Mazanec podle receptu ze známé pekárny: Voní po mandlích a citrusové kůře a je parádně nadýchaný
17. 4. 2025 Vaření
Na povrchu dozlatova vypečený, posypaný křupavými mandličkami, uvnitř vláčný a nadýchaný jako obláček. Tak má vypadat správný velikonoční mazanec. Aby se povedl, je třeba mít ten správný recept. Pokud zvolíte ten z vyhlášené pražské pekárny, váš mazanec bude přímo výstavní.
Do mazance patří spousta vajec a koření
Nedat si na Velikonoce kousek mazance by byl téměř hřích. Toto pečivo k svátkům jara totiž neoddělitelně patří. Můžete si jej sice koupit v obchodě, ale doma upečený udělá mnohem větší radost.
Mazanec se peče z těsta podobného tomu na vánočku, dává se do něj ale hodně vajíček, kterých bývalo za starých časů na jaře vždy dostatek. Dokonce se tehdy říkalo: „Jakej je to mazanec, bez koření, bez vajec!“ Koření bylo totiž také důležitou součástí mazance – dával se do něj anýz, muškátový oříšek, ale i hřebíček nebo šafrán.
Mohlo by vás zajímat
Křížek na povrchu
Vzhledem k tomu, že má mazanec jednodušší tvar bochánku oproti zapletené vánočce, je jeho příprava možná o trochu snazší. I v jeho případě ale hrozí jisté karamboly, třeba v podobě toho, že se těsto srazí na placku nebo popraská.
Tomu druhému jednoduše zabráníte tím, že mazanec na povrchu nakrojíte do kříže. Kříž je symbolem Kristova utrpení na kříži, nicméně má i napomáhat tomu, aby z bochánku unikala pára, a nepraskl tak během pečení. Takto se jen trochu rozevře v místě kříže.
Kvalitní suroviny jsou to hlavní
U mazance je hlavně nejdůležitější mít dokonalý recept, umět ho použít a pak také těsto pořádně vypracovat a nechat dobře vykynout. Ať už pečete mazanec každý rok podle osvědčeného rodinného receptu, nebo si na něj troufáte poprvé, jedno je jisté: dobrý mazanec potřebuje čas, trpělivost a kvalitní suroviny.
To potvrzuje i pekař a majitel vyhlášeného pražského rodinného Pekárny Kabát Richard Kabát. „Nejdůležitější je koupit si kvalitní droždí a mouku,“ dodává.
Rozinky a kůru do těsta až nakonec
Jen stěží najdete větší odborníky na kynuté těsto než v pekárně, jejichž chleby a sladké pečivo jsou vyhlášené po celé Praze i dál. O Velikonocích pravidelně pečou a prodávají i vynikající mazance, které mají úžasnou vůni po citrusech a těsto je plné rozinek. A tak jsme Richarda Kabáta poprosili o recept i pár rad k pečení.
Podle mistra pekaře je potřeba si při přípravě ohlídat hlavně tyto tři věci: „ohřát mléko na 40 stupňů, vejce a máslo s předstihem vyndat z ledničky, rozinky a kůru opravdu přidat až je vypracované těsto, až jako poslední krok při míchání.“
Když tyto kroky dodržíte, můžete si být jisti, že se mazanec podaří.
Mazanec podle receptu z pekařství Kabát
Pokud vás láká letos vyzkoušet mazanec z vyhlášené pekárny, nebo ho letos pečete poprvé, s receptem od Richarada Kabáta neuděláte chybu. A jak na něj?
Budete potřebovat: 600 g hladké mouky, 150 g krystalové cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 35 g čerstvého droždí, 100 g másla, větší špetku soli, 2 vejce, 200 ml mléka, kůru z jednoho citronu, kůru z jednoho pomeranče, 100 g rozinek, 50 g mandlí na posypání, 1 vajíčko na potření mazance.
- Do misky dejte mouku, udělejte do ní důlek a do něj rozdrobte droždí. Vše zalijte 100 ml vlažného mléka a přidejte 2 větší špetky cukru. Rozmíchejte, přikryjte utěrkou a nechte cca 15 min vzejít.
- Pak přidejte cukry, sůl, vajíčka, zbytek mléka (100 ml) a vše zalijte rozpuštěným a zchladlým máslem. Vypracujte hladké těsto. Úplně nakonec do něj přidejte rozinky a citrusové kůry a vše vmíchejte do těsta.
- Hotové těsto pak nechte přikryté a na teplém místě cca 60 minut kynout. Nakynuté těsto stočte do bochánku (musí být hladký) a přendejte jej na plech vyložený pečícím papírem.
- Připravený mazanec potřete rozmíchaným vajíčkem, střed nastřihněte do tvaru kříže a bohatě posypejte mandlemi. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C cca 1 hodinu (doba pečení závisí i na typu trouby). Hotový mazanec vyjměte a nechte vychladnout.
Náš tip: K velikonočním svátkům patří i beránek. Toho si můžete upéct podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více