Velikonoční vaječná hrouda
Na Slovensku je tradicí takzvaná velikonoční hrudka, leckde nazývaná také syrec nebo syrek. Jde o takzvaný vaječný sýr, trochu podobný vaječné tlačence. Podává se jako jednohubky nebo s pečivem, skvělá je doplněná strouhaným křenem, pažitkou nebo drobně nakrájenou jarní cibulkou.
Suroviny pro 1 dávka
1 hrouda
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 149 kJ / 1 709 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 119,80 g |
Tuky | 112,60 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 2,73 g |
Sodík | 1,48 g |
Sůl | 3,10 g |
Sacharidy | 54,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko nalijeme do hrnce, přidáme vyklepnutá vajíčka a sůl. Všechno dobře rozmixujeme, nejlépe tyčovým mixérem.
Krok 2: Dáme vařit, vaříme pomalu za stálého míchaní a stále mícháme, až se začne oddělovat voda a hmota hrudkovatět (je to podobné, jak kdybychom dělali tvaroh).
Krok 3: Uvařenou hmotu přecedíme přes síto, pak ji nandáme na gázu a pořádně vytlačíme vodu.
Krok 4: Hroudu zavěsíme a necháme přes noc odkapat.
Krok 5: Hotový výrobek dáme vychladit do lednice, pak krájíme na plátky jako sýr, podáváme s pečivem nebo zeleninou.
Zveřejněno 12. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční vaječná hrouda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BZXW
Moje poznámka
Velikonoční vaječná hrouda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BZXW
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Cuketový sachr
Přidáno před 1 hodinou
Marmeláda z rynglí
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí karbanátky s pečenými rajčaty (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 16 hodinami
Tvarohový chia pohár s ostružinami a čokoládou
Přidáno před 16 hodinami
Salát z pečených rajčat
Přidáno před 20 hodinami
Rýžová kaše s jablky
Přidáno 2. 9. 2025 10:01:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rajská z čerstvých rajčat
Onzyx před 10 minutami
Dukátové buchtičky
Jarda1972 před 27 minutami
Buchta Rafaelo
Alicia8 před 34 minutami
Špenátová polévka s mlékem
Kajkajak před 1 hodinou
Krkovička po farářsku
Tamarilka před 2 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
alus.s před 2 hodinami
Cikánské řízky
hd.monthy před 2 hodinami
Pečená švestková povidla
Katerain před 3 hodinami
Minutková krkovička (křehká)
lunav1 před 3 hodinami
Kuřecí kung pao z letáku Albert
Radka61 před 4 hodinami
Tématické fráze:
velikonoční recepty,
velikonoční vaječný sýr,
syr hrouda,
velikonocni vakecna,
velikosti vajec m a c v receptech,
velikonocni hrouda s vajec a mleka,
hrouda s mleka,
hrouda z vajec a mléka,
vaječna velikonočni,
velikonocni syr
Suroviny:
mléko plnotučné,
vejce,
sůl,
bylinky
Komentáře (13)
Janičko, sice všechny Vaše recepty jsou echt žravé, chci vyzkoušet i tento.
Není ten sýr výrazně cítit po vejcích a nebyly by lepší jen bílky?Já můžu sýr v jakémkoli množství (aby mi to ti moji rozmazlenci jedli)