Pampelišková káva
Pampeliška je krásná a velmi užitečná rostlina. Listy přidáme do salátů, připravíme z ní pampeliškový med a navíc z jejích kořenů můžeme připravit vynikající a samozřejmě bezkofeinovou kávu.
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve se musíme vybavit špičatou lopatkou nebo větším nožem a na procházce dál od silnic vydloubat pampeliškové kořeny.
Krok 2: Doma kořeny pořádně očistíme od hlíny. Na povrchu je hnědá tenká slupka, která jde nožem dobře oloupat.
Krok 3: Dobře očištěné kořeny nakrájíme na kolečka.
Pak nakrájené kořeny zalijeme vodou a necháme několik hodin louhovat, aby se zbavily hořkého mléka. Můžeme je nechat zalité i přes noc, ale vodu je dobré i několikrát vyměnit. Krok 4: Vylouhované kořeny scedíme a na utěrce je necháme oschnout. Pak je upražíme na suché pánvi. Pánev zapneme na malém hořáku, kořeny stále promícháváme a hlídáme, aby se nezačaly pálit. Když jsou všechny středně hnědé, máme hotovo. Krok 5: Potom je už jen umeleme v kávovém mlýnku nebo rozmixujeme na prášek. Hotová "káva" krásně voní. Krok 6: Na jeden šálek nápoje použijeme jednu lžíci hotového prášku. Zalijeme vařící vodou a chvilku počkáme, až vše spadne ke dnu. Pak kávu přecedíme, ale myslím, že to ani není nutné.
Pak nakrájené kořeny zalijeme vodou a necháme několik hodin louhovat, aby se zbavily hořkého mléka. Můžeme je nechat zalité i přes noc, ale vodu je dobré i několikrát vyměnit. Krok 4: Vylouhované kořeny scedíme a na utěrce je necháme oschnout. Pak je upražíme na suché pánvi. Pánev zapneme na malém hořáku, kořeny stále promícháváme a hlídáme, aby se nezačaly pálit. Když jsou všechny středně hnědé, máme hotovo. Krok 5: Potom je už jen umeleme v kávovém mlýnku nebo rozmixujeme na prášek. Hotová "káva" krásně voní. Krok 6: Na jeden šálek nápoje použijeme jednu lžíci hotového prášku. Zalijeme vařící vodou a chvilku počkáme, až vše spadne ke dnu. Pak kávu přecedíme, ale myslím, že to ani není nutné.
Zveřejněno 16. 5. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pampelišková káva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pw11
Moje poznámka
Pampelišková káva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pw11
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 6 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 5 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 6 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 7 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 8 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 11 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 11 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 11 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 11 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 12 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 12 hodinami
Tématické fráze:
pampelišková detoxikační káva,
pampeliškové kafe,
kořen z pampelišky recept,
kafe z pampelišky,
pampelišková,
kořen pampelišky recepty,
recept na pampeliškovou kávu,
kořen pampelišky recept,
pamplišková káva,
jak se dělá pampelišková káva,
recept pampelišky,
recepty káv,
kava z pampeliškoveho kořene,
jak ochutit kavu,
ledová káva smoothie,
pampeliski zalite,
pampeliskovakava.cz,
kava z kořenů,
pampeliškové kafe recept,
pamoeliskova kava
Suroviny:
Komentáře (17)
Nevím , co si mám myslet. Pokud by se jednalo o pampeliškové víno- musí být výborné, ale toto???Musím vyzkoušet.
http://www.tchiboblog.cz/pampeliskova-detoxikacni-...
a říkala jsem si, že to budu muset vyzkoušet až pojedeme ven.
Hodně dlouho jsem ji chtěla vyzkoušet, myslím, že to stálo za to
Že ale i z pampelišky?
No proč ne, že