Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rakytníkový sirup zastudena

Rakytník je nabitý vitamíny a sirup připravený šetrným způsobem zastudena jich většinu uchovává. Pokud máte tento keř na zahradě nebo v blízké přírodě, určitě si jeho léčivou sílu nenechte ujít a vyrobte si rakytníkový sirup zastudena.

Hodnocení receptu je 4,8 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min bez doby rozpouštění cukru

40 min (40 min příprava, bez doby rozpouštění cukru)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 036 kJ /
6 940 kcal
Bílkoviny10,00 g
Tuky60,00 g
Vláknina20,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 70 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 580,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plody rakytníku odšťavíme, případně rozdrtíme a propasírujeme, abychom získali čistou šťávu bez slupek a semínek. Krok 2: Vylisovanou šťávu smícháme s cukrem a necháme ho pomalu postupně rozpustit. Občas promícháme, aby se cukr lépe rozpouštěl. Krok 3: Poté vmícháme kyselinu citronovou. Krok 4: Sirup plníme do čistých sklenic nebo lahví, které jsme předem vypláchli horkou vodou, aby byly sterilní. Krok 5: Okraje i víčka před uzavřením důkladně očistíme, ideálně je otřeme alkoholem. Krok 6: Uchováváme v chladu, nejlépe v lednici.

TIP: Oblíbené recepty na bylinné sirupy a medy

Zveřejněno 16. 10. 2013

Poznámka autorky hosta

Preventivně podáváme 1 lžičku denně, při nachlazení 3x denně. Je známo, že jeden plod rakytníku pokryje denní potřebu vitaminu C.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Rakytníkový sirup zastudena

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mkvA

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Rakytníkový sirup zastudena

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mkvA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (39)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

OK

výborná šťáva, píchance nevadí, říkám si, že to dělám pro naše zdraví :-K

Dneska jsem udělala tuto šťávu a je super,jsem spokojená:-):yes:

Ja mam rakytniky 3 samice a jednoho samce, odrudu Lekora, take z Lyse nad Labem. Pestuju je jako stromy cca 3 m vysoke a prubezne orezavam bocni vyhony. Kdyz se plody trhaji u mladeho stromku kolmo sa stopku a dle bobulek postupne od konce vetvicky, tak se trhaji relativne dobre. Kdyz je stromek vetsi a starsi tak vetvicky striham,mrazim a pak oklepavam. Je to pohodlnejsi. Zasadne delam vsechno v latexovxch rukavicich a ostny pak nevadi. Jinak bych porad vytahovala zbytky ostnu, protoze se kuze kolem nich zanuti.

Moje žena plody rakytníku češe vidličkou! Krátká silnější. Větvičky nastříhá na cca 20 cm. Jde to dobře.

Jarda: tak to je dobrá vychytávka;-):yes:

Tak se zase letos chystáme sklízek rakytník. Už se těšíme na trhání. To zase bude píchanců. Ale určítě to za to stojí. Letos vyzkoušíme váš recept.

cadilka: Také to tak dělám. Je to lepší než jíst samotné plody. :-p

Zdravím všetkých súčasných aj budúcich pestovateľov rakytníka!
Pestujeme ho niekoľko rokov a spočiatku sme s ním mali viac problémov ako osohu.Vlani som sa na výstave AX Nitra porozprával s jednou milou zástupkyňou veľkopestovateľa /PD Tvrdošovce/, ktorá mi poradila ako nato.Keďže u nás na dolniakoch (a pri mojom polievaní)
rastie rakytník ako vŕba, nie je problém aby bola za dva roky výška kríka okolo dvoch metrov. Tak krásne zarodené konáriky ostrihám a v truhlicovej mrazničke nechám premrznúť. Potom stačí oklepať, rýchlo prebrať a šup naspäť do mrazničky, alebo po rozmrazení spracovať.
Samozrejme sušíme aj listy na čaj. Aj napriek ostňom, je to storočiami vyskúšaný dar prírody, len ho treba užívať a pestovať.Prajem veľa úspechov! Andrej

Rakytník každý podzim sklízím tak, že vezmu malou stoličku, velký lavor a manikurní nůžky. Usadím se a pak už jen odstřihávám bobulky z větviček, občas se píchnu o trn, ale alespoň vím, že nejsem šípková Růženka a tohle mě spíše probere. Těch pár píchanců ;-( za tu zdravou pochoutku stojí. ;-)

Zatím jsem bobulky jen zmrazovala a užívali jsme je jen tak rozmražené, ale letos už jsou keříky větší a bobulek více, tak udělám rakytníkovou šťávu s medem.:-p Jsem zvědavá na tu chuť.

