Vošouch

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Bramborová jídla 10 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
300 g brambor
5 dcl mléka
1 vejce
2 lžíce sádla
1 cibule
1 kostka droždí(42 g)
5 stroužků česneku
špetka cukru (na kvásek)
sádlo na vymazání pekáčku
škvarky se sádlem nebo jen škvarky
majoránka
mletý pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Uděláme si kvásek - trochu vlažného mléka, rozdrobené droždí, 1 lžička mouky a špetku cukru.

  2. Brambory jemně nastrouháme, slijeme vodu, přidáme vejce, mouku, zbylé mléko, sádlo se škvarky, nebo jen škvarky, na proužky nařezanou cibuli, smícháme, přidáme kvásek a zlehka ještě promícháme.

  3. Nakonec dáme rozetřený česnek, pepř, majoránku, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na 20 minut.

  4. Poté vlijeme na pekáč, který vymažeme sádlem, zase přikryjeme a opět 20 minut necháme kynout.

  5. Dáme do trouby a po 20-ti minutách potřeme vošouch rozpuštěným sádlem a pečeme ještě 30 minut, dokud vošouch nezezlátne.

Poznámka

Vošouch má podle krajů více názvů např.- báč, toč, cmunda....

Výborné je k němu kyselé zelí.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 202 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vošouch

  • Zdeňka Zdeňka(neregistrovaná)

    Lidi,dala bych si vošouch s cmundou a jako přílohu bramborák. :-p

    Odpovědět

  • vladapoki vladapoki

    Docela mne překvapuje, že se typicky plzeňský název pro bramborák "Vošouch" říká i v jiných krajích...
    Vždy jsem měl za to, že jinde je to prostě "cmunda" :-)

    Odpovědět

  • paajus paajus

    mnam mnam...:yes:

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Jaňulko,už mám recept v oblíbených a o víkendu určitě přijde na řadu.:-) Kombinace česnek a majoránka je kouzelná. To zaslouží bodík.;-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Jani z J.Hradce. Máš pravdu, že je to jídlo našich babiček , našeho kraje a taky někdo říká jako ty kynutá cmunda i jako já a nebo i spolu Kynutá na pekáči. Jíme to teplé i studené. Je to bezva jen tak flák studeného dílu odkrojit a s okurkou jako studený prejt na pekáči Mňam.:-p

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Holky díky, díky!!!
    Jani R., taky se tomu říká kynutá cmunda(jak říká HankaPu)-ono to má tolik názvů....
    Elizo, uzený a kyselé zelí, to nemá chybu, ale já to dělala k večeři, tak jenom s tím zelím a skoro bychom ten pekáček sež..., manžel to jedl i k snídani:-O;-)My tyhle věci máme moc rádi- kuchyně našich babiček...:yes:

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    U nás je to téměř jako " Cmunda na pekáči" +bodík

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Tak u nás se tomu říká kynutá cmunda a fakt je to pochoutka:-) máš bodíka:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Taky se mi to líbí...:-p Jenže doma k tomu budou vyžadovat uzené a zelí, případně špenátek... Jsou děsně zmlsaní, ale na chalupě je to kupodivu opouští. Nebo chápou, že tam moje vařivá vášeň ustupuje ve prospěch slunění a lenošení...;-) Takže - vytisknu a realizace mě nemine...:-)!

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Bože, to vypadá žravě! Je to něco, jako bramborák na plech, ne? Já jsem kdysi něco podobného dělala a říkali jsme tomu chudobnica;-) Za chutě, které jsi na večer udělala ti letí z Orlové plusík!

    Odpovědět

TIP dne na email

Tématické fráze: kynutá cmunda kynutá cmunda na plech cmunda na plech kynuta cmunda v troube kynutá cmunda na plechu bramborák na plech litá cmunda cmunda kynutá báč recept plzenský bác recept cmunda recept bramborák na plechu plzenský vošouch bramborový báč cmunda na pekáči plzeňský báč bramborák v pekáči recept na báč cmunda na pekáč lity bramborak