Domácí škvarky a sádlo
Škvarky jsou klasická česká dobrota, kterou si s oblibou dáváme s chlebem a skleničkou piva. Připravit domácí škvarky není žádná věda, ale vyhraďte si na to dostatek času. Škvaření sádla zabere pár hodin, ale výsledkem budou krásně křupavé a lahodné škvarky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 75 423 kJ / 18 027 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 43,40 g |
Tuky | 1 981,50 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 1,81 g |
Sodík | 80 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 4,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sádlo nakrájíme na kostky 2x2 cm a nasypeme je do širšího hrnce.
Krok 2: Hrnec přikryjeme pokličkou a na mírném ohni začneme škvarky sehřívat. Trvá to asi 30 minut. Škvarky za tu dobu pustí sádlo.
Krok 3: Po 30 minutách pokličku odkryjeme a začneme škvarky pravidelně míchat. Ve chvíli, kdy se začnou přichytávat ke dnu, podlijeme asi 50 ml vody a necháme škvařit. Trvá to asi 1,5-2 hodiny.
Krok 4: V průběhu škvaření můžeme škvarky ještě 1-2 x mírně podlít vodou.
Krok 5: Jakmile začnou škvarky plavat v sádle, přecedíme je přes sítko, vrátíme zpět do hrnce a doškvařujeme.
Krok 6: Jakmile škvarky získají lehce zlatavou barvu, podlijeme je mlékem a necháme mléko úplně vyškvařit. Škvarky díky mléku získají tmavší barvu a skvělou chuť.
Krok 7: Na závěr škvarky ještě jednou přecedíme, necháme okapat na sítku a zchladnout.
Krok 8: Škvarky solíme až před podáváním.
Krok 9: Zbylé sádlo nalijeme do sklenic a necháme zcela vychladnout. Uchováme v lednici a dále používáme.
Zveřejněno 10. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí škvarky a sádlo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5K4X
Moje poznámka
Domácí škvarky a sádlo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5K4X
Nejnovější recepty
Rohlíky I
Přidáno před 3 hodinami
Lilek s bazalkovým dipem
Přidáno před 3 hodinami
Veka z kefíru
Přidáno před 3 hodinami
Nejlepší povidla
Přidáno před 9 hodinami
Vepřová panenka na žampionech se špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Tagliatelle s cuketou a rajčaty
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drobenková buchta se švestkami
phanusov před 2 minutami
Vepřové závitky s paprikami a hráškem
alcerm před 41 minutami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
High-5 před 1 hodinou
Gnocchi se špenátem a lososem
LenkaVojtechova před 1 hodinou
Hrníčkový ovocný koláč
Lucie Hertlova před 1 hodinou
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Mika1307 před 1 hodinou
Vláčná mramorová bábovka
Amater.fillip před 1 hodinou
Koláčky z tvarohu
Atairka před 1 hodinou
Tvarohový koláč s ostružinami
A.dus před 2 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
monona před 2 hodinami
Tématické fráze:
domácí škvarky,
domácí škvařené vepřové sádlo,
škvaření sádla,
jak na škvaření sádla,
škvarky,
domácí škvarky recept,
jak udělat domácí škvarky,
recept na domácí škvarky,
škvaření sádla s mlékem,
jak udelat skvarky,
škvařené sádlo,
škvaření škvarků,
kančí sádlo,
škvařené sádlo recept,
škvarky recept,
domácí vepřové škvarky,
jak škvařit sádlo,
škvařené sádlo s mlékem,
škvařené vepřové sádlo,
kocmrda
Suroviny:
sádlo vepřové,
voda,
mléko,
sůl
Komentáře (63)
Jak si doma vyrobit nejlepší sádlo a škvarky? Záleží na správném krájení a pomáhá i fígl s mlékem, říká řezník Jirka z Jablonce
Tak to budeš asi pěkný "tydýt", do škvarků lít olej?!!!
dadala.hyperlinx.cz/mas/masr0014.html
www.ceskamasna.cz/maso/veprove-maso/v-sadlo-hrbetni.html
www.jaktak.cz/jak-udelat-veprove-sadlo-skvarky.html?gclid=Cj0KEQjwi_W9BRD_3uio_Jz-p8UBEiQANU80vkPgfCGV0p92fb8axvhZCjOjx2-u1n9OURSL1pBV5GUaAqim8P8HAQ
Přelít přes sito.
Pak odebrat tekuté sádlo pro rychlejší spotřebu nebo kozmetiku / pak po vychladnutí uschovávat v lednici /.
Zbytek na sítu / nebo extra plechu - ještě pustí tuk / položit na zbytek sádla v hrnci a na 120 - 140°C a dopéct škvarky do zlatova. Přitom se bez přepálení sádla dokonale odpaří zbytky vody - dlouhodobě pak lze sádlo skladovat i mimo lednici.