Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 242 kJ / 3 882 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 182,72 g |
Tuky | 267,52 g |
Vláknina | 25,87 g |
Cholesterol | 1,06 g |
Sodík | 11,42 g |
Sůl | 27,76 g |
Sacharidy | 174,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na pánvi rozpustíme drobně pokrájený špek a zpěníme na něm drobně pokrájenou cibuli. Mleté maso dáme do mísy, přidáme napolo uvařenou rýži, vajíčko a polovinu špeku s cibulkou, přidáme sůl, pepř a kdo má rád, dá i trochu sypké Podravky (ochucovadlo). Promícháme. Připravíme zelné listy (snadněji se sloupnou z hlávky, když ji spaříme ve vroucí vodě), listy pak naplníme masem a zavineme.
Krok 2: Pekáček dáme na plotýnku, přidáme na něj sádlo, zbylý špek s cibulí a lžíci sladké papriky, promícháme a sundáme z plotýnky, aby se nespálila paprika. Na dno rozprostřeme polovinu kysaného zelí (je-li zelí moc kyselé, vymačkáme ho). Zavinuté zelné listy a naporcované uzené maso poklademe střídavě na zelí, přidáme i klobásky, přikryjeme zbylým kysaným zelím, podlijeme horkou vodou (ta by měla sahat jen pod povrch pokrmu). Zaklopíme pokličkou a dusíme v troubě doměkka.
Krok 3: Pak vyndáme pekáček z trouby a dovaříme na plotýnce. Vybereme zelné listy, uzené maso a klobásky a dáme stranou. Šťávu i se zelím přivedeme k varu, zalijeme smetanou s rozmíchanou moukou, omáčku tak zahustíme a ještě povaříme (nejméně 10 minut). Omáčka nemá být v žádném případě podobná segedýnu, tekutiny má být mnohem méně, zato masa a zelí více. Do omáčky vrátíme závitky, uzené maso a klobásky, prohřejeme a podáváme.
Na porci na talíř patří přiměřené množství zelí se smetanovou omáčkou, na to úhledně upravíme 1 zelný závitek, 1 porci uzeného masa a 1 klobásku. Knedlíky podáváme zvlášť na míse, aby si každý strávník nandal podle svého.
Na porci na talíř patří přiměřené množství zelí se smetanovou omáčkou, na to úhledně upravíme 1 zelný závitek, 1 porci uzeného masa a 1 klobásku. Knedlíky podáváme zvlášť na míse, aby si každý strávník nandal podle svého.
Zveřejněno 21. 2. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelný list po maďarsku (Sarma po maďarsku)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qzkl
Moje poznámka
Zelný list po maďarsku (Sarma po maďarsku)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Qzkl
Nejnovější recepty
Banánový chlebíček
Přidáno před 2 hodinami
Vepřové sádlo z domácí pekárny
Přidáno před 2 hodinami
Boršč na neděli
Přidáno před 10 hodinami
Tvarohovo povidlový koláč s mandlemi
Přidáno před 19 hodinami
Fazolová pomazánka
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvovo-jablečné dortíky
Přidáno 10. 10. 2025 16:01:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí utopenci
Simona Maskova před 6 minutami
Vláčný jogurtový koláč
Ludmila548 před 32 minutami
Hraběnčiny řezy
Zuzusmol před 41 minutami
Vepřový gyros v pitě
Daninek před 1 hodinou
Kynutý knedlík
Tynaja před 1 hodinou
Vepřová plec na cibuli s růžičkovou kapustou
ricci před 1 hodinou
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
veveruska3 před 1 hodinou
Mrkvová buchta s tvarohem
Janee před 1 hodinou
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
jaroslav_tucek@seznam.cz před 2 hodinami
Halušky ze Slezska
MarzamKa před 2 hodinami
Tématické fráze:
plněné zelné listy po maďarsku,
slovenske holubky na zelném listu s rajskou stavou,
maďarské plněné zelné listy,
zelny list,
slovenské plněné zelné listy,
slovenska sarma,
golubce po maďarsku,
plněné zelné listy sarma,
zelný list recept s klobásou,
(töltött káposzta) zelné listy,
nákládání zelného listu,
mleté maso v zelném listu madarsko,
mleté maso v zelném listu po madarsku,
uzené v zelném listu,
madarska kuchyne plneny zelny list,
recept zavitek po v maďarsku,
recept zavitek po v maďarsku,
nakládání zelí v maďarsku,
zelné listy,
jak nakládat zelné listy
Suroviny:
maso mleté,
rýže,
česnek,
vejce,
špek,
cibule,
pepř,
sůl,
podravka,
zelí hlávkové,
sádlo,
zelí kysané,
maso vepřové uzené,
smetana ke šlehání,
mouka
Komentáře (14)
Jedna moje kamarádka dělá téměř tentýž postup, jen bez klobásy a smetany, bez zahuštění, prostě přírodní, plněné zelné listy, uzené a dušené okořeněné kys. zelí. A vaří to ve velkém hrnci na Vánoce, to se na k ní sjede celá rodina a bez sarmy by neměli vánoce. Recept ale pochází ze Srbska od její maminky Srbky. To jen pro zajímavost.
https://www.toprecepty.cz/recept/9356-sedmihradske... Ak smiem, ponúkam aj túto dobrotu.
Toto jedlo je taká dobrota, že si to nezaslúži v žiadnom prípade. Nie je to buchta so zakysanou smetanou alebo placičky z mäsa (+vajce, škrob atď), alebo tzv. čína, bublanina, alebo "inovovaný " guláš - že to varil manžel,dedeček a pridal o koreninu viac a pod., tie sú tu x-krát.
Ale myslím, že na to množstvo ryže a mäsa treba viac zelných listov...
Len pre zaujímavosť som do podobných pridala môj spôsob. Obyčajne varím v pomalom hrnci, ale dá sa aj v "normálnom"...Pekný deň!