Omáčky A, B, C (ananasová, brokolicová, bylinková, celerová, cibulová)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 978 kJ / 951 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 21,17 g |
| Tuky | 49,30 g |
| Vláknina | 19,10 g |
| Cholesterol | 56 mg |
| Sodík | 133 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 98,46 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ananasová omáčka:
Ananas pokrájíme na menší kousky, vložíme do hrnečku s částí kompotové šťávy naředěné vodou a přivedeme k varu, povaříme doměkka, necháme částečně vydusit, před dovařením zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme smetanou, prohřejeme do zhoustnutí omáčky. Je-li omáčka moc hustá, přilejeme trochu vody. Ochutíme solí a případně pepřem. Podáváme na pečenou drůbež (několik lžic výpeku můžeme přidat do omáčky před jejím dovařením). Krok 2: Brokolicová omáčka:
Na tuku zpěníme cibuli, přidáme brokolici, zalijeme mírně vodou, přidáme sůl, koření a 10 minut povaříme. Zalijeme mlékem a po částech (podle potřeby) ve vodě rozšlehanou instantní kaší. Poté 3 minuty povaříme a podáváme. Hodí se k pečenému kuřeti a k bramborům i rýži. Krok 3: Bylinková omáčka našich babiček:
Směs bylinek jemně posekáme a postupně do světlé a řídké máslové jíšky přidáme společně s posekanými šalotkami, křenem, zrnky bílého pepře, podlijeme vodou (můžeme ale i sladkou smetanou, nebo vodou naředěnou a prošlehanou zakysankou i acidofilním mlékem). Přichutíme solí, pepřem a octem. Dobře prohřejeme a s knedlíkem podáváme k vařenému, pečenému a grilovanému masu všeho druhu. Krok 4: Celerová základní omáčka:
Na rozpálené sádlo vložíme celer pokrájený na lístečky společně s cibuli a dusíme doměkka. Pak zasypeme moukou, společně opražíme, zředíme vodou a povaříme. Směs protřeme přepasírujeme přes sítko (nebo rozšleháme tyčovým mixérem), zahustíme smetanou, ochutíme citronovou šťávou (místo vody můžeme použít kyselejší bílé víno, pak ale nedáváme citr. šťávu). Krok 5: Cibulová omáčka s vínem od Rettigové?
Cibulku usekáme a osmahneme, zčervenalou zaprášíme moukou a strouhaným chlebem, osmahneme dohněda, zalijeme vývarem, přidáme víno a povaříme. Do omáčky přidáme upražený cukr (karamel, který nejprve zalijeme vodou a rozvaříme), omáčku podle chuti okyselíme a osolíme. Podáváme k plátkům sekané pečeně nebo k hovězímu masu.
Ananas pokrájíme na menší kousky, vložíme do hrnečku s částí kompotové šťávy naředěné vodou a přivedeme k varu, povaříme doměkka, necháme částečně vydusit, před dovařením zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme smetanou, prohřejeme do zhoustnutí omáčky. Je-li omáčka moc hustá, přilejeme trochu vody. Ochutíme solí a případně pepřem. Podáváme na pečenou drůbež (několik lžic výpeku můžeme přidat do omáčky před jejím dovařením). Krok 2: Brokolicová omáčka:
Na tuku zpěníme cibuli, přidáme brokolici, zalijeme mírně vodou, přidáme sůl, koření a 10 minut povaříme. Zalijeme mlékem a po částech (podle potřeby) ve vodě rozšlehanou instantní kaší. Poté 3 minuty povaříme a podáváme. Hodí se k pečenému kuřeti a k bramborům i rýži. Krok 3: Bylinková omáčka našich babiček:
Směs bylinek jemně posekáme a postupně do světlé a řídké máslové jíšky přidáme společně s posekanými šalotkami, křenem, zrnky bílého pepře, podlijeme vodou (můžeme ale i sladkou smetanou, nebo vodou naředěnou a prošlehanou zakysankou i acidofilním mlékem). Přichutíme solí, pepřem a octem. Dobře prohřejeme a s knedlíkem podáváme k vařenému, pečenému a grilovanému masu všeho druhu. Krok 4: Celerová základní omáčka:
Na rozpálené sádlo vložíme celer pokrájený na lístečky společně s cibuli a dusíme doměkka. Pak zasypeme moukou, společně opražíme, zředíme vodou a povaříme. Směs protřeme přepasírujeme přes sítko (nebo rozšleháme tyčovým mixérem), zahustíme smetanou, ochutíme citronovou šťávou (místo vody můžeme použít kyselejší bílé víno, pak ale nedáváme citr. šťávu). Krok 5: Cibulová omáčka s vínem od Rettigové?
Cibulku usekáme a osmahneme, zčervenalou zaprášíme moukou a strouhaným chlebem, osmahneme dohněda, zalijeme vývarem, přidáme víno a povaříme. Do omáčky přidáme upražený cukr (karamel, který nejprve zalijeme vodou a rozvaříme), omáčku podle chuti okyselíme a osolíme. Podáváme k plátkům sekané pečeně nebo k hovězímu masu.
Zveřejněno 19. 8. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčky A, B, C (ananasová, brokolicová, bylinková, celerová, cibulová)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QM37
Moje poznámka
Omáčky A, B, C (ananasová, brokolicová, bylinková, celerová, cibulová)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QM37
Nejnovější recepty
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 4 hodinami
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 4 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 5 hodinami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 5 hodinami
Datlové kuličky
Přidáno před 9 hodinami
Domácí datlová pasta
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá rajská omáčka
MichalP před 58 minutami
Vajíčka z trouby
Sahula před 2 hodinami
Chleba ve vajíčku jinak
Sahula před 2 hodinami
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
jitka cerna před 2 hodinami
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 2 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
Evellinka před 2 hodinami
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 3 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 4 hodinami
Řezy s tvarohovým karamelem
Koffi před 4 hodinami
Vánoční roládka
HelenkaKrizova před 6 hodinami
Tématické fráze:
ananasova omáčka,
celerová s ananasem
Suroviny:
kompot ananasový,
mouka hladká,
smetana,
máslo,
cibule,
mléko,
koření,
libeček,
cibule šalotka,
křen,
mléko,
ocet,
pepř bílý,
jíška máslová,
sádlo,
mouka hladká,
nať celerová,
cibule,
sůl,
smetana kysaná,
cibule,
máslo,
mouka hladká,
chléb,
víno bílé,
ocet,
karamel,
sůl
Komentáře (30)
Stále se nemohu rozhodnout pod vlivem některých komentářů, zda v tom seriálu mám pokračovat, nebo to smazat a vkládat jednotlivé omáčky.
Ananasová - ten ananas vaříme ve šťávě z kompotu nebo v čem?
Brokolicová - pokud na uvedené množství tekuté složky přidám hrnek rýžové/kukuřičné kaše....tak mám pocit že mi z toho vyjde kaše
Celerová - jakým množstvím vody zalijeme ( navíc bych jistě použila vývar)?
Cibulová - upraženým cukrem se myslí co? karamel?
Ano, já jsem pro nabídku omáček podle tradičních receptur - ale musí být popsané tak, aby podle nich začátečnice uvařila chutnou omáčku.
v pořádku, já říkám jen svůj názor