Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelnáčky

Kynuté zelnáčky můžeme podávat jako přílohu k polévkám nebo samostatně, například jako svačinu. Výrazná chuť zelí se skvěle snoubí s anglickou slaninou. Použitím tmavé mouky bude mít pečivo rustikální nádech.

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

sebena sebena

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby kynutí

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 12 kusů

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 418 kJ /
2 490 kcal
Bílkoviny56,53 g
Tuky92,17 g
Vláknina42,10 g
Cholesterol 70 mg
Sodík 10,42 g
Sůl26,00 g
Sacharidy338,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. Scezené zelí nakrájíme na kratší kousky. Krok 2: Na oleji osmažíme do zlatova cibulku, přidáme nakrájenou slaninu a osmahneme. Pak přidáme zelí, opepříme a pět minut restujeme. Necháme zchladnout. Krok 3: Do trochy vlažné vody rozdrobíme droždí, přidáme cukr a trochu mouky a necháme 15-20 minut vzejít kvásek. Krok 4: Do mísy nasypeme mouku, sůl, kmín, přidáme nakynutý kvásek a zbytek vody. Dobře zamícháme, poté přidáme zelí se slaninou a cibulí a zapracujeme do těsta. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Krok 5: Než začneme pracovat s vykynutým těstem, předehřejeme troubu na 200 °C a plech vyložíme papírem na pečení. Krok 6: Jakmile těsto vykyne, rozdělíme jej na 10-12 menších částí, ze kterých vytvarujeme bulky nebo housky. Krok 7: Vytvarované pečivo přeneseme na připravený plech, pokropíme ho vodou a posypeme buď kmínem, nebo jinými semínky. Upečeme ho ve vyhřáté troubě, asi 15-20 minut.

TIP: Domácí pečivo - oblíbené recepty

Zveřejněno 18. 4. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Zelnáčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mj75

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Zelnáčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mj75

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Tady se mi líbilo. Voněl celý dům. Všem moc chutnali :-)-. Děkuji za inspiiiraci :-K

Dekuji za skvely recept. Pred chvili jsme si je s manzelem dali k veceri . Vyborny k pivu. Urcite zaradim do rodinneho receptare.

V létě jsem je pekla v kamnech a mohu jen potvrdit, že byly (houstičky)moc dobré.Nejprve vždy recept vyzkouším a pak až chválím! Tak díky moc za recept a posílám zasloužený bodík!:yes:

Ivonko!právě jsem je dopelka a už je dlabu i teplé.Doufám,že jsem ti nesprznila recept,ale nebyla doma slanina:-/,tak jsem pokrájele škvarečky a dala je do toho.Vím,že jsou tu recepty i se škvarkama,ale tenhle mně zaujal tak jsem zkusila udělat.:yes:

Dnes jsem je před hodinou upekla a manžel sedí, láduje se jimi u televize a strašně mu chutnají :-). O sobě ani nemluvím, já ochutnala 4 kousky (stejně mi to nikdo neuvěří, že Jani?) :-) Tak jsem je postavila před něho a šla raději do jiného pokoje, abych je necítila a nesnědla :-) Nesmím, musím se držet trochu zpátky od pečiva, ale je to fakt těžké :-( Bohužel stále mi ještě chybí foťák :-(, jinak bych přidala fotečky

Holky vy jste šikulky:yes: máte to moc hezké a jsem moc ráda že vám chutnalo, u nás se po nich taky vždycky jen zapráši:-p

Sebeno:-)tak jsem je vyzkoušela(těsto jsem míchala a pak nechala kynout ve vypnuté DP)a byli úžasné:-p:-p.Jemné,nadýchané,..no zkrátka jsme je snědli na posezení a nic nezbylo:-8.Vyzkoušela jsem různé tvary a nejvíc nám chutnali malé pletýnky,rohlíky a malá kolečka.Sypala jsem drceným kmínem a hrubou solí a synkovi jsem neřekla že je tam kys.zelí;-) a slupnul 2housky a ještě se oblizoval:-p.Dnes se u nás náhodou stavil kamarád a přítel všeho dobrého:-p a mlaskal nad ještě teplými zelnáčky a chválou nešetřil;-).A tak chválu přeposílám a k tomu ode mě boďku:-)

Odskúšané, mala som radšej robiť z dupľovanej dávky v tej rokli...:yes::yes::yes:

Ilonko, supr:-D:-)):yes:rozchechtala si mě:yes:

Upečeno ze 2 dávek - mohla jsem to míchat "v rokli kolotočem" :-D :-D :yes:

Ivono, už mám zelňáky v oblíbených:-p a zcela jistě je brzy vyzkouším.;-);-)
ZAslouží si bodíka.:-)):-!:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
zelnačky, zelnačka, zelňačka recept, zelňáče, recept na zelnačku, recepty zelnačka, zelnáč, recept zelnacky, kynute placky z kys.zeli, zelnaky zitna mouka, zelnáč¨ky, zelňáčky z kynutého těsta, bulky plněné kys.zelím a anglickou, skvarkove zelnaky, zelníky bez lepku, kynute zelnaky, zelňáčky recept, křupavé zelnáky, zelňáky z listového těsta recept, zelňáky z listového těsta

Suroviny:
mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, sůl, kmín drcený, pepř mletý, cibule, zelí kysané, slanina anglická, voda, droždí čerstvé, cukr, olej

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]