Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výtečné matjesy z cukety

Cuketové matjesy jsou lehce pikantní pochoutka, která zaujme i ty, kdo jejich rybí verzi příliš nemusí. Stačí pár surovin a trochu trpělivosti, aby se chutě dobře rozležely. Pokud patříte mezi milovníky ryb, můžete na závěr přidat i trochu pravých matjesů.

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min včetně doby vypocení cukety, bez doby odležení ve sklenici (zhruba 5 dnů)

30 min (30 min příprava, včetně doby vypocení cukety, bez doby odležení ve sklenici (zhruba 5 dnů))

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 737 kJ /
1 132 kcal
Bílkoviny7,60 g
Tuky101,07 g
Vláknina27,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 38 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy41,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 2: Cuketu oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jadřince. Nakrájíme na podélné plátky, překrájíme je na požadovanou délku a posolíme. Sůl s cuketou dobře promícháme. Velice záleží na tom, aby plátky cukety byly opravdu hodně tenké, lépe se proleží a zkřehnou. Krok 3: Necháme odležet, slijeme vodu, prosypeme kořením, cibulí, případně trochou soli, dobře promícháme, vložíme do vhodné nádoby, třeba do zavařovací sklenice a zalijeme olejem. Krok 4: Uchováváme v chladničce, konzumujeme proleželé. Jak dlouho necháváme proležet, záleží na tom, jak jemně je cuketa nakrájená. Můžeme zkusit ochutnat zhruba pátý den. Krok 5: Dobré je přimíchat i 1-2 pravé matjesy pokrájené na menší dílky a zamíchat do tohoto cuketo-matjesového salátu. Pak je chuť salátu opravdu "matjesová"!

TIP: Jak naložit zeleninu v oleji

Zveřejněno 12. 7. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výtečné matjesy z cukety

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G065

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výtečné matjesy z cukety

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G065

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (3)

yanull (moderátorka): Budu šťastná pokud zkusíš:-8 a myslím, že nebudeš litovat:-K Tyhle matjesy byly slavné tam, kde jsem dříve bydlela (a rozdala jsem nepočítaně sklenic známým). ;-) Výhodu vidím i v tom, že se na to dá použít i přerostlá cuketa :-D. Děkuji za milý komentář a moc zdravím!:-K

Vždy jsem dělala matjesy jen z cukety, ale zkusím i s těmi pravými. ;-):yes::-K

Tématické fráze:
matjesy z cukety, chutne a dobre matesy s cukety, matjesy s cukety, dá se použít přerostlá cuketa?, matesy z cukety, recepty na rybí matesy, matjesy, cuketove matjesy, nej cuketove matjesy, top matesy z cukety

Suroviny:
cuketa, cibule, pepř, koření nové koření, bobkový list, sůl, olej slunečnicový, matjes

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu