Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezinkový med

Bezinkový med s tóny citrusů uvítáte jak v létě, tak i v zimě. Květy bezu uvaříte s citronem a pomerančem, takže se ke sladké chuti dokonale přidá i ta kyselejší. Další den pak už jen povaříte na požadovanou barvu a hustotu medu.

Hodnocení receptu je 4,1 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

stana5

Snadný

Doba přípravy 320 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 260 min + 24 hodin vyluhování

320 min (60 min příprava + 260 min tepelná úprava, + 24 hodin vyluhování )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 636 kJ /
6 127 kcal
Bílkoviny2,52 g
Tuky1,44 g
Vláknina8,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 22 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 521,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Citrony a pomeranče umyjeme a nakrájíme na plátky. Krok 2: Květy opereme a s citrony a pomeranči povaříme v 1,5 l vody asi tak 20 minut. Odstavíme a necháme vyluhovat 24 hodin. Krok 3: Potom přecedíme přes plátýnko a vymačkáme, přidáme cukr a vaříme pozvolna za občasného míchání asi 4 hodiny. Krok 4: Po uvaření plníme za tepla do skleniček. Utřeme hrdla, zavřeme a otočíme dnem vzhůru. Tím se zatáhnou víčka.

TIP: Jak zabránit prasknutí sklenice při jejím plnění horkou tekutinou

Zveřejněno 12. 5. 2013

Poznámka autora stana5

Čím budete vařit déle ( asi 4 hodiny ), tím bude hustší a tmavší. Aby jste zjistily jakou bude mít váš med barvu, zkuste na talířek kápnout a necháte trochu vychladnout a uvidíte jak je hustý a jakou bude mít barvu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezinkový med

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YYBn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezinkový med

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YYBn

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Takže, dělala jsem podle receptu, teda až na citron a pomeranč, který jsem použila pouze po kuse .. jinak jako ok, chuťově dobré, jen nedoporučuji vařit déle než dvě hodiny!!! Po hodině a 3/4 jsem odstavila. Protože poté by vám med velmi ztmavl, špatně jej budete dostávat ze skleniček tím, jak bude zkaramelizovaný a tvrdý .. ráda bych se zeptala autorky, jak jej pak ze skleniček dostává, mám takhle špatně navařené pampeliškové medy a nejdou ani nabrat, jak jsou tvrdý, jsou tak leda na vyhoz .. ponoření do teplé vody nepomáhá :-D

spagetka:když vaří déle je tmavší.

Já mám zkušenost, že když se to vaří příliš dlouho (4 hodiny je příliš dlouho) tak "med" sice zhoustne - jak by ne, když se voda odpařila, ale zároveň cukr zkaramelizuje, ono je to sice tmavší a hustější, ale už to pak nechutná bezinkami ale jako zkaramelizovaný cukr.

spagetka: tohle už je lepší, tamto byl asi sirup:-), to se stane - někdy;-)

kvetina: sorry, nelze mít jinou barvu dle použitých surovin a postupu

každá sklenička je z jiné várky tak mají různé barvy

Ano tenhle je řídký dám jinou fotku

Podle fotky to vypadá, že je ten med řídký ? Není spíše šťáva ?

ivulinka: Ivi, já o autorství nepochybuji, najdeš mnohou shodu u autorky v sreceptech p.Hlouškové a tady vkládaných receptech Květiny - ale je to tedy med nebo sirup? Jsou výrazně jiné poměry surovin a především doba vaření;-) - a co tam vlétlo za fotku teď - to tedy na med moc nevypadá:-)

ivulinka je to moje fotka

Protože se dodnes autorka fotografie květina navyjádřila k autorství hlavní fotografie, tak ji mažu se souhlasem admina.

Květino, tahle fotka je i tady na tomto webu, je tvoje?
http://www.srecepty.cz/sirup-z-kvetu-cerneho-bezu

Má příjemnou chuť i vůni, cukr jsem použila třtinový, medík je výborný.:-)

Dělala jsem ho dneska a zkusila jsem tam dát 2 vanilkové cukru.Byla jsem zvědavá jakou to bude mít chuť , bylo to dobrý.:-)

Tématické fráze:
bezinkový med, bezinkovy med recept, domácí bezinkový med, recepty na bezinkový med, recept bezinkový med, recept na bezinkovy med, bezinkový med z třtinového cukru, med bezinkový, med z černého bezu top recepty, řídký med, bezový med, bezinkový koláč, jak dlouho se vaří med, bezinkovymed, bezinkovy med s pomerančem, med z černého bezu s pomerančem, bezikový med, nejlepší bezinkový med, med z černého bezu recept, bezinkovi sirup s pomeranci

Suroviny:
voda, citron, pomeranče, cukr

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu