Jednoduchá šípková marmeláda
Chcete si připravit kančí maso s pověstnou šípkovou omáčkou? Základ této omáčky tvoří právě šípková marmeláda. Není vůbec složité ji připravit a hodí se nejen ke zvěřině, ale také do cukroví nebo na chleba.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 634 kJ / 3 498 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,76 g |
Tuky | 3,69 g |
Vláknina | 242,74 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 57 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 727,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z poloviny citronu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
Krok 2: Šípky rozpůlíme, zbavíme stopek a bubáků a vyklepeme vnitřek šípku. Pro zjednodušení lze použít celé šípky bez čištění, ale v marmeládě pak mohou zůstat drobné štětinky.
Krok 3: Dáme do kastrolu a zalijeme vodou tak, aby byla voda asi 3 cm nad šípky. Přidáme kůru z citronu a vaříme, až se šípky rozvaří.
Krok 4: Rozvařené šípky propasírujeme, přidáme kyselinu citronovou, mletý hřebíček, cukr a šťávu z citronu.
Krok 5: Za stálého míchání vaříme do požadované konzistence. Podle potřeby přidáme želírovací prostředek dle instrukcí od výrobce.
Krok 6: Ještě horkou marmeládu plníme do čistých sklenic, otřeme hrdla, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Zveřejněno 21. 10. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jednoduchá šípková marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NrzL
Moje poznámka
Jednoduchá šípková marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NrzL
Nejnovější recepty
Kuřecí nudličky se zeleninou a houbami
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové nudličky s lesními houbami
Přidáno před 4 hodinami
Flíčky s lesními houbami
Přidáno před 4 hodinami
Cuketový sachr
Přidáno před 14 hodinami
Marmeláda z rynglí
Přidáno 2. 9. 2025 21:12:57
Kuřecí karbanátky s pečenými rajčaty (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 2. 9. 2025 20:17:14
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Segedínský salát podle ČSN
Sahula před 4 hodinami
Pečená švestková povidla
Petik05 před 4 hodinami
Belgické vafle
ne.honzula12 před 7 hodinami
Zapečené špecle se smaženou cibulkou
Linerka před 7 hodinami
Cuketovo-zeleninová směs
MonikaP. před 8 hodinami
Domácí kečup
Mistrova před 9 hodinami
Bábovka z tvarohu
Pavla.fic před 10 hodinami
Drobenková buchta se švestkami
anna.s před 10 hodinami
Rajská z čerstvých rajčat
Onzyx před 13 hodinami
Dukátové buchtičky
Jarda1972 před 13 hodinami
Tématické fráze:
šípková šťáva,
šípková marmeláda bez cukru,
šípková marmeláda,
šipkova marmelada recept,
šípková šťáva recept,
šípková zavařenina recept,
top recepty šípková marmeláda,
šípková marmeláda postup,
jednoduchá šípková zavařenina,
jednoducha marmeláda recept,
šípková zavařenina,
šípková marmeláda jednoduše,
šípková marmeláda bez bez cukru,
recept šípková šťáva,
recepty na sipkovou marmeladu,
vnitrek šípků,
příprava šípkové marmelady,
recepty-šípková marmeláda,
šípková štáva recepty,
recept šípková zavařenina
Suroviny:
šípky,
cukr třtinový,
koření hřebíček,
kyselina citronová,
citron,
Komentáře (11)
šípky zbavím stopek a okvětí, dám do kastrolu a zaliji vodou, zvolna vařím až změknou. Prolisuji, odpad ještě řídím vodou, aby se všechna dřeň vylisovala, to je jediný pracný. Do protlaku dám cukr, želírovací prostředek a ještě povařím. 'Chloupky z šípků se perfektně rozvaří. Horkou do skleniček a dnem vzhůru. Na 1 kg šípků 200-300 g písk.cukru, já dávám spíše méně, 1/2 balíčku želír.prostředku. Jelikož mám často maso z kance, tak mám šípk.džemu velikou spotřebu.
rihana:
No, já mám sice nerezové patro
No, ten kdo někdy vařil šípkovou zavařeninu podobným způsobem (ad 1 postupu), tak se nemůže nezeptat, jak že se to může dělat složitěji (pracněji)?
Ale dá sa to robiť aj jednoduchšie. Ja prinesiem šípky a suseda uvarí lekvár.