorace, ale i skvělá surovina k vaření
Kromě svého úžasně barevného vzhledu jsou dýně vynikající a zdravou zeleninou plnou vitamínů a s minimem kalorií. Jejich zpracování v kuchyni je tak… Číst více
Desatero rad na téma zdravé Vánoce: Prožijte svátky ve zdraví a dobré náladě
Vánoce nemusí být jen o nadměrném přejídání a ochutnávání všech dobrot na stole s myšlenkou na předsevzetí o hubnutí, které si dáme na Nový rok.… Číst více
Jak připravit sváteční pohoštění? Připravte rodině i hostům netradiční chuťovky
Svátkem se rozumí Vánoce, Velikonoce, oslava narozenin, rodinná setkání nebo návštěva vzácných hostů. V tyto dny připravíme pohoštění, které je… Číst více
Desatero rad na téma masové karbanátky: Co byste měli vědět o jejich přípravě
Co se týká masa, je i zde velký prostor pro experimenty. Můžeme kombinovat různé druhy masa v různých poměrech nebo mít karbanátky jednodruhové.… Číst více
Desatero rad na téma španělský ptáček: Jeden název pro mnoho variací plněného závitku
Plněný závitek, španělský ptáček, se vyznačuje silnou, tmavou omáčkou, jejíž barva se výrazně odráží od bílé rýže, s kterou se podává. Udělat dobrou… Číst více
Desatero rad na téma gulášová polévka: Oblíbený pokrm připravíme mnoha způsoby
Gulášová polévka je jednou ze základních polévek našich kuchyní. Její předností je výrazná barva i chuť, která se pohybuje od jemné pro děti až po… Číst více
Desatero rad na téma sladké velikonoční pečení: Jaké jsou tradiční druhy pečiva
Velikonoce jsou svátky jara a k nim nepochybně patří něco sladkého nejen k svátečnímu pohoštění pro hosty a pro koledníky - ale i jen tak ke kávě.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více