Miluše Dzubová: máte naprostou pravdu, je to neotrhatelné. O beztrných odrůdách slyším poprvé. My letos něco s ostříhanými větvemi dali zmrznout, pak oklepali. Jinak nelítostně vykopáváme všechny odnože samců, velmi prořezáváme, i samice vysoké větve:-)). Při sběru mám pocit, že údajný zdravý účinek je neúměrný vynaložené námaze:-D:-(

Miluše Dzubová 14. 10. 2014 20:16
Také jsem podlehla slibovanému zázraku rakytník,zakoupené sazenice
v Lysé nad Labem na výstavě.Samec má jakési pupeny podobné kočičkám,
objevují se už v lednu jako na lísce jehnědy.Samice je štíhlejší a
roste mnohem pomaleji, květy jsou drobné zelenavé ani si jich často nevšimnu až bobulí.Dlouho nijak nerostli jen samec,samice dlouho byla
zakrslá až najednou vyrazila jako topol má skoro 4m.děsně se rozrůstá
a ty trny,děs a hrůza.Obírala jsem je pinzetou a proklínala se že jsem si takovou hrůzu dala dobrovolně na zahradu(nyní jsou beztrné
odrůdy)známá mi poradila rozmačkat zralé bobule smíchat s vodou ,
procedit a dát tolik medu aby se dala pít vzniklá limonáda.Marmelá
da mi chutnala koupená,nemám odvahu otrhat takové množství na výrobu marmelády.Letos mám rakytník obvzlášť obalený a jímá mně hrůza až ho budu muset otrhat,ani mráz mi nepomohl.Bobule při zběru děsně praskají a příšerně smrdí a ruce jsou jak od slupek z
ořechů.Otec mi vyhrožuje že je vykope,neboť se rozrůstají jako mali
ny a ostružiny.PS:neví někdo recept na jablešné víno,dříve
se dalo běžně koupit(8kčs) ale dnes jen mošt.Děkuji Dzubová.

:-Oje to ok, ze neco takoveho je. Dnes jsem trhala a budu delatsirup.:yes: pak napisu.:-8

Rakytnik by mal zacat rodit v siestom roku,niekedy sa stava,ze zarodi uz v tretom roku,tak zizala pockaj,uvidis.

Na rakytniku je vsetko zdrave hlavne tie,, oddienky",koren aj kora.Hodne sa vyuziva v ruskej homeopatii.
Hosta ,ty mas urcite skusenosti s rakytnikom,lebo ho mas na zahrade,ja to poznam iba teoreticky a kupujem ho v ruskom obchode.urcite to vies,ze ked sa odstredi syrup tak tu suchu cast bez stavy treba vysusit a pouzivat na caj v nom ostava mnozstvo cennych latok a hlavne v jadierkach olej,ktory je velmi dobry na zalud.problemy a mnoho inych.

Tématické fráze:
recepty z rakytniku, rakytnik recepty, rakytníkové výrobky recepty, rakytníková štáva výroba, kdy se sklízí rakytník, šťáva z rakytníku recept, rakytnikova stava recept, domácí štáva z rakytníku, rakytníkové výrobky, rakytník v medu recept, domácí recepty z rakytníku, domácí rakytníková šťáva, rakytníková šťáva za studena, rakytnik recept, výroba rakytníkového sirupu, stava z rakytniku, šťáva z rakytníku za studena, rakytníkový sirup recept na imunitu, šťáva z rakytníku výroba, co z rakytniku recepty

Suroviny:
rakytník, cukr krupice, kyselina citronová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu