"Listové" těsto snadno a rychle
Domácí listové těsto uvítá každý, kdo často peče, protože bude vonět, bude čerstvé a bez konzervantů. Jak udělat doma listové těsto snadno a rychle vám poradí tento recept. Není to úplně klasické listové těsto, ale svůj účel splní velmi dobře. Domácí "listové" těsto vyrobíte snadno a rychle.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 924 kJ / 3 089 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 46,08 g |
| Tuky | 218,76 g |
| Vláknina | 9,30 g |
| Cholesterol | 897 mg |
| Sodík | 1,71 g |
| Sůl | 4,21 g |
| Sacharidy | 229,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do odměrky vyklepneme vejce, rozmícháme ho vidličkou, přidáme ocet, sůl a dolijeme ledovou vodou do celkového množství 150 ml.
Krok 2: Do prosáté mouky nastrouháme nahrubo dobře vychlazený tuk.
Krok 3: Do směsi tuku s moukou postupně na vále zapracujeme (velkým nožem) tekutou složku a rychle rukama, ne moc důkladně, vypracujeme těsto.
Krok 4: Těsto necháme odpočinout v chladu a posléze je vyválíme a zpracujeme na stejné produkty, které se dělají z listového těsta.
Krok 5: Na rozdíl od listového pečeme při 190 °C v horkovzdušné troubě.
Zveřejněno 28. 2. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
"Listové" těsto snadno a rychle
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Plvw
Moje poznámka
"Listové" těsto snadno a rychle
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Plvw
Nejnovější recepty
Losos pečený v listovém těstě
Přidáno před 5 hodinami
Arašídové kytičky
Přidáno před 5 hodinami
Indické květákovo-brokolicové kari
Přidáno před 5 hodinami
Čtverečky s meruňkami
Přidáno před 5 hodinami
Linecké cukroví s nastrouhanými mandlemi
Přidáno před 5 hodinami
Tilápie s tarhoňou
Přidáno před 7 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mufiny s čokoládou
Soltik před 2 hodinami
Smažený sýr - smažák
radekhk před 2 hodinami
Kadlíkovo kuře na smetaně
Standa Kantry před 3 hodinami
Srbské rizoto z vepřové plece
Ellinnka1 před 3 hodinami
Domácí tuňáková pomazánka s pažitkou
vanilj před 4 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Wacor před 4 hodinami
Retro kokosky mojí babičky
dandelion.z před 4 hodinami
Dobré bramborové knedlíky - podrobně
Petronil78 před 5 hodinami
Karlovarský knedlík
brozak.cd před 5 hodinami
Bylinková remuláda k pečenému nebo grilovanému masu
Suumaa před 5 hodinami
Tématické fráze:
listove testo,
láďa hruška lístové těsto,
listové těsto láďa hruška,
rychle listove testo,
domácí lístové těsto,
recepty ládi hrušky z listového těsta,
listove testo recept,
listové těsto ládi hrušky,
recept na listove testo,
recept na rychlé listové těsto,
recepty ládi hrušky listové těsto,
listové těsto recepty,
listové těsto podle ládi hrušky,
rychlý recept na listové těsto,
domácí listové těsto ladi hrusky,
listove testo od ladi hrusky,
listové těsto rychlé,
láďa hruška recepty z listového těsta,
láda hruška recepty listove testo,
listové těsto domácí
Suroviny:
vejce,
ocet,
sůl,
voda,
mouka hladká,
máslo
Komentáře (75)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
No, s citem podsypat, že aby se těsto nelepilo
Když chci vyválet plát přes celý plech, tak vyvaluji mezi fóliemi a na plech následně přenesu i s fólií (samozřejmě s tou, co na plechu přijde nahoru)
Někdy se to podaří dvouručně...
Někdy jsou lepší 4 ručky...
Ale jde to i obouruč na válečku
Máslo?
Tak určitěěě
Slané tyčinky s tvarohem lístkové
Recept ještě nebyl hodnocen 4,0No, nezbývá než tomu vašemu závidět, určitě se nenudí, že
Život po vašem boku musí být jedno velké, nekončící přeqapení...
Ale no to víte, že si casino všimlo, že
Akorát mu bylo žinantní psát sem, že od jednoho účastníka zájezdu by jedna fotečka od jednoho produktu, byla tak akorát, že
No, asi mělo mlčet i nadále, že
Díky moc. V pondělí jsem pekla , jablíčkový závin. Druhé šlo do mrazáku na odzkoušení , jestli jde mrazit.
Budu válet ne moc tence, aby hezky lístkovalo.
Omlouvám se, ale už nevím
Plech jsem tedy změřil: 37 x 30 cm
Pekl jsem na plechu dva pláty podélně vedle sebe; tl. těsta byla asi 5 mm a z toho usuzuji, že z jedné dávky by mohly být 4 pláty (podle jejich šířky)
Nevím, nemrazím...
...no, ale proč ne, že
***
Množství soli?
No, podle pův. rcp (viz zdroj v poznámce) by mělo být asi 0,666 KL soli...
...tak jsem to pro všechny případky zaokrouhlil dolů, že
P.s. Jen jsem zapoměla dodat, že jsem použila máslo. U nás moc hera nejde.
No, nebylo to bůh ví co, ale jíst se to dalo...
Dajda:
"Tehle od tejaji je skoro totožný:
Rajčatový koláč II.
Recept ještě nebyl hodnocen 4,5Nepřehlédl jsem slůvko SKORO, ale váš výběr je poněkud nešťastný; nebo si snad dokážete představit na plátu z 250 g listového těsta asi 750 g rajčat 300 g tvrdého sýra (může být i Mozarella), tedy KILOGRAM náplně
Prošel jsem i francouzské stránky a fakt by mě zajímalo, jestli vámi použitý rcp nevytvořila třeba Nigella Lawson?
***
Těsto jsem vyválel na 4 mm (ořezy listovaly skoro na 2 cm)
1. Část těsta jsem pokladl asi 1 cm silnými plátky rajčat (2 až 3 cm od sebe) která jsem překryl asi 0,5 cm plátky mozzarelly
a dal péci (220°C) Sýr se roztavil a vyplnil mezery mezi rajčaty.
Po upečení bylo těsto z rubu bledé.
Po vychladnutí nebylo lze okem ani skusem poznat, co je těsto a co sýr - byl to jednolitý srazek par excellence
2. Část jsem naslepo předpekl (220°C)
Po částečném vychladnutí jsem pokladl asi 1 cm silnými plátky rajčat (2 až 3 cm od sebe) které jsem překryl asi 0,5 cm plátky mozzarelly a dopekl (220°C) Sýr, kupodivu, zcela nevyplnil plochu mezi rajčaty
Po upečení mělo těsto z rubu správnou barvu
Po vychladnutí bylo listování pod rajčaty poněkud propadlé, mezi rajčaty ne
3. Příště (ale žádné příště už nebude) bych zkusil předpečené těsto otočit vzhůru nohama a náplní pokladl plochu která byla původně na plechu. Teoreticky by rub upečeného těsta mohl lépe odolávat tlaku a vlhkosti náplně...
***
No a ffčíííl mi jistá kolegyňka může napsat, že když vidí pitomý rcp, tak s ním ani neztrácí čas, že
Ne, nejedná se o převrácený koláč, a jak už jsem psala, je to strašně jednoduché, vystačíte si s listovým těstem, mozzarellou, čerstvými rajčaty a provensálským kořením. No a to je vlastně vše. Líná kuchta koupí hotové listové těsto, ta ještě línější už to rozválené na pečícím papíru
No jo, no... popletl jsem pořadí rajčat a sýra
***
Já dal na dva menší plechy 1/4 kila mozzarelly a 450 g rajčat
To kilo náplně na malý koláč nacpala autorka vašeho odkazu
Tak ať vám i nadále chutná...
Žel přírodě, nikde patrně nezjistíme, je-li jaký rozdíl mezi produkty s jednoslovnými názvy "závin" a "štrúdl"
Ať nejsme jako v Babylonu, tak pro rozlišení použiji popisný dvojslovný název "závin přeložený" a "závin rolovaný"
Dajda:
No a vy račte být učebnicový příklad zmatení pojmů...
Tejaja: píše "Stočíme do závinu." (a podle fotopostupu tomu není jinak). Znám rolovaný závin z kynutého, nebo taženého těsta. Pokud ale stočíte máslové, či toto "listové" těsto, tak vyrobíte srazek jako kopyto
Wikki:
Jj, máte recht
Jenom líné kuchty používají listové těsto jako podklad pod náplně všeho druhu (např. na pizzu) ááá nééébo ho kluncou do štrúdlu... A že takových rcp je tady hafo! Odhadem tak čtyři z pěti závinů jsou rolované z listového těsta.
No, ale proti gustu...
Mám skvělý recept na slaný koláč francouzského původu, kde si vystačíte s listovým těstem, mozzarellou, čerstvými rajčaty a provensálským kořením - když koupíte hotové těsto, máte skvělou teplou večeři za pár minut. Tak proč ne, například babické těsto není vůbec špatné. To ovšem neznamená, že někdy zase nepřipravím tohle Vaše domácí. Chválit už Vás ale nebudu, nedělá Vám to dobře, příliš Vás to nadýmá, tak Vás budu raději šetřit zdravotních následků!
To, že "existuje nepřeberné množství slaných koláčů, kde lze tato těsta uplatnit," ještě neznamená že díky náplni a způsobu pečení nevzniknou nepodarky...
Rád vyzkouším váš " skvělý recept na slaný koláč francouzského původu" pokud se nejedná o převrácený koláč, což je něco jiného, že. Pokud tedy koláč listuje i POD náplní (a nejen v okrajích), tak sem s ním na TOPky
A jaký že je rozdíl mezi štrúdlem a závinem? Na to není jednoduchá odpověď. Právě z hlediska kulinářského je to velmi zapeklitá otázka. Jinak by bylo šumafuk, zda se nohavice přeloží, nebo roluje, že
Dovolil jsem si dát dodatečně první slůvko v názvu receptu do uvozovek...
Omlouvám se
Možná bylo levné, ale plné éček a palmoveho tuku a bůhví čeho ještě. Takže kvalita žádná a ještě podporujete kácení stromů. Takže opravdu, nekupte to