Křehký špaldový koláč s jahodami
Tento koláč kombinuje jemnost špaldového těsta s osvěžující sladkostí čerstvých jahod. Špaldová mouka dodává těstu nejen křehkost, ale i nutriční hodnoty, což činí tento koláč skvělou volbou pro ty, kdo dbají na zdravou stravu.
Suroviny pro 1 kus
koláčová forma průměr 26 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 218 kJ / 2 681 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 73,10 g |
Tuky | 131,44 g |
Vláknina | 22,50 g |
Cholesterol | 831 mg |
Sodík | 283 mg |
Sůl | 0,58 g |
Sacharidy | 279,79 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme těsto. Žloutek vyšleháme s cukrem a rozpuštěným máslem do jemné pěny a postupně vmícháme i všechnu mouku. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout chvíli v chladu lednice.
Krok 2: Mezitím co těsto tuhne v lednici, připravíme náplň. Tvaroh smícháme s jedním žloutkem, cukrem a pudinkovým práškem. Přidáme citron a rum pro vůni. Poté opatrně zamícháme sníh vyšlehaný z obou bílků.
Krok 3: Formu vyložíme pečicím papírem. Zmačkáme ho pod proudem vody a pořádně vyždímáme. Pak s ním formu vyložíme, aniž by se krčil a "utíkal".
Krok 4: Z těsta odebereme malý kousek, zbytek vyválíme na placku (pokud to nejde, těsto "vytlapkáme" rukama) a rozprostřeme do připravené pečicí formy.
Krok 5: Z odloženého zbytku těsta vyválíme váleček, kterým vytvoříme těstu okraj, aby nevytekla náplň.
Krok 6: Těsto propíchneme na několika málo místech vidličkou, aby se při pečení nevzdouvalo. Pečeme v troubě rozpálené na 170 °C, přibližně 5 minut.
Krok 7: Poté opatrně vytáhneme, nalijeme do formy krém a nahoru poklademe omytými a rozkrojenými jahodami. Je možné posypat ještě drobenkou, kterou vytvoříme z mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1.
Krok 8: Dopečeme při 170 °C dalších přibližně 30 minut, dozlatova, podle zkušeností s vlastní troubou.
Zveřejněno 6. 4. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Křehký špaldový koláč s jahodami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wwAm
Moje poznámka
Křehký špaldový koláč s jahodami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wwAm
Nejnovější recepty
Toasty s anglickou slaninou
Přidáno před 14 hodinami
Točený dort plněný ovocem
Přidáno před 14 hodinami
Jednohubky s dírou
Přidáno před 15 hodinami
Cuketová směs na topinky
Přidáno před 18 hodinami
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno 18. 7. 2025 17:10:14
Rajčatový salát
Přidáno 18. 7. 2025 09:00:02
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelné placky se sýrem
Matea před 8 hodinami
Jednoduchá meruňková bublanina
Violator před 8 hodinami
Kefírová rychlovka s ovocem
Eva.H.D. před 9 hodinami
Nadýchaná bublanina s meruňkami
Dana89 před 10 hodinami
Veselé muffinky
Natkaaa před 11 hodinami
Mořský Rumcajs
zdenda53 před 12 hodinami
Jadel ve slanině
majka.k před 12 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
MichalP před 13 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Lela5774 před 13 hodinami
Tématické fráze:
jahodový koláč ze špaldové mouky,
spaldovy koláč,
špaldový jahodový koláč,
křehký jahodový koláč,
krehky kolac s jahodami,
krehky kolac ze spaldove mouky,
špaldový koláč recept,
recept na špaldový koláč,
jahodový kolač špaldové mouky,
špaldový dort,
špaldový koláč s tvarohem,
koláč s jahodami ze špaldové mouky,
jahodovy kolac mama v kuchyni,
koláč že špaldové mouky,
křehký tvarohový koláč ze špaldové mouky,
špaldový linecký koláč,
koláč že špaldové mouky s jahodami,
jahodový kolač se špaldové mouky,
linecký tvarohový koláč ze špaldove mouky,
tvarohový koláč ze špaldové mouky
Suroviny:
mouka špaldová hrubá,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
tvaroh,
vejce,
bílek,
cukr krystal,
cukr vanilkový,
pudink vanilkový,
rum,
kůra citronová,
šťáva citronová,
jahody
Komentáře (7)