Valašská kyselica ze Vsetína
Hospodyňky ze Vsetína vědí, jak připravit opravdu skvostnou valašskou kyselicu. Vydatná polévka z kysaného zelí, brambor a uzeniny vás nepochybně zahřeje i zasytí, což oceníte zejména v zimě.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 922 kJ / 937 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,60 g |
Tuky | 61,54 g |
Vláknina | 26,66 g |
Cholesterol | 200 mg |
Sodík | 4,08 g |
Sůl | 10,20 g |
Sacharidy | 67,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ještě před vařením zelí prolijeme vodou, aby nebylo tolik kyselé.
Krok 2: Do vyššího hrnce dáme vařit kysané zelí s oloupanou a nadrobno nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme (může být i celý pepř), dále přidáme nové koření, bobkový list, nakrájené klobásky a vaříme.
Krok 3: Do jiného hrnce dáme vařit oloupané brambory pokrájené na kostičky a ochutíme je solí a drceným kmínem.
Krok 4: Uvařené brambory slijeme, ale necháme v nich trochu vody. Když je zelí měkčí, brambory k němu přidáme.
Krok 5: Nakonec přilijeme smetanu, ve které rozmícháme mouku, abychom pokrm zahustili.
Krok 6: Vaříme ještě alespoň 15 minut, aby se mouka provařila. Pak dochutíme majoránkou.
Krok 7: Nakonec přidáme prolisovaný česnek.
Zveřejněno 10. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Valašská kyselica ze Vsetína
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AM3P
Moje poznámka
Valašská kyselica ze Vsetína
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/AM3P
Nejnovější recepty
Gravlax vejce
Přidáno před 12 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 21 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:21
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno 1. 5. 2025 04:13
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ořechový chlebíček s čokoládou
Yanushka před 7 minutami
Čočka na kyselo
el.mencl před 21 minutami
Bramboračka se smetanou a sušenými houbami na maďarský způsob
Kamkara před 22 minutami
Čokoládovo-banánové muffiny
Vitek2015 před 2 hodinami
Kedlubnový salát s vejci a medvědím česnekem
Krista56 před 2 hodinami
Domácí větrníky
Nanina před 10 hodinami
Litý perník
Lenka Sedlackova před 12 hodinami
Pomazánka z červené řepy s křenem
monyss před 12 hodinami
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
káťa před 13 hodinami
Hokaido pomazánka s Cottage sýrem
gabrus před 13 hodinami
Tématické fráze:
valašská kyselica s uzeným masem,
dobrá domácí kyselice,
dobrá domácí kyselice,
valašská kyselica s uzeného masa,
kyselica s uzeným,
zelňačka s uzeným masem,
domácí kyselica,
valašská kyselica,
kyselice s klobásou,
kyselice,
kyselice recept,
kyselica s uzeným masem,
kyselice s uzenym masem,
dobrá domácí kyselica,
kyselice s uzeným,
valasska kyselica recept,
domaci kyselice,
valašská kyselice,
vynikající zelňačka s uzeným masem,
valašská kyselica s uzenym
Suroviny:
zelí kysané,
klobása,
cibule,
brambory,
smetana ke šlehání,
mouka hladká,
koření nové koření,
pepř mletý,
bobkový list,
majoránka,
česnek,
sůl,
kmín drcený
Komentáře (39)
iroot:
Kdysi jsem četl vyjádření nějakého akademika, že kysané zelí by se vůbec vařit nemělo...
Citaci se mi nedaří dohledat, ale znělo to asi takto:
"Vařit kysané zelí??? Jedině na hnůj
vařím pro více lidí a moc moc chutnala!
ja tam ješte přidala domácí paprikový špek a pikatní klobásu (něco na zpusob choriza-TAKOVÝ rádoby polský salám ) preferuji české farmářské výrobky dobré kvality,ale jak komu chutná!
dávám palec nahoru
příloha fakt čerstvý chléb a nahradilo to celé hlavní jídlo