Vánočka III
Za starých časů se připravovaly vánočky v noci před Štědrým dnem. Avšak moderní nástroje, jako je domácí pekárna, nám usnadňují celou přípravu sváteční snídaně, a tak můžete mít klidnou noc a i skvělou snídani.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 066 kJ / 3 840 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 106,56 g |
| Tuky | 111,26 g |
| Vláknina | 21,75 g |
| Cholesterol | 794 mg |
| Sodík | 986 mg |
| Sůl | 2,29 g |
| Sacharidy | 592,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do nádoby domácí pekárny vlijeme nejprve tekuté suroviny, poté vsypeme suché suroviny a nahoru droždí. Zapneme program Těsto a necháme pekárnu pracovat. Jakmile je těsto promícháno, můžeme přidat rozinky.
Krok 2: Vykynuté těsto vyjmeme z nádoby a propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále. Těsto se nelepí a nemusí se podsypávat. Na pletení vánočky rozdělíme těsto na určitý počet dílů podle toho, z kolika pramenů chceme plést.
Krok 3: Upletené copy, které skládáme na sebe, vždy pomašlujeme bílkem. Můžeme přichytit špejlemi.
Krok 4: Upletenou vánočku přeneseme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečicím papírem a necháme cca 40 minut vykynout.
Krok 5: Včas zapneme troubu na 240 °C.
Krok 6: Před pečením pak pomašlujeme žloutkem smíchaným se 2 lžícemi mléka a posypeme mandlemi.
Krok 7: Pečeme prvních 5 minut při 240 °C, pak asi 30 minut na 170 °C. Pokud už má barvu a není dopečená, přikryjeme alobalem. Doba pečení a teplota je orientační, každá trouba peče jinak.
Krok 8: Zda je upečeno zkoušíme špejlí. Když se na ní těsto po vpíchnutí nelepí, je hotovo.
Zveřejněno 21. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka III
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1Gkq
Moje poznámka
Vánočka III
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1Gkq
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 1 hodinou
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 2 hodinami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 2 hodinami
Datlové kuličky
Přidáno před 6 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 6 minutami
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 1 hodinou
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 1 hodinou
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 2 hodinami
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 3 hodinami
Bramborové šulánky s mákem
ZlataG před 3 hodinami
Vaječný koňak
Vigousek před 4 hodinami
Kynutý houskový knedlík 2
JitkaVyk před 4 hodinami
Tvarohová štola
Pavlina3 před 5 hodinami
Vepřové nudličky v pikantní omáčce s houbami a sýrem
Jan Nemec před 5 hodinami
Tématické fráze:
vánočka,
nejlepší vánočka recept,
vanocka ze suseneho drozdi,
rychla vanocka,
dobrá vánočka,
recept na dobrou vánočku,
vánočka ve formě,
rychlá vánočka recept,
vánočka bez droždí,
vanočka recept,
vánočka z domácí pekárny,
nejlepší vánočka,
dobrý recept na vánočku,
dobrá vánočka recept,
dobra domaci vanočka,
recept na domácí vánočku,
jak pect vanočku ve formě,
rychlý recept na vánočku,
rychlá vánočka bez droždí,
vánočka z hladké mouky
Suroviny:
mléko,
cukr krupice,
tuk,
vejce,
sůl,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
droždí sušené,
rozinky,
vejce,
mléko,
mandle
Komentáře (51)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Jak na výrobu kynutého těsta
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0Další vánočky už jsem rozdělila na jednu střední a malou, která zůstala mi , potom jsem opakovala ještě jednou a nakonec jsem udělala 2.stejně velké a ty byli nejkrásnější, takže dohromady jsem dala letos 8.vánoček a za nějaký ten rok co je peču jsem se konečně naučila ze čtyř pramenu a každopádně budu s dávky tohoto těsta dělat 2. vánočky .Hezký a pohodový zbytek vánoc.
chci zeptat, když nemám pekárnu stačí normálně zamychat a nechat vykynout?
Děkují,