Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketová polenta zapečená s mletým masem

Polenta, tradiční kukuřičná krupice původem z Itálie, je v kuchyni malým zázrakem - je přirozeně bezlepková, tvárná a rychle hotová. V tomto receptu ji využijeme jako základ pro zapékaný pokrm, kde se jemná kukuřičná chuť propojí s nastrouhanou cuketou a voňavou masovou směsí.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zuzlicek077 zuzlicek077

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 698 kJ /
1 840 kcal
Bílkoviny103,95 g
Tuky102,76 g
Vláknina15,21 g
Cholesterol 252 mg
Sodík 3,06 g
Sůl8,14 g
Sacharidy119,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Na pánvi rozpálíme lžíci oleje, na kterém necháme zesklovatět cibulku. Krok 2: Poté přidáme mleté maso, které vařečkou důkladně rozmělníme, aby v něm nezůstaly hrudky. Osolíme ho, zasypeme mletou paprikou, medvědím česnekem, přidáme sójovou omáčku. Jakmile se maso zatáhne, přisypeme nastrouhanou mrkev, ještě dvě minuty společně opékáme a poté směs odstavíme z ohně. Krok 3: Omytou cuketu nastrouháme nahrubo (mladou cuketu můžeme nechat i se slupkou, starší raději oloupeme a zbavíme semínek). Krok 4: V hrnci rozpálíme lžíci oleje a nastrouhanou cuketu na něm krátce orestujeme. Poté ji zalijeme 500 ml vývaru a přivedeme k varu. Jakmile začne voda vřít, za stálého míchání postupně přisypáváme polentu a vaříme do zhoustnutí. Kdyby byla polenta moc tekutá, přidáme ji více, pokud naopak moc hustá, zředíme ji vodou. Hotovou polentu osolíme dle chuti a vmícháme prolisovaný česnek. Krok 5: Polovinu horké polenty ihned nalijeme do zapékací misky (není třeba ji vymazávat). Na polentu rovnoměrně navrstvíme masovou směs, kterou se snažíme nabírat bez přebytečného výpeku a tuku. Vše zakryjeme zbývající polovinou polenty. Krok 6: Pečeme v rozehřáté troubě na 200 °C cca 30 minut, poté zasypeme strouhaným sýrem a ještě 10 minut dopečeme.

TIP: Jak správně uvařit polentu

Zveřejněno 18. 1. 2016

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kNqX

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kNqX

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Milá Zuzanko,to je výborný papáníčko,zrovna jsem dojedla,ani jsem netušila,že je polenta tak dobrá:-p jen jsem musela nahradit mleté maso sojovým,tudíž jsem přidala 2cibule a trošku koření,moc vám za tento recept děkuji:-)):yes:

Tématické fráze:
zapečená cuketa, zapečená cuketa s masem, zapečená cuketa s mletým masem, polenta, recepty z polenty, cuketa s mletým masem, polenta recepty, zapečená polenta, dobra polenta, polenta s masem, cukety s mletým masem, cuketa s polentou, polenta recept, cukety s mletým mletým masem, recepty cuketa s mletým masem, recepty s polentou, zapecena kedlubna s cuketou a masem, zapečená cuketa s mletým masem recepty, recept na polentu scuketou, cuketa s mletým masem na pánvi

Suroviny:
polenta, vývar masový, cuketa, česnek, olej, sůl, maso mleté, mrkev, cibule, sůl, paprika sušená sladká, česnek mědvědí, omáčka sojová, olej, sýr nastrouhaný

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]