Zajíčkové jidáše
Tradiční jidáše mají svým tvarem připomínat provaz, na kterém se Jidáš oběsil poté co zradil Ježíše. Proč si ale s dětmi neupéct ze stejného těsta třeba zajíčky? Budou stejně dobří jako klasické jidáše a dětem udělají radost.
Suroviny pro 16 kusů
16kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 552 kJ / 3 478 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 78,11 g |
Tuky | 107,11 g |
Vláknina | 16,60 g |
Cholesterol | 741 mg |
Sodík | 627 mg |
Sůl | 1,48 g |
Sacharidy | 542,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Obě dvě mouky, sůl a cukr smícháme a prosejeme. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto, mléko musí být vlažné a máslo rozpuštěné, ale vlahé. Necháme vykynout.
Krok 2: Nebo použijeme domácí pekárnu, kde se jako první dávají tekutiny, nakonec mouka a nahoru rozdrobené droždí. Použijeme program Těsto.
Krok 3: Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme na 16 stejných kousků ze kterých začneme tvarovat válečky.
Krok 4: Z jednoho konce odkrojíme větší kousek na hlavu a z druhého menší kousek na ocásek. Zbylý váleček ještě doválíme do tenka a svineme do spirály. Uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení.
Krok 5: Pak vytvarujeme hlavičku - váleček, který na jedné straně nařízneme a vytvarujeme uši (viz. foto). Spodní část hlavičky potřeme bílkem a přilepíme k tělu. Pak vytvarujeme kuličku jako ocásek a taky přilepíme bílkem. A rovněž přilepíme rozinky na místo očí, zamáčkneme je do těsta.
Krok 6: Jidáše na plechu přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 15-20 minut. Pak je pomašlujeme zbytkem bílku prošlehaného se žloutkem.
Krok 7: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 15-20 minut při 170 °C.
Krok 8: Po upečení ještě teplé zajíčky můžeme potřít rozpuštěným máslem smíchaným s medem. Podáváme po vychladnutí.
Zveřejněno 15. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zajíčkové jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZMy8
Moje poznámka
Zajíčkové jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZMy8
Nejnovější recepty
Krémová polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí karí
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno před 14 hodinami
Indické kuřecí nudličky
Přidáno před 23 hodinami
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno 15. 9. 2025 10:13:03
Kořenová zelenina ve sladkokyselém nálevu
Přidáno 15. 9. 2025 08:44:53
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sypaný tvarohovo-jablečný koláč
svidrnochovas@seznam.cz před 1 hodinou
Řecká musaka
misula29 před 2 hodinami
Jablečné koláče
macchinhtri030 před 5 hodinami
Treska na másle
Houmicek před 6 hodinami
"Gulášovka"z cukety
Jaruskaa před 8 hodinami
Polévka z červené čočky se slaninou a hruškou
kokronilla před 9 hodinami
Pečená rajčatová směs
Marfyk před 11 hodinami
Polévka z hlávkového zelí
Pitan před 23 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Macek13 15. 9. 2025 19:39
Špagety s mletým masem
Macek13 15. 9. 2025 19:38
Tématické fráze:
jidáše recept,
jidáše recepty,
recepty jidáše obrázky,
jidáše,
recept na jídáše,
recepty na jidáše,
zajíček z kynuteho testa,
zajíček z těsta na jidáše,
hlava zajíčka z z kynutého těsta těsta,
jidáše zajíček,
velikonoční jidáše zajicci,
recept jidaše,
recept na kynuté zajíčky,
recept jidaš,
jidaše zajíčci,
kynutý zajíček,
jidáš zajíček,
jidáše velikonoční zajíček,
zajíček z těsta,
zajíčci jidase
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
cukr moučkový,
sůl,
máslo,
žloutek,
mléko,
droždí čerstvé,
rozinky,
vejce,
máslo,
med
Komentáře (5)