Pečené plněné zelné listy

Nonya Kuchař: Nonya

Doba přípravy: 60 minut 4 porce Hovězí maso 21 názorů

Suroviny

500 g mleté hovězí maso
1/2 hrníčku rýže
1 PL čerstvá petrželka
1 PL na drobno sekaných kopr
2 stroužky česneku
1 nasekaná cibule
2 lžíce rajčatový protlak
1 lžička paprika červená mletá
sůl
1 hrnek na podlití vývar
1 klobása uzená
1 chilli paprička
olej olivový
kyselé zelné listy
1/3 lžičky muškátový oříšek
1/3 lžičky kmín římský
pepř
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ryzu uvarime podla chute a dame na stranu. Na drobno nakrajanu cibulu , cesnak oprazime do sklovita na troche oleja pridame mlete maso pridame lyzicu oleja posypeme paprikou a rimskou rascou a cerstvo nastruhanym muskatovym orieskom ,oprazime -zatiahneme pri stalom miesani.Klobasu, ja som mal spanielske chorizo nakrajame na male kusky.Z cervenej fefronky vykrojime blanky a nakrajame na malicke kusky. Klobasu a feferonku pridame a chvilu podusime s masom. ( mne sa vzdy zdali tie co robievala mama take bez chuti , ja mam rad pikantnejsie tak fefronka nezaskodi ani kusok klobasy), aj ked je to moj prinos.Inac som si isty ze v daktorej miestnej variante su aj kobasy.

  2. Paradajkovy pretlak rozrobime v hrnceku teplej vody,pridame na drobno nakrajanu petrzlenovu vnat a na drobno nakrajany cerstvy kopor. Podusime cca 5 minut. Pridame predvarenu ryzu a ochutime sol, korenie a dame trochu vychladnut aby sa dalo so s plnkou pracovat.

  3. Ja som mal listy kupene ktore boli skor ako jemna kysla kapusta , ale som sa pytal u susedov ze sa to da velmi lahko urobit len obrat listy z kapusty( vyhodit vrchne) vykrojit tvrdsie casti z listov a trocha soli a octu a uvarit do makka . Tradicne sa sarma robi ako male rolky podobne velkosti dolmetes z vinnych listov ale na to treba mat cas a trpezlivost .Tak som si proces skratil. Na listy som kladol 2 lyzice plnky a zlozil najpr zo stran a potom zroloval.

  4. Tu uz som vobec nepostupoval podla receptu .Poukladal na vymastenu zapekaciu misku podlial vyvarom "postrasil" petrzlenovou vnatou ,a do vyhriatej rury na cca 45 minut.Servirovalo sa s dobrym chlebom , a ja som si pridal este kyslej smotany .

Poznámka

Na sarmu si robi narok cely Balkan a stredomorie .Podla vsetkeho jej povod je z Turecka kde slovo “sarmak” je zabalovanie. Prisla mi pod ruku flasa na kyslo nalozenych kapustovych listov, takze vyrobim turecku verziu” Lahana sarma”. Lenze moji pomocnici sa na mna vykaslali tak som nerobil male rolky ako sa ma, ale nasu rychlejsiu pecenu verziu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 064 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečené plněné zelné listy

  • Anežka Osvaldová Anežka Osvaldová(neregistrovaný)

    U nas sa robí plnený kapustový (po česku zelný) list, tak ako tu v recepte, ale sa dá piect do pekáča s kyslou, ochutenou kapustou. Tiež je to paráda!!!

    Odpovědět

  • ywetuška ywetuška(neregistrovaná)

    Božské jídlo-v Polsku asi na prvním místě=golabki,ovšem podávají se s vařenými bramborami a jsou fakt moc dobré.:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Hrabje.bas: :-p To je Váš problém, že nerad čtete, recept je :yes:

    Odpovědět

  • Hrabje.bas Hrabje.bas(neregistrovaný)

    Než člověk dočte do konce, tak ho to přestane bavit.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    mag-da-lena: U nás na východe sú to golubky. to z tej poľštiny.;-)

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    Bodík jsem dala před x lety, ale dnes se tak dívám na recept a jdu na zkoušení, já jsem to jedla před 6 lety u p. sousedky, to bylo :yes:, ráda vyzkouším znovu a beru také níže uvedený komentář :-!

    Odpovědět

  • mag-da-lena mag-da-lena

    V Polsku jsou to golabki. Moc dobré, v restauraci jsem je jedla místo rajské s houbovou omáčkou a bylo to vynikající. Ještě dodám, že hlávka zelí se celá - tedy bez košťálu, vloží do velkého hrnce s vodou a listy se pomalu ovařují, já je postupně odebírám a pak teprve plníme směsí rýže s masem.

    Odpovědět

  • Lída Romančáková Lída Romančáková(neregistrovaný)

    Rodiče se narodily v Banátu-Svatá Helena a sármu maminka také vařila ,nakládali jsme celé hlávky do sudu se zelím,bylo to výborné,dnes ji vaříme -ochucené mleté maso +vařené kroupy,kyselé zelí,maminka také používala kroupy:-)

    Odpovědět

  • Katerina Katerina(neregistrovaná)

    moc slozite ja tam davam misto klobasy skvarky a vypeceny bucek a kopr nedavala ani babicka ani maminka;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-p+14:yes:Vypadají moc krásně:-K

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2

    Krásně vypadající recept!:yes:

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Také je dělám s kapustovými listy a bez rýže s rajskou omáčkou.Je to mňamka.;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Nonya, zelné listy taky dělávám, i když s jiným kořením a máme je rádi. Naučil mě je už hodně dávno sestřenice manžel, je Rumun. Dávám ti zaslouženě 11.bod:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • spagetka spagetka

1 2

Tématické fráze: plněné zelné listy plněný zelný list recepty plněné zelné listy sekaná v zelném listu recept plněné zelné listy sekana v zelnem liste golubci zelné listy golubci recept plněný zelný list recept recept na plněný zelný list plněný zelný list zapečený plněný kapustový list plněné zelné listy rýží plněné zelné rolky plněné kapustové listy zelné listy plněné mletým masem plněny kapustny list turecká sarma recept plněné vinné listy

Zapomněl/a jsem heslo