Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bosáky - knedlíky napůl ze syrových a napůl z vařených brambor

Bosáky připravené z poloviny vařených a poloviny syrových brambor jsou skvělou přílohou k pečeným masům. Jedná se o tradiční moravský recept používající jen minimum mouky. Knedlíky jsou díky tomu krásně jemné a opravdu výborné.

Hodnocení receptu je 4,5 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min

80 min (40 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 554 kJ /
1 327 kcal
Bílkoviny38,68 g
Tuky9,06 g
Vláknina33,00 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 191 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy256,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu důkladně umyjeme, uvaříme ve slupce (nejlépe den předem) a necháme úplně vychladnout. Krok 2: Na druhý den druhou polovinu brambor oškrábeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Krok 3: Nastrouhané brambory zavážeme do čistého pevného plátna a vymačkáme z nich co nejvíc tekutiny. Tekutinu nevyléváme a necháme odstát. Krok 4: Uvařené studené brambory oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme vyždímané syrové brambory. Usazenou tekutinu z nich slijeme a ze dna nádoby sebereme usazený škrob, který přidáme k bramborám. Krok 5: Přidáme lžíci solamylu a vejce. Směs osolíme a vypracujeme těsto. Pokud se příliš lepí a nelze z něj tvarovat knedlíky, zahustíme ho dle potřeby hladkou moukou. Nedáváme jí moc, aby knedlíky nebyly tvrdé. Krok 6: Z těsta tvoříme kulaté knedlíky velikosti tenisového míčku, obalíme je ještě v mouce a vaříme 12–15 minut, nejlépe v páře. Krok 7: Knedlíky podáváme jako přílohu k pečené huse nebo kachně a kysanému zelí.

TIP: Jak připravit zelí jako přílohu

Zveřejněno 26. 12. 2015

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/72ry

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/72ry

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Vařené brambory do druhého dne nechávám ve slupce, do rána by oschly. Druhý den je oloupu a hned strouhám.

Hella: Několikrát se mi stalo, že brambory nechané pod slupkou byly druhý den vodnaté, proto raději loupu hned. Ale mohlo to být horší kvalitou brambor. Oloupané brambory přikrývám proti oschnutí a dávám do chladna.

Konečně jsem je našel!!! Tyhle knedlíky dělával děda a mně se nikdy nepovedly! Nejspíš to bude tím, že vymačkanou vodu z brambor jsem vylil a žádný škrob nepřidával. Tak až se dostane na jídelníček husa nebo kachna, hned jdu do nich<3:yes:

Hanes: :-) Tak to mě těší. Až vyzkoušíte, dejte prosím vědět, dík :-K

Taky se mi líbí :yes::yes:

chocolate: :-) Děkuji :-K

zizala: vase knedliky jsou nadherne, zlutoucke. :-K:yes: Ja delavam knedliky jenom z varenych brambor. Tak jsem zkusila ty vase bosaky. Vsechno bylo v poradku, az na jednu vec: nez jsem stacila ty syrove brambory nastrouhat, tak zmenily barvu na tmave oranzovou a po uvareni byly knedliky nazelenale......:-(( ale chutove dobre....Jenom clenove rodiny byli ponekud prekvapeni, co ze to maji na taliri a jestli sa z toho neotravi...:-D

Nadia22: Děkuji za pochvalu. Syrové brambory tmavnou oxidací. Já je strouhám na robotu a hned zavážu do plátna a dám lisovat. Pak přidávám do vařených brambor a hned dělám těsto. Hlavně, že se povedly a byly dobré ;-)

Take je mame radi, mas je moc hezke:yes:.

Tématické fráze:
bosáky, bramborové knedlíky bosáky, recepty na bramborové knedlíky - bosáky, bramborové knedlíky- bosáky, bramborové bosáky, pečená husa, klouzaky z vařených a syrových brambor, nejlepší bosáky, pečená husa v troubě, kachna s jablky, klouzáky z vařených brambor, pečená kachna v troubě, bosaky bez mouky, top recepty bosaky, bramborove knedliky bosaky, knedlíky ze syrových a vařených brambor, jak se dělají bosaky, klouzáky ze syrových a vařených brambor, bosáky recept, jak na bosaky

Suroviny:
brambory, vejce, solamyl, mouka hladká, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu