Jednoduchá šípková marmeláda
Chcete si připravit kančí maso s pověstnou šípkovou omáčkou? Základ této omáčky tvoří právě šípková marmeláda. Není vůbec složité ji připravit a hodí se nejen ke zvěřině, ale také do cukroví nebo na chleba.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 634 kJ / 3 498 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,76 g |
Tuky | 3,69 g |
Vláknina | 242,74 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 57 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 727,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z poloviny citronu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
Krok 2: Šípky rozpůlíme, zbavíme stopek a bubáků a vyklepeme vnitřek šípku. Pro zjednodušení lze použít celé šípky bez čištění, ale v marmeládě pak mohou zůstat drobné štětinky.
Krok 3: Dáme do kastrolu a zalijeme vodou tak, aby byla voda asi 3 cm nad šípky. Přidáme kůru z citronu a vaříme, až se šípky rozvaří.
Krok 4: Rozvařené šípky propasírujeme, přidáme kyselinu citronovou, mletý hřebíček, cukr a šťávu z citronu.
Krok 5: Za stálého míchání vaříme do požadované konzistence. Podle potřeby přidáme želírovací prostředek dle instrukcí od výrobce.
Krok 6: Ještě horkou marmeládu plníme do čistých sklenic, otřeme hrdla, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Zveřejněno 21. 10. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jednoduchá šípková marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NrzL
Moje poznámka
Jednoduchá šípková marmeláda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NrzL
Nejnovější recepty
Cukeťák
Přidáno před 12 minutami
Korejský salát z okurek
Přidáno před 17 hodinami
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno před 23 hodinami
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno 16. 7. 2025 17:24:59
Zapečené barbecue fazole
Přidáno 16. 7. 2025 17:22:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svíčková na smetaně
Kahy0 před 37 minutami
Pečená cuketa s česnekovo-koprovým dipem
magdalenka před 58 minutami
Rýžový nákyp
Tereziena před 3 hodinami
Slaný cuketový koláč
Markeeta před 4 hodinami
Pečená uzená makrela s cibulí a koprovými brambory
TutenOnen před 10 hodinami
Kuskusový salát - tabbouleh
Simona Maskova před 12 hodinami
Brynzová omáčka s brokolicí
Tonja před 13 hodinami
Bublanina s jogurtem
Lucie.. před 13 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
jana.subi před 13 hodinami
Křehký mřížkový koláč
Kristinaaa před 14 hodinami
Tématické fráze:
šípková šťáva,
šípková marmeláda bez cukru,
šípková marmeláda,
šipkova marmelada recept,
šípková šťáva recept,
šípková zavařenina recept,
top recepty šípková marmeláda,
šípková marmeláda postup,
jednoduchá šípková zavařenina,
jednoducha marmeláda recept,
šípková zavařenina,
šípková marmeláda jednoduše,
šípková marmeláda bez bez cukru,
recept šípková šťáva,
recepty na sipkovou marmeladu,
vnitrek šípků,
příprava šípkové marmelady,
recepty-šípková marmeláda,
šípková štáva recepty,
recept šípková zavařenina
Suroviny:
šípky,
cukr třtinový,
koření hřebíček,
kyselina citronová,
citron,
Komentáře (11)
šípky zbavím stopek a okvětí, dám do kastrolu a zaliji vodou, zvolna vařím až změknou. Prolisuji, odpad ještě řídím vodou, aby se všechna dřeň vylisovala, to je jediný pracný. Do protlaku dám cukr, želírovací prostředek a ještě povařím. 'Chloupky z šípků se perfektně rozvaří. Horkou do skleniček a dnem vzhůru. Na 1 kg šípků 200-300 g písk.cukru, já dávám spíše méně, 1/2 balíčku želír.prostředku. Jelikož mám často maso z kance, tak mám šípk.džemu velikou spotřebu.
rihana:
No, já mám sice nerezové patro
No, ten kdo někdy vařil šípkovou zavařeninu podobným způsobem (ad 1 postupu), tak se nemůže nezeptat, jak že se to může dělat složitěji (pracněji)?
Ale dá sa to robiť aj jednoduchšie. Ja prinesiem šípky a suseda uvarí lekvár.