Zavařování ořechových jader
Sklidili jste letos hodně ořechů a přemýšlíte, jak je uskladnit, aby vám co nejdéle vydržely? Zkuste je zavařit. Vydrží déle než 1 rok a to bez nejmenší změny chuti. Vyzkoušet můžete zavařování v hrnci, horkovzdušné troubě, myčce nebo na sucho v mikrovlnce.
Postup přípravy
Krok 1: Jádra ořechů řádně vysušíme. Sklenice musí být též dobře vysušené. Jádra nasypeme do sklenic a zavíčkujeme. Na ořechy by měla být koupená nová víčka, která můžeme příště použít při zavařování různých kompotů.
Krok 2: Sklenice rovnáme do zavařovacího hrnce a nalijeme vodu tak, aby sklenice byly do poloviny ponořené. Sterilujeme je 10 minut od bodu varu, tak aby chytilo víčko. Elektrický sporák z 6 přepneme na 4 stupeň.
Krok 3: Ořechy vydrží i 2 roky bez újmy na chuti a vůni. Do sklenice 0,7 l se vejde 300-330 g jader, v závislosti na jejich velikosti.
Zveřejněno 15. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zavařování ořechových jader
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OM1r
Moje poznámka
Zavařování ořechových jader
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OM1r
Nejnovější recepty
Květákové karí placičky
Přidáno před 46 minutami
Kedlubnová polévka
Přidáno před 10 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 21 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno 2. 5. 2025 15:03
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Malinový koláč s pudinkem
Kamil1 před 26 minutami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
zujara14 před 40 minutami
Honzovy kynuté buchty
Marcela0123 před 1 hodinou
Výborné lasagne
Hansenka před 1 hodinou
Jogurtová bábovka
Cerpes před 1 hodinou
Celerové karbanátky s tofu
Pavlina_na_hrad před 1 hodinou
Hrnkový koláč s rebarborou
stepan2012 před 1 hodinou
Vepřové nudličky v pikantní omáčce s houbami a sýrem
Spidan75 před 2 hodinami
Rebarborovo-jahodový koláč s drobenkou
Dogys před 2 hodinami
Bábovka s povidly
jvsjvrj před 2 hodinami
Tématické fráze:
vlašské ořechy zavařování,
prodej vlašských ořechů 2015,
jak zavařovat vlašské ořechy,
prodej ořechů 2015,
vlašské ořechy prodej 2015,
sterilizace vlašských ořechů,
jak zavařit ořechy,
sterilizace orechu,
zavařujeme ořechy,
jak se zavařují ořechy,
vlašské ořechy - zavařování,
jádra vlašských ořechů,
jak sterilovat orechy,
zavaření ořechů,
vlasske orechy sterilizace,
zavareni vlasskych orechu,
zavařování,
orechova jadra,
jak zavařit vlašské ořechy,
jádra vlašských ořechů prodej
Suroviny:
ořechy vlašské
Komentáře (143)
Jak uskladnit jádra vlašských ořechů metodou "nasucho"? Šup s nimi do sklenic nebo je naložte do medu
Když koukám na Vaši fotku, tak víčko je kovové
Předem děkuji za Váš čas.
S pozdravem
Monika Horňáková
nejen zavařování ořechových jader, ale hlavně jak se vypořádat s výskytem molů. Pro vysvětlenou, já jsem před 2 roky dostala tašku ořechů, dala jsem si ji do spížky v novém rodinném domě, zapomněla jsem na ně a to se mě nevyplatilo, za 1/2 roku jsem byla nešťastná z následků, ale vymýtila jsem množství molů a larev, úžas!!! Objevila jsem jeden e-
Děkuji za předání, s pozdravem Alena Kovářová, Brno
alena.kovarova@seznam.cz
Proto jsem sháněla radu, zda jdou vyloupat ještě nedosušené a dosušit v troubě nebo sušičce - poradili mi na fb v "sušičkové" diskuzi
Letos jsme to udělali poprvé taky, protože ořechů bylo hodně, počasí vlhké a neměli jsme je kde sušit. Vyloupaná jádra jsme dosušili v sušičce, jde to i v troubě. Nijak neutrpí na kvalitě, spíš naopak. Už to budem dělat pouze takto, je to pro nás rychlejší
Vydrží do nových ořechů, nepoškozená skořápka ořechu je nejlepší konzerva. Váš recept je ještě šetrný. Mnozí ořechy neusušené ihned po sklizni vyloupou a dají do mrazáku.
Ono to funguje i bez vody: vzduch ve skle se teplem roztáhne, flaška si pod víčkem uleví z přetlaku a po ochlazení se víčko snížením tlaku přicucne.
No, obvykle se přicucne...
Jinak moli jsou v každé kuchyni kde je nějaká mouka nikdo se jich zcela nezbaví je třeba rychle spotřebovat a mít na ně mucho mololapky..
A s těmi moly - závidím všem těm, kterým se moli v bytě (nebo domě) nevyskytují. Já s nimi bojuji už 25 let a pořád marně. Využila jsem určitě všechno a pořád jsou.... Dokonce se mi loni "dali" i do ořechů na půdě - když jsem začala ořechy loupat ze skořápek, tak jsem zjistila, že je to pro ně živná půda. Místo jader jsem vyloupávala housenky....
To je jednoduché proč zavařovat. Nemám zahradu, takže když dostanu tak je chci uchovat déle než do nejbližších vánoc. V paneláku je sežerou moli a mrazák mám malej takže tam zabírají místo.