

Pečené plněné zelné listy
Suroviny 4 porce
- 500 g mleté hovězí maso
- 1/2 hrníčku rýže
- 1 PL čerstvá petrželka
- 1 PL na drobno sekaných kopr
- 2 stroužky česneku
- 1 nasekaná cibule
- 2 lžíce rajčatový protlak
- 1 lžička paprika červená mletá
- sůl
- 1 hrnek na podlití vývar
- 1 klobása uzená
- 1 chilli paprička
- olej olivový
- kyselé zelné listy
- 1/3 lžičky muškátový oříšek
- 1/3 lžičky kmín římský
- pepř
Postup přípravy receptu
Ryzu uvarime podla chute a dame na stranu. Na drobno nakrajanu cibulu , cesnak oprazime do sklovita na troche oleja pridame mlete maso pridame lyzicu oleja posypeme paprikou a rimskou rascou a cerstvo nastruhanym muskatovym orieskom ,oprazime -zatiahneme pri stalom miesani.Klobasu, ja som mal spanielske chorizo nakrajame na male kusky.Z cervenej fefronky vykrojime blanky a nakrajame na malicke kusky. Klobasu a feferonku pridame a chvilu podusime s masom. ( mne sa vzdy zdali tie co robievala mama take bez chuti , ja mam rad pikantnejsie tak fefronka nezaskodi ani kusok klobasy), aj ked je to moj prinos.Inac som si isty ze v daktorej miestnej variante su aj kobasy.
Paradajkovy pretlak rozrobime v hrnceku teplej vody,pridame na drobno nakrajanu petrzlenovu vnat a na drobno nakrajany cerstvy kopor. Podusime cca 5 minut. Pridame predvarenu ryzu a ochutime sol, korenie a dame trochu vychladnut aby sa dalo so s plnkou pracovat.
Ja som mal listy kupene ktore boli skor ako jemna kysla kapusta , ale som sa pytal u susedov ze sa to da velmi lahko urobit len obrat listy z kapusty( vyhodit vrchne) vykrojit tvrdsie casti z listov a trocha soli a octu a uvarit do makka . Tradicne sa sarma robi ako male rolky podobne velkosti dolmetes z vinnych listov ale na to treba mat cas a trpezlivost .Tak som si proces skratil. Na listy som kladol 2 lyzice plnky a zlozil najpr zo stran a potom zroloval.
Tu uz som vobec nepostupoval podla receptu .Poukladal na vymastenu zapekaciu misku podlial vyvarom "postrasil" petrzlenovou vnatou ,a do vyhriatej rury na cca 45 minut.Servirovalo sa s dobrym chlebom , a ja som si pridal este kyslej smotany .
Poznámka od kuchařky
Na sarmu si robi narok cely Balkan a stredomorie .Podla vsetkeho jej povod je z Turecka kde slovo “sarmak” je zabalovanie. Prisla mi pod ruku flasa na kyslo nalozenych kapustovych listov, takze vyrobim turecku verziu” Lahana sarma”. Lenze moji pomocnici sa na mna vykaslali tak som nerobil male rolky ako sa ma, ale nasu rychlejsiu pecenu verziu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pečené plněné zelné listy
-
U nas sa robí plnený kapustový (po česku zelný) list, tak ako tu v recepte, ale sa dá piect do pekáča s kyslou, ochutenou kapustou. Tiež je to paráda!!!
-
Božské jídlo-v Polsku asi na prvním místě=golabki,ovšem podávají se s vařenými bramborami a jsou fakt moc dobré.
-
Hrabje.bas:
To je Váš problém, že nerad čtete, recept je
-
Než člověk dočte do konce, tak ho to přestane bavit.
-
mag-da-lena: U nás na východe sú to golubky. to z tej poľštiny.
-
Bodík jsem dala před x lety, ale dnes se tak dívám na recept a jdu na zkoušení, já jsem to jedla před 6 lety u p. sousedky, to bylo
, ráda vyzkouším znovu a beru také níže uvedený komentář
-
V Polsku jsou to golabki. Moc dobré, v restauraci jsem je jedla místo rajské s houbovou omáčkou a bylo to vynikající. Ještě dodám, že hlávka zelí se celá - tedy bez košťálu, vloží do velkého hrnce s vodou a listy se pomalu ovařují, já je postupně odebírám a pak teprve plníme směsí rýže s masem.
-
Rodiče se narodily v Banátu-Svatá Helena a sármu maminka také vařila ,nakládali jsme celé hlávky do sudu se zelím,bylo to výborné,dnes ji vaříme -ochucené mleté maso +vařené kroupy,kyselé zelí,maminka také používala kroupy
-
moc slozite ja tam davam misto klobasy skvarky a vypeceny bucek a kopr nedavala ani babicka ani maminka
-
+14
Vypadají moc krásně
-
Krásně vypadající recept!
-
Také je dělám s kapustovými listy a bez rýže s rajskou omáčkou.Je to mňamka.
-
Nonya, zelné listy taky dělávám, i když s jiným kořením a máme je rádi. Naučil mě je už hodně dávno sestřenice manžel, je Rumun. Dávám ti zaslouženě 11.bod
-
-