Křehký špaldový koláč s jahodami
Tento koláč kombinuje jemnost špaldového těsta s osvěžující sladkostí čerstvých jahod. Špaldová mouka dodává těstu nejen křehkost, ale i nutriční hodnoty, což činí tento koláč skvělou volbou pro ty, kdo dbají na zdravou stravu.
Suroviny pro 1 kus
koláčová forma průměr 26 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 218 kJ / 2 681 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 73,10 g |
| Tuky | 131,44 g |
| Vláknina | 22,50 g |
| Cholesterol | 831 mg |
| Sodík | 283 mg |
| Sůl | 0,58 g |
| Sacharidy | 279,79 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme těsto. Žloutek vyšleháme s cukrem a rozpuštěným máslem do jemné pěny a postupně vmícháme i všechnu mouku. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout chvíli v chladu lednice.
Krok 2: Mezitím co těsto tuhne v lednici, připravíme náplň. Tvaroh smícháme s jedním žloutkem, cukrem a pudinkovým práškem. Přidáme citron a rum pro vůni. Poté opatrně zamícháme sníh vyšlehaný z obou bílků.
Krok 3: Formu vyložíme pečicím papírem. Zmačkáme ho pod proudem vody a pořádně vyždímáme. Pak s ním formu vyložíme, aniž by se krčil a "utíkal".
Krok 4: Z těsta odebereme malý kousek, zbytek vyválíme na placku (pokud to nejde, těsto "vytlapkáme" rukama) a rozprostřeme do připravené pečicí formy.
Krok 5: Z odloženého zbytku těsta vyválíme váleček, kterým vytvoříme těstu okraj, aby nevytekla náplň.
Krok 6: Těsto propíchneme na několika málo místech vidličkou, aby se při pečení nevzdouvalo. Pečeme v troubě rozpálené na 170 °C, přibližně 5 minut.
Krok 7: Poté opatrně vytáhneme, nalijeme do formy krém a nahoru poklademe omytými a rozkrojenými jahodami. Je možné posypat ještě drobenkou, kterou vytvoříme z mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1.
Krok 8: Dopečeme při 170 °C dalších přibližně 30 minut, dozlatova, podle zkušeností s vlastní troubou.
Zveřejněno 6. 4. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Křehký špaldový koláč s jahodami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wwAm
Moje poznámka
Křehký špaldový koláč s jahodami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wwAm
Nejnovější recepty
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 6 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 8 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Belgické lanýže
Přidáno 15. 12. 2025 18:05:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 18 minutami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 39 minutami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 40 minutami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 1 hodinou
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 1 hodinou
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 2 hodinami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 2 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 2 hodinami
Krkovička po staročesku
katadanisova11 před 2 hodinami
Perníčky,které jsou hned měkké
Noumik před 3 hodinami
Tématické fráze:
jahodový koláč ze špaldové mouky,
spaldovy koláč,
špaldový jahodový koláč,
křehký jahodový koláč,
krehky kolac s jahodami,
krehky kolac ze spaldove mouky,
špaldový koláč recept,
recept na špaldový koláč,
jahodový kolač špaldové mouky,
špaldový dort,
špaldový koláč s tvarohem,
koláč s jahodami ze špaldové mouky,
jahodovy kolac mama v kuchyni,
koláč že špaldové mouky,
křehký tvarohový koláč ze špaldové mouky,
špaldový linecký koláč,
koláč že špaldové mouky s jahodami,
jahodový kolač se špaldové mouky,
linecký tvarohový koláč ze špaldove mouky,
tvarohový koláč ze špaldové mouky
Suroviny:
mouka špaldová hrubá,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
tvaroh,
vejce,
bílek,
cukr krystal,
cukr vanilkový,
pudink vanilkový,
rum,
kůra citronová,
šťáva citronová,
jahody
Komentáře (7)