Zavařování ořechových jader
Sklidili jste letos hodně ořechů a přemýšlíte, jak je uskladnit, aby vám co nejdéle vydržely? Zkuste je zavařit. Vydrží déle než jeden rok, a to bez nejmenší změny chuti. Vyzkoušet můžete zavařování v hrnci, horkovzdušné troubě, myčce nebo nasucho v mikrovlnce.
Postup přípravy
Krok 1: Jádra ořechů řádně vysušíme.
Krok 2: Sklenice musí být čisté a též dobře vysušené.
Krok 3: Jádra nasypeme do sklenic a dobře zavíčkujeme. Na ořechy by měla být koupená nová víčka, která můžeme příště použít při zavařování různých kompotů.
Krok 4: Sklenice urovnáme do zavařovacího hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly do poloviny ponořené.
Krok 5: Sterilujeme je na mírném ohni 10 minut od bodu varu tak, aby chytilo víčko. Elektrický sporák z 6. stupně přepneme na 4.
Krok 6: Ořechy vydrží i 2 roky bez újmy na chuti a vůni. Do sklenice 0,7 l se vejde 300–330 g jader, v závislosti na jejich velikosti.
Zveřejněno 15. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zavařování ořechových jader
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OM1r
Moje poznámka
Zavařování ořechových jader
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OM1r
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Vepřové kotlety se smetanovou houbovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Dýňový kompot
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky naložené v jogurtu a smažené v těstíčku
Přidáno před 20 hodinami
Krevety
Přidáno 25. 9. 2025 20:10:32
Dýňové lívanečky
Přidáno 25. 9. 2025 16:03:03
Pečená kuřecí křídla se sýrovým dipem, bramborami a paprikou
Přidáno 25. 9. 2025 15:56:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuře neskutečně dobré
IvaTe před 16 minutami
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
IBera před 1 hodinou
Jablečná roláda
Petulice před 2 hodinami
Květák v těstíčku
Petulice před 2 hodinami
Bublanina s ovocem
Miroslav_Steiger před 2 hodinami
Sirup z rýmovníku
Foxinka před 3 hodinami
Smažené sýrové kuličky
HanaS92 před 11 hodinami
Drobenka na koláč
Veruncicka před 12 hodinami
Pečené toustové roládky s ledovým salátem
Rapljan před 16 hodinami
Jablečný koláč s ovesnými vločkami
iveta.kroul před 17 hodinami
Tématické fráze:
vlašské ořechy zavařování,
prodej vlašských ořechů 2015,
jak zavařovat vlašské ořechy,
prodej ořechů 2015,
vlašské ořechy prodej 2015,
sterilizace vlašských ořechů,
jak zavařit ořechy,
sterilizace orechu,
zavařujeme ořechy,
jak se zavařují ořechy,
vlašské ořechy - zavařování,
jádra vlašských ořechů,
jak sterilovat orechy,
zavaření ořechů,
vlasske orechy sterilizace,
zavareni vlasskych orechu,
zavařování,
orechova jadra,
jak zavařit vlašské ořechy,
jádra vlašských ořechů prodej
Suroviny:
ořechy vlašské
Komentáře (146)
Jak uskladnit jádra vlašských ořechů metodou "nasucho"? Šup s nimi do sklenic nebo je naložte do medu
Když koukám na Vaši fotku, tak víčko je kovové
Předem děkuji za Váš čas.
S pozdravem
Monika Horňáková
nejen zavařování ořechových jader, ale hlavně jak se vypořádat s výskytem molů. Pro vysvětlenou, já jsem před 2 roky dostala tašku ořechů, dala jsem si ji do spížky v novém rodinném domě, zapomněla jsem na ně a to se mě nevyplatilo, za 1/2 roku jsem byla nešťastná z následků, ale vymýtila jsem množství molů a larev, úžas!!! Objevila jsem jeden e-
Děkuji za předání, s pozdravem Alena Kovářová, Brno
alena.kovarova@seznam.cz
Proto jsem sháněla radu, zda jdou vyloupat ještě nedosušené a dosušit v troubě nebo sušičce - poradili mi na fb v "sušičkové" diskuzi
Letos jsme to udělali poprvé taky, protože ořechů bylo hodně, počasí vlhké a neměli jsme je kde sušit. Vyloupaná jádra jsme dosušili v sušičce, jde to i v troubě. Nijak neutrpí na kvalitě, spíš naopak. Už to budem dělat pouze takto, je to pro nás rychlejší
Vydrží do nových ořechů, nepoškozená skořápka ořechu je nejlepší konzerva. Váš recept je ještě šetrný. Mnozí ořechy neusušené ihned po sklizni vyloupou a dají do mrazáku.
Ono to funguje i bez vody: vzduch ve skle se teplem roztáhne, flaška si pod víčkem uleví z přetlaku a po ochlazení se víčko snížením tlaku přicucne.
No, obvykle se přicucne...
Jinak moli jsou v každé kuchyni kde je nějaká mouka nikdo se jich zcela nezbaví je třeba rychle spotřebovat a mít na ně mucho mololapky..
A s těmi moly - závidím všem těm, kterým se moli v bytě (nebo domě) nevyskytují. Já s nimi bojuji už 25 let a pořád marně. Využila jsem určitě všechno a pořád jsou.... Dokonce se mi loni "dali" i do ořechů na půdě - když jsem začala ořechy loupat ze skořápek, tak jsem zjistila, že je to pro ně živná půda. Místo jader jsem vyloupávala housenky....
To je jednoduché proč zavařovat. Nemám zahradu, takže když dostanu tak je chci uchovat déle než do nejbližších vánoc. V paneláku je sežerou moli a mrazák mám malej takže tam zabírají místo.
Suché a vyloupané dát do sklenic, uzavřít, zalít do poloviny sklenice
vodou. Sterilovat 20 min. na 100°C.
Letos vyzkouším i mleté.
Souhlasím, já mám ořechy na balkoně v polici, v plátěném pytly 4 roky a jsou pořád dobré.
Vytrhám,dám do zavařovacího hrnce,vařím a pak naliji na kompost.Pro mě úsměvné.Má zahrada-20 arů,trávy i při obdělávání úplná hrůza.Vařit v hrnci?Děs a běs.Nestačila by ani jedna vlečka,když se urodí,ruce a stáří nedovolí větší fyzickou zátěž.Ořechy vyloupat a rozdat,trošku do mražáku pro sebe a čekat na příští úrodu.Zásadně bych nezavařovala.
používám odsávačku
madona:
Souhlasím s vámi
No, až na maličkost:
Není to zbytečná práce
Přes nespornou výhodu, že zavařená jádra jsou bez dalšího k použití (ale práce se tím neušetří, že), je zde ale nevýhoda vyšší energetické náročnosti, že?