Zavařování ořechových jader
Sklidili jste letos hodně ořechů a přemýšlíte, jak je uskladnit, aby vám co nejdéle vydržely? Zkuste je zavařit. Vydrží déle než jeden rok, a to bez nejmenší změny chuti. Vyzkoušet můžete zavařování v hrnci, horkovzdušné troubě, myčce nebo nasucho v mikrovlnce.
Postup přípravy
Krok 1: Jádra ořechů řádně vysušíme.
Krok 2: Sklenice musí být čisté a též dobře vysušené.
Krok 3: Jádra nasypeme do sklenic a dobře zavíčkujeme. Na ořechy by měla být koupená nová víčka, která můžeme příště použít při zavařování různých kompotů.
Krok 4: Sklenice urovnáme do zavařovacího hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly do poloviny ponořené.
Krok 5: Sterilujeme je na mírném ohni 10 minut od bodu varu tak, aby chytilo víčko. Elektrický sporák z 6. stupně přepneme na 4.
Krok 6: Ořechy vydrží i 2 roky bez újmy na chuti a vůni. Do sklenice 0,7 l se vejde 300–330 g jader, v závislosti na jejich velikosti.
Zveřejněno 15. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zavařování ořechových jader
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OM1r
Moje poznámka
Zavařování ořechových jader
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OM1r
Nejnovější recepty
Vepřové kotlety se smetanovou houbovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Dýňový kompot
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky naložené v jogurtu a smažené v těstíčku
Přidáno před 18 hodinami
Krevety
Přidáno 25. 9. 2025 20:10:32
Dýňové lívanečky
Přidáno 25. 9. 2025 16:03:03
Pečená kuřecí křídla se sýrovým dipem, bramborami a paprikou
Přidáno 25. 9. 2025 15:56:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
IBera před 21 minutami
Jablečná roláda
Petulice před 50 minutami
Květák v těstíčku
Petulice před 1 hodinou
Bublanina s ovocem
Miroslav_Steiger před 1 hodinou
Sirup z rýmovníku
Foxinka před 2 hodinami
Smažené sýrové kuličky
HanaS92 před 10 hodinami
Drobenka na koláč
Veruncicka před 11 hodinami
Pečené toustové roládky s ledovým salátem
Rapljan před 14 hodinami
Jablečný koláč s ovesnými vločkami
iveta.kroul před 15 hodinami
Drobenková buchta se švestkami
andy.mocuba před 15 hodinami
Tématické fráze:
vlašské ořechy zavařování,
prodej vlašských ořechů 2015,
jak zavařovat vlašské ořechy,
prodej ořechů 2015,
vlašské ořechy prodej 2015,
sterilizace vlašských ořechů,
jak zavařit ořechy,
sterilizace orechu,
zavařujeme ořechy,
jak se zavařují ořechy,
vlašské ořechy - zavařování,
jádra vlašských ořechů,
jak sterilovat orechy,
zavaření ořechů,
vlasske orechy sterilizace,
zavareni vlasskych orechu,
zavařování,
orechova jadra,
jak zavařit vlašské ořechy,
jádra vlašských ořechů prodej
Suroviny:
ořechy vlašské
Komentáře (146)
Jak uskladnit jádra vlašských ořechů metodou "nasucho"? Šup s nimi do sklenic nebo je naložte do medu
Když koukám na Vaši fotku, tak víčko je kovové
Předem děkuji za Váš čas.
S pozdravem
Monika Horňáková
nejen zavařování ořechových jader, ale hlavně jak se vypořádat s výskytem molů. Pro vysvětlenou, já jsem před 2 roky dostala tašku ořechů, dala jsem si ji do spížky v novém rodinném domě, zapomněla jsem na ně a to se mě nevyplatilo, za 1/2 roku jsem byla nešťastná z následků, ale vymýtila jsem množství molů a larev, úžas!!! Objevila jsem jeden e-
Děkuji za předání, s pozdravem Alena Kovářová, Brno
alena.kovarova@seznam.cz
Proto jsem sháněla radu, zda jdou vyloupat ještě nedosušené a dosušit v troubě nebo sušičce - poradili mi na fb v "sušičkové" diskuzi
Letos jsme to udělali poprvé taky, protože ořechů bylo hodně, počasí vlhké a neměli jsme je kde sušit. Vyloupaná jádra jsme dosušili v sušičce, jde to i v troubě. Nijak neutrpí na kvalitě, spíš naopak. Už to budem dělat pouze takto, je to pro nás rychlejší
Vydrží do nových ořechů, nepoškozená skořápka ořechu je nejlepší konzerva. Váš recept je ještě šetrný. Mnozí ořechy neusušené ihned po sklizni vyloupou a dají do mrazáku.
Ono to funguje i bez vody: vzduch ve skle se teplem roztáhne, flaška si pod víčkem uleví z přetlaku a po ochlazení se víčko snížením tlaku přicucne.
No, obvykle se přicucne...
Jinak moli jsou v každé kuchyni kde je nějaká mouka nikdo se jich zcela nezbaví je třeba rychle spotřebovat a mít na ně mucho mololapky..