Dršťková polévka I
Dršťková polévka je tradiční druh české polévky z hovězích drštěk. Uvařit dršťkovou polévku je zdlouhavé, ale tento postup se vyplatí, protože pak máte výbornou polévku, za jakou by se nestyděl ani žádný šéfkuchař.
Suroviny pro 10 porcí
10porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 060 kJ / 2 643 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 212,37 g |
Tuky | 133,31 g |
Vláknina | 17,10 g |
Cholesterol | 1,06 g |
Sodík | 459 mg |
Sůl | 1,10 g |
Sacharidy | 142,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Omyté a očistěné dršťky nakrájíme na větší kusy a dáme vařit do studené vody. Přivedeme k varu, vodu slijeme. Dršťky zalijeme znovu studenou vodou, opět přivedeme k varu a slijeme. To opakujeme 3x až 4x.
Krok 2: Potom dršťky zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme, až jsou měkké.
Krok 3: Měkké maso vyjmeme, vývar ponecháme. Po částečném zchladnutí dršťky nakrájíme na nudličky.
Krok 4: Sádlo necháme rozehřát, přidáme nakrájenou cibuli, kterou osmahneme do světle růžova. Přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Úplně nakonec do ní vmícháme sladkou papriku a odstavíme.
Krok 5: Jíšku zalijeme za stálého prošlehávání metličkou vývarem z drštěk a uvedeme do varu. Pokud bude třeba, tak ještě naředíme vodou, až do požadované konzistence. Tekutiny by měly zhruba být 3 litry, ale můžeme dát i více. Přidáme kmín, mletý pepř a za občasného promíchání pozvolna vaříme 20-30 minut. V průběhu vaření přidáme rozetřený česnek.
Krok 6: Nakonec polévku procedíme (kdo nechce, nemusí), přidáme nakrájené dršťky a ještě necháme provařit. Pokud je třeba, ješte dosolíme, dochutíme a nakonec tepelné přípravy přidáme v dlaních rozemnutou majoránku.
Zveřejněno 23. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dršťková polévka I
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Lggv
Moje poznámka
Dršťková polévka I
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Lggv
Nejnovější recepty
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 2 hodinami
Tagliatelle se špenátem, kuřecím masem a sýrovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Cottage pizza s celozrnnou moukou
Přidáno před 8 hodinami
Minimuffinky
Přidáno před 19 hodinami
Zapékané pirohy
Přidáno před 23 hodinami
Vepřové závitky s paprikami a hráškem
Přidáno 8. 5. 2025 13:18
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rebarborový koláč
tara23 před 18 minutami
Mechový dort (se špenátem)
Natkaaa před 1 hodinou
Strouhaná buchta II
Xsaxana před 2 hodinami
Strouhaný koláč II
Xsaxana před 2 hodinami
Cajunské kuřecí kousky se zeleninou a těstovinami
Coolbins před 2 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
radekfiala před 3 hodinami
Maso po Sečuánsku
ErikaBak před 4 hodinami
Pochoutkový salát II
Lasagnesesyrem před 6 hodinami
Domácí pletýnky
Zinzi před 6 hodinami
Tématické fráze:
dršťková polévka,
dršťková polévka předvařené dršťky,
dršťková polévka z předvařených drštek,
dršťková polévka recept,
dršťková polévka z předvařených,
recepty drštková polévka,
domácí drštková polévka,
držtková polévka,
nejlepší dršťková polévka,
recept na drštkovou polévku,
drštková polívka,
predvarene drstky,
recept drštkova polevka,
dršťková,
polévka dršťková,
držťková polévka z drštěk,
drštková polévka z předvařených drštek recept,
babiččina drštková polévka,
držková polévka,
dršková polévka
Suroviny:
dršťky,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
paprika sušená sladká,
sůl,
kmín celý,
česnek,
pepř mletý,
majoránka
Komentáře (16)
Dnes to imrvére furt nebylo ono, grrr
KMÍÍÍN???
No jo, chtělo to KMÍÍÍN
az zelenina pusti barvu. Nakonec nastrouhany cesnek- celou hlavicku, ale ten uz moc nesmazim, mam rada silnejsi chut. Pak dam varit do vyvaru jisku a asi za 15 minut pridam smazenou zeleninu a kdyz je zelenina mekka pridam uvarene, nakrajene drstky. Polevku delam asi z 5 kil drstek, tudiz varim ve velikem hrnci (19 L). Nakonec jeste prichutim peprem, pridam i palivou papriku, nebo Ajibasco, maggi, nebo hovezi kostky bujonu, majoranku a jeste podle potreby sul. Konecny vytvor je asi 15 litru polevky! Te snime urcite aspon 4 litry a zbytek zamrazim a mam pokoj na pul roku a kdykoliv pro pratele, kteri moji drstkovku milujou!!www.toprecepty.cz
a foto
Mužská část domácnosti byla nadšená, i když mi v ní chyběla petržel a cibulka byla na másle místo sádla.
Přidávám bodík!
přidávám bod a foto
Jsem ráda, že chutnalo. Finneto, vařím si dršťky sama, mně to voní, fakt. Prostě úchyl